Grâul românesc ar putea fi tranzacționat la bursa de la Chicago

Grâul românesc ar putea fi tranzacționat la bursa de la Chicago
scris 3 aug 2022

Operatorul bursier american CME Group Inc. analizează posibilitatea de a introduce noi contracte futures pe grâu, în ideea de a modifica actualul contract pentru grâul din regiunea Mării Negre din cauza invadării Ucrainei de către Rusia, informează Bloomberg.

Bursa de la Chicago, una din cele mai mari platforme mondiale de tranzacționare pentru derivate, a început consultările cu traderii și brokerii cu privire la introducerea unui contract pentru grâu românesc, au declarat mai multe surse din apropierea acestui dosar. Sursele adaugă că nu a fost luată încă o decizie finală și este posibil ca la finalul discuțiilor să nu fie introdus un nou produs, scrie Agerpres.

Hackerii au sustras criptomonede de 200 milioane de dolari de la Nomad, un serviciu care permite schimbul de monede de la un blockchain la altul CITEȘTE ȘI Hackerii au sustras criptomonede de 200 milioane de dolari de la Nomad, un serviciu care permite schimbul de monede de la un blockchain la altul

Aceste discuții vin după ce interesul pentru actualul contract pentru grâul din regiunea Mării Negre, bazat pe prețul grâului rusesc, s-a prăbușit ca urmare a invadării Ucrainei în februarie. Chiar dacă actualul contract futures este decontat în numerar, mulți traderi de cereale și procesatori agricoli au evitat orice tranzacții care implică produse rusești.

Noul contract pentru grâul românesc ar urma să fie unul decontat în numerar și bazat pe o estimare de preț furnizată de S&P Global Platts, au adăugat sursele citate de Bloomberg. Negocierile sunt însă într-o etapă preliminară și cele mai recente știri cu privire la plecarea primei nave încărcate cu cereale din porturile ucrainene ar putea calma îngrijorările participanților de pe piață care preferă să continue cu actualul contract.

Lansat în 2017 de CME, contractul futures pentru grâul din regiunea Mării Negre a devenit un indicator de referință pentru cerealele din regiune până la izbucnirea războiului din Ucraina, însă numărul contractelor încheiate s-a prăbușit după ce invazia rusească în Ucraina a perturbat livrările de cereale din grânarul Europei. Acest contract este decontat în numerar și bazat pe o estimare de preț furnizată de S&P Global Platts pentru grâul rusesc încărcat în portul Novorossiysk.

Nu este pentru prima dată când CME se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește contractele futures cu cerealele din regiunea Mării Negre. Bursa de la Chicago a introdus un contract cu livrare fizică în 2012, doar pentru a renunța la el în 2019, după ce nu a reușit să genereze interes. Instabilitatea politică din regiunea Mării Negre face încă dificilă lansarea de contracte în regiune. Rusia a invadat Crimeea în 2014 și acum a lansat un război total împotriva Ucrainei.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa de la chicago
grau