INFOGRAFIC Rafală de mega fuziuni. 2019 - în Top 5 cei mai buni ani din istoria M&A. Ce va fi în 2020

INFOGRAFIC Rafală de mega fuziuni. 2019 - în Top 5 cei mai buni ani din istoria M&A. Ce va fi în 2020
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 26 dec 2019
Activitatea de fuziuni și achiziții a înfruntat anul acesta instabilitatea și tensiunile geopolitice și a menținut un nivel care, potrivit specialiștilor, va fi greu de păstrat și în 2020.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
 
Fuziunile și achizițiile globale (M&A) au atins, anul acesta, un volum de 2.990 de miliarde de dolari. În pofida unei scăderi de 1,5% față de anul precedent, 2019 este totuși în Top 5 cei mai buni ani din istorie pentru piața globală de M&A. Numărul tranzacțiilor a scăzut cu 4,2% față de 2018, la 29.015, potrivit datelor Bloomberg.
"Piața M&A s-a dovedit de neoprit. În pofida uno puseuri de volatilitate și a îngrijorărilor macro privind incertitudinile comerciale și politice, am asistat la un val de tranzacții M&A de dimensiuni mari în ultimele săptămâni", spune Dusty Philip, director M&A la Goldman Sachs, citat de Bloomberg.
 
În timp ce anul trecut a fost marcat de un val de tranzacții din partea fondurilor de private equity și tranzacții de mărime medie, anul acesta piața s-a bazat pe o "rafală" de mega fuziuni.
Gigantul american Lone Star, unul dintre cele mai mari fonduri de investiții din lume, cumpără inclusiv operațiunile din România ale diviziei BASF de chimicale pentru construcții CITEȘTE ȘI Gigantul american Lone Star, unul dintre cele mai mari fonduri de investiții din lume, cumpără inclusiv operațiunile din România ale diviziei BASF de chimicale pentru construcții

Pentru anul viitor există totuși numeroase motive de îngrijorare: campania electorală pentru alegerile din SUA, termenul limită pentru Brexit, tensiunile comerciale și regimurile de reglementare pentru giganți.

În 2020, numărul tranzacțiilor mari ar urma să scadă, inclusiv din cauza problemelor legate de reglementare, spune Robert Kindler de la Morgan Stanley. Kindler anticipează că numărul tranzacțiilor va fi comparabil cu cel din acest an, însă volumele se vor reduce.

"Nu mă aștept ca înaintea alegerilor să fie o grabă de a face tranzacții, pe fondul îngrijorărilor legate de schimbarea administrației. Totuși, nu cred că există o mare diferență între adminsitrația curentă și ceea ce afirmă unii candidați democrați", adaugă Kindler.

Boom în sectorul de îngrijire a sănătății

Volumele în sectorul health-care au urcat la maximul record în 2019, atingând 461 de miliarde de dolari. Mega-tranzacțiile au inclus cumpărarea Celgene de către Bristol-Myers și preluarea Allergan de către AbbVie.

Alison Harding-Jones, director M&A pentru Europa, Orientul Mojlociu și Africa la Citigroup, anticipează o primă jumătate de an aglomerată și în 2020.

"Există suport pentru tranzacțiile strategice evaluate corect - cererea pentru companii de calitate înaltă este mare în rândul investitorilor strategici și al fondurilor de private equity", afirmă aceasta.

Christina Dix, director de health-care banking pentru Europa, Orientul Mojlociu și Africa la Bank of America spune că jucătorii din domeniul farmaceutic se vor concentra pe optimizarea portofoliilor pe fondul presiunilor legate de prețuri și al reformei din domeniul sănătății din SUA.

Jonathan Davis, partener M&A la Kirkland & Ellis care a oferit consultanță pentru AbbVie în tranzacția cu Allergan, vede și el un potențial mare pentru noi tranzacții, însă își îndreaptă atenția și către riscuri.

"Există multe conversații pozitive, dar lucrurile sunt contrabalansate de câteva vânturi potrivnice, inclusiv alegerile și incertitudinile politice și de reglementare asociate și prețurile mari", spune Davis.

Pentru a combate viitoarele turbulențe pe piață, finanțarea tranzacțiilor cu acțiuni este la maximul ultimelor aproximativ 2 decenii. Achizițiile făcute de companii americane în care o parte din plată se face în acțiuni au urcat anul acesta cu 41%, la 753 de miliarde de dolari, maximul din 2000 încoace.

INFOGRAFIC Rafală de mega fuziuni. 2019 - în Top 5 cei mai buni ani din istoria M&A. Ce va fi în 2020

viewscnt
Afla mai multe despre
m&a
fuziuni si achizitii
m&a 2019
tranzactii 2019
restrospectiva m&a
retrospectiva 2019