GRAFICE Acțiunile indiene, aproape de o capitalizare record

GRAFICE Acțiunile indiene, aproape de o capitalizare record
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 6 dec 2023

O creștere puternică a investițiilor din partea investitorilor de retail și fluxurile renăscute de capital străin au adus piața bursieră din India - a cincea ca mărime din lume - în pragul unei evaluări de 4 trilioane de dolari pentru prima dată în istoria țării.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Capitalizarea de piață a titlurilor listate la bursele indiene s-a triplat de la minimul din pandemie atins în martie 2020, pentru ca luni să ajungă la un pas de pragul de 4.000 de miliarde de dolari, potrivit datelor compilate de Bloomberg.

Indicele de referință al Indiei, NSE Nifty 50, a urcat, luni, cu 2,1%, conducând creșterile din Asia, după ce partidul de guvernământ al premierului Narendra Modi a câștigat trei alegeri cruciale. Victoriile au eliminat un element de risc politic pentru investitori prin consolidarea poziției lui Modi înainte de scrutinul național de anul viitor, sporind pariurile pentru continuitatea politicii guvernamentale.

GRAFIC Bloomberg: Un magnat român retras pariază mult pe banda largă europeană. Europa ar putea învăța din strategia Digi pe piața spaniolă. Ambiții mai mari ale românilor pentru Europa CITEȘTE ȘI GRAFIC Bloomberg: Un magnat român retras pariază mult pe banda largă europeană. Europa ar putea învăța din strategia Digi pe piața spaniolă. Ambiții mai mari ale românilor pentru Europa

Performanța pieței bursiere are loc în contextul în care India, economia majoră cu cea mai rapidă creștere din lume, se poziționează ca o alternativă la China pentru investitori și companii globale.

Fondurile străine au investit 15 miliarde de dolari în acțiuni ale companiilor indiene în acest an, piața primind, de asemenea, un impuls constant de la boom-ul investițiilor de retail, care a luat amploare în timpul pandemiei. Cu o creștere de 14% de la începutul anului, referința Nifty 50 se îndreaptă spre al optulea an consecutiv de câștiguri, o performanță fără precedent.

Orban vrea să construiască la Budapesta, cu miliarde de euro de la un investitor de calibru, un cartier de zgârie nori similar cu Dubai CITEȘTE ȘI Orban vrea să construiască la Budapesta, cu miliarde de euro de la un investitor de calibru, un cartier de zgârie nori similar cu Dubai

Același lucru este valabil și pentru acțiunile indiene.

"În ultimii 10 ani, piața indiană a înregistrat o creștere fără precedent, fie că este vorba de sectorul corporatist sau de indicii mai largi", a declarat Tanvi Kanchan, șeful departamentului de afaceri din Emiratele Arabe Unite la Anand Rathi Shares and Stock Brokers din India.

"În acest an, am văzut că societățile cu capitalizare mică și medie au înregistrat performanțe superioare, iar acestea contribuie la redresarea capex-ului economiei în sens larg", a adăugat Kanchan.

Boom-ul pieței bursiere a stârnit, de asemenea, o frenezie pentru ofertele publice inițiale, unele dintre noile listări înregistrând câștiguri spectaculoase în ultimele zile.

"În afară de promisiunea structurală, factorii pe termen scurt despre care credem că vor duce piețele mai sus sunt datele robuste privind activitatea, câștigurile impresionante ale companiilor, relaxarea prețurilor petrolului și fluxurile interne puternice", potrivit analiștilor JPMorgan Chase, citați de Bloomberg.

Bitcoin, un nou record în doar câteva ore. Salt impresionant de la începutul anului CITEȘTE ȘI Bitcoin, un nou record în doar câteva ore. Salt impresionant de la începutul anului

Riscul pentru India ar putea proveni din evaluările sale ridicate. Mai mulți investitori și-au exprimat îngrijorarea că piața este supraevaluată și că tranzacțiile cu India devin prea aglomerate, ceea ce crește șansele unei retrageri.

În același timp, participarea tot mai mare a investitorilor individuali, mulți dintre ei bazându-se pe sfaturile unor consilieri financiari neautorizați și ale unor "guru" din social media, devine o preocupare pentru autoritatea de reglementare a pieței.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa india
capitalizare actiuni india
piata bursiera india
economia indiana