GRAFIC Petrolul a coborât la minimele anului, pe fondul protestelor împotriva restricțiilor Covid din China

GRAFIC Petrolul a coborât la minimele anului, pe fondul protestelor împotriva restricțiilor Covid din China
scris 28 nov 2022

Cotațiile petrolului scad luni, referința globală coborând la cel mai redus nivel de la începutul anului, pe fondul protestelor din China împotriva restricțiilor sanitare, care alimentează îngrijorările privind scăderea cererii din partea celui mai mare importator mondial.

Prețul petrolului Brent a coborât până la 80.61 dolari/baril, cel mai scăzut nivel începând cu 4 ianuarie.

Țițeiul West Texas Intermediate (WTI), de referință pe piața americană, a atins un minim intraday de 73,60 dolari/baril, cel mai mic preț din decembrie 2021.

Jaguar Land Rover, o nouă veste proastă, după demisia șefului CITEȘTE ȘI Jaguar Land Rover, o nouă veste proastă, după demisia șefului

Protestele față de restricțiile stricte impuse de guvernul chinez pentru a limita răspândirea infecțiilor Covid-19 din weekend, inclusiv demonstrații la Beijing și Shanghai, au crescut aversiunea investitorilor față de activele de risc, declanșând un val de vânzări la nivel internațional.

"Sentimentul de pe piața petrolului rămâne negativ, iar evoluțiile din weekend din China cu siguranță nu vor ajuta", a comentat Warren Patterson, șeful departamentului de strategie pentru mărfuri de la ING Groep din Singapore, citat de Bloomberg.

În jurul orei 11:20 (ora României), petrolul Brent se tranzacționa la 81,14 dolari/baril, cu 2,98% sub referința de vineri.

Petrol WTI era în scădere cu 2,81%, la 74,14 dolari/baril.

GRAFIC Petrolul a coborât la minimele anului, pe fondul protestelor împotriva restricțiilor Covid din China

"Pe lângă îngrijorările tot mai mari legate de scăderea cererii de carburanți în China din cauza creșterii numărului de cazuri de COVID-19, incertitudinea politică, cauzată de protestele rare legate de restricțiile stricte ale guvernului privind COVID în Shanghai, a determinat vânzări", a declarat și Hiroyuki Kikukawa, director general de cercetare la Nissan Securities, citat de Reuters.

Acțiunile europene au deschis în scădere, indicele panregional Europe Stoxx 600 consemnând un recul de 0,60% la ora menționată, până la nivelul de 438,07 puncte.

FTSE 100 de la Londra se deprecia cu 0,75%, indicele DAX de la Frankfurt a coborât cu 0,66%, iar referința CAC 40 de la Paris înregistra un declin de 0,72%.

Principalii indici de la BVB se depreciau cu circa 0,2%.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
cotatii petrol
preturi petrol
cerere titei
china
proteste china