Inflația din Turcia urcă peste “vârful” de 70% estimat de banca centrală, la cel mai ridicat nivel din ultimii 24 de ani

Inflația din Turcia urcă peste “vârful” de 70% estimat de banca centrală, la cel mai ridicat nivel din ultimii 24 de ani
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 3 iun 2022

Inflația anuală din Turcia a crescut, în mai, la cel mai ridicat nivel din ultimii 24 de ani, depășind “vârful” de 70% preconizat de banca centrală.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Rata anuală a inflației a accelerat la 73,5% luna trecută, de la 69,97% în aprilie, potrivit datelor publicate de Institutul de statistică din Turcia vineri, citate de Bloomberg.

Este cea mai ridicată valoare din 1998. Banca centrală turcă estimase, recent, că inflația anuală va atinge un vârf de 70% până în luna iunie, după care va coborî până aproape de 43% până la finele anului.

OPEC+, inclusiv Rusia, a votat, în doar 11 minute, majorarea cu 50% a creșterii lunare a producției. Petrolul s-a apreciat în urma deciziei CITEȘTE ȘI OPEC+, inclusiv Rusia, a votat, în doar 11 minute, majorarea cu 50% a creșterii lunare a producției. Petrolul s-a apreciat în urma deciziei

Analiștii intervievați de Bloomberg se așteptau la o rată anuală de aproape 75% în mai.

În ritm lunar, prețurile de consum au crescut cu 2,98%, de asemenea mai lent comparativ cu avansul de 4% preconizat de analiști.

Inflația din Turcia s-a situat la un nivel de două cifre în cea mai mare parte a ultimilor cinci ani, în condițiile în care autoritățile au prioritizat creșterea economică și exporturile. Președintele Recep Tayyip Erdogan susține de mult timp teoria conform căreia ratele ridicate ale dobânzilor cauzează inflația mai degrabă decât să o limiteze, presând banca centrală să mențină costurile de împrumut scăzute.

Principalii factori care au dus la accelerarea inflației în mai au fost alimentele și energia, pe fondul creșterii prețurilor materiilor prime la nivel global și al războiului din Ucraina.

Turcia este un importator major de petrol.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
inflatie turcia
preturi consum
razboi ucraina
preturi energie