Maersk se așteaptă la un profit record în acest an, pe fondul creșterii tarifelor de transport

Maersk se așteaptă la un profit record în acest an, pe fondul creșterii tarifelor de transport
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 3 aug 2022

Gigantul danez din domeniul transportului maritim A.P. Moller-Maersk și-a majorat estimările de profit pentru a doua oară de la începutul anului, în contextul în care congestionarea rutelor comerciale a stimulat tarifele de transport la nivel mondial, creând o "piață excepțională" pentru companiile de transport.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cel mai mare transportator de containere preconizează un câștig record înainte de plata dobânzilor și a impozitelor (EBIT) în 2022, de aproximativ 31 miliarde de dolari, comparativ cu un rezultat de 24 miliarde de dolari estimat anterior.

Prognoza medie în rândul analiștilor intervievați de Bloomberg indică un rezultat EBIT de 28,4 miliarde de dolari în 2022.

Italia nu va mai utiliza prețul european de referință la gaze în calculul facturilor CITEȘTE ȘI Italia nu va mai utiliza prețul european de referință la gaze în calculul facturilor

Profitul înainte de dobânzi, impozite, depreciere și amortizare (EBITDA) este estimat la circa 37 miliarde de dolari, de asemenea în urcare de la un rezultat de aproximativ 30 miliarde de dolari anticipat în prima parte a anului, potrivit noilor proiecții prezentate de Maersk.

Maersk și operatorii rivali au beneficiat de întreruperile de pe liniile de aprovizionare, în condițiile în care deficitul de capacitate de transport maritim le-a permis să perceapă prețuri mai mari pentru serviciile furnizate. Hapag-Lloyd, a cincea cea mai mare companie de transport maritim din lume, și-a majorat, joi, prognoza de profit, pe fondul creșterii tarifelor medii de transport cu aproximativ 80% în prima jumătate a anului.

"Congestionarea lanțurilor de aprovizionare globale, care a dus la creșterea tarifelor de transport, s-a menținut mai mult timp decât se anticipase inițial. Rezultatul puternic este determinat de continuarea situației excepționale de pe piață”, precizează compania daneză.

Acțiunile Maersk, care au înregistrat un salt de peste 70% anul trecut, s-au apreciat cu circa 2% în prima parte a tranzacțiilor marți.

"Tariful mediu pentru containere rămâne în continuare semnificativ peste nivelurile istorice, ceea ce este de bun augur pentru perspectivele de profit în 2023", a declarat, într-o notă, Brian Borsting, analist de credite la Danske Bank. "Incertitudinea macroeconomică și un portofoliu ridicat de comenzi de containere sunt principalele riscuri", potrivit acestuia.

Maersk urmează să își publice miercuri raportul financiar pentru al doilea trimestru.

Conform cifrelor provizorii, compania a obținut venituri de 21,7 miliarde de dolari în perioada aprilie-iunie și un câștig EBIT de 8,9 miliarde de dolari. EBITDA preliminar s-a situat la 10,3 miliarde de dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
maersk
containere maritime
cerere containere
transport maritim
estimari profit |