Înțelegere de peste 340 milioane dolari pentru unul dintre cei mai mari producători de marijuana din Canada

Înțelegere de peste 340 milioane dolari pentru unul dintre cei mai mari producători de marijuana din Canada

România pregătește liberalizarea canabisului

scris 9 apr 2021

Compania canadiană Canopy Growth a ajuns la o înțelegere să achiziționeze Supreme Cannabis, unul dintre cei mai mari producători de marijuana din Canada.

Tranzacția este evaluată la 346 milioane dolari, conform Bloomberg.

Armata Selectării Atente a Plasticului (ASAP), program de colectare selectivă a deșeurilor în școli, lansat deja în București, se extinde în Brașov. Obiectiv: implementarea în toate școlile din România până la finalul lui 2025 CITEȘTE ȘI Armata Selectării Atente a Plasticului (ASAP), program de colectare selectivă a deșeurilor în școli, lansat deja în București, se extinde în Brașov. Obiectiv: implementarea în toate școlile din România până la finalul lui 2025

În urmă cu un an era indicat că industria de canabis oferă oportunități mari de creștere în următorii cinci ani, însă acestea sunt însoțite de riscuri mari. 

În România, cum a anunțat Profit.ro, este pregătită liberalizarea canabisului medicinal, iar recent compania canadiană Stillcanna, specializată în producția uleiului de canabis obținut din cânepă, a obținut aprobările de la Ministerul Sănătății și de la Agenția Națională Antidrog în vederea începerii activităților de extracție a cannabidiolului (CBD) la fabrica din Băilești, unitatea urmând să devină operațională în scurt timp.

VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. Alexandru Ciuncan, director UNSAR: Un mediu antreprenorial mai informat este mai rezistent în fața riscurilor. Un plan de asigurări poate face diferența între continuarea activității și declanșarea falimentului CITEȘTE ȘI VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. Alexandru Ciuncan, director UNSAR: Un mediu antreprenorial mai informat este mai rezistent în fața riscurilor. Un plan de asigurări poate face diferența între continuarea activității și declanșarea falimentului

Și compania canadiană The Yield Growth, specializată în produse terapeutice și de îngrijire personală pe bază de canabidiol (CBD), componenta non-psihoactivă a canabisului, se pregătește să intre în România cu marca de cosmetice Urban Juve.

Se estimează că utilizarea recreativă va deveni principalul factor de creștere, dar acest lucru vine cu riscuri suplimentare de reglementare, căci canabisul a fost inițial destinat utilizării medicale. De asemenea, industria a avut parte de dificultăți în 2019, deoarece principiile fundamentale ale pieței au scăzut, determinând acțiunile să scadă și creând o foarte mare posibilitate de faliment, arată o analiză a Saxo Bank.

În luna ianuarie 2020, industria de canabis listată public, măsurată de către S&P/MX International Cannabis Index, avea o valoare combinată de piață de 27,6 miliarde de dolari, top cinci al celor mai mari companii fiind format din Canopy Growth, GW Pharmaceuticals, Cronos Group, Arena Pharmaceuticals și Aurora Cannabis. Indicele cuprinde 22 de companii cu un venit combinat în ultimele 12 luni de 2,5 miliarde de dolari – deși această sumă este în mare parte concentrată între câteva companii. 

Janos Egly, Executive Director Accenture Industry X Romania CITEȘTE ȘI Janos Egly, Executive Director Accenture Industry X Romania

Cea mai mare problemă a industriei este lipsa profitabilității în contextul creșterii mari - fluxurile libere de numerar ale indicelui pe 12 luni arată o pierdere combinată de 3,2 miliarde de dolari. Părerea majoritară estimează deprecieri ale fondului comercial ce se vor accelera în T4 pe măsură ce valorile de achiziție din trecut nu se mai potrivesc cu principiile fundamentale scăzute ale pieței observate în Canada în a doua jumătate a anului. Unele companii au rapoarte de fond comercial - active de peste 50% și încă câteva se află în jur de 20%, ceea ce face ca industria să fie vulnerabilă din perspectiva bilanțului.

Înțelegere de peste 340 milioane dolari pentru unul dintre cei mai mari producători de marijuana din Canada

Temerile legate de faliment ale unora dintre companii, în combinație cu fluxurile mari negative de numerar liber, arată că industria are o problemă mare, recurentă, de refinanțare. Dat fiind că acțiunile din industrie sunt în scădere cu 55% din septembrie 2018 încoace, finanțarea din partea băncilor tradiționale dispare, așa încât acționarii vor fi cei care trebuie să ducă povara creșterii finanțării prin capitaluri proprii. Scăderea acțiunilor subliniază, de asemenea, și natura ridicată de risc a industriei, în ciuda veniturilor sale în creștere rapidă.

Înțelegere de peste 340 milioane dolari pentru unul dintre cei mai mari producători de marijuana din Canada

Utilizarea recreativă intensifică activitatea

Rata de creștere istorică a industriei de canabis a fost mare și se estimează că această tendință va continua în 2020. Piața de canabis legal din Canada va crește cu 50%, la aproape 1,7 miliarde de dolari (conform lui Kenneth Shea, analist senior (Alimente și băuturi) la Bloomberg Intelligence), datorită faptului că tot mai multe magazine retail vând produse din marijuana, inclusiv produse comestibile, băuturi și dispozitive pentru țigări electronice. Cel mai mare factor determinant de creștere în anii ce urmează va fi, cel mai probabil, utilizarea recreativă, nu cea medicală, însă aceasta va trebui să se lupte cu riscul tot mai mare al reglementării consumului.

FOTO Coronavirus în Austria - Un întreg hotel din orașul turistic Innsbruck este în carantină CITEȘTE ȘI FOTO Coronavirus în Austria - Un întreg hotel din orașul turistic Innsbruck este în carantină

Se estimează că ratele de creștere vor rămâne mari în anii următori pe baza proiecțiilor Bloomberg Intelligence și a restructurărilor pentru accelerarea eliminării companiilor slabe din industrie. Vor mai exista dificultăți până ca industria să se consolideze cu jucători mari care au abilități de a menține avantajul competitiv și care pot îmbunătăți marjele operaționale. Reglementarea a fost, până în prezent, benefică pentru industrie, dar în viitor acest lucru se poate schimba pe măsură ce utilizarea recreativă a marijuanei crește. Perspectiva noastră asupra industriei este că va fi volatilă ani de zile.

Creștere amestecată cu volatilitate și risc

De la lansarea indicelui pentru canabis, în septembrie 2018, acesta a avut o volatilitate anualizată de 45,6%, adică de trei ori cea a S&P 500 la 15,1%. Corelația cu S&P 500 este doar de 0,11, ceea ce arată că industria nu este condusă de factorii generali macro, ci de factorii de risc idiosincrasici. Subliniază, de asemenea, apelul Saxo pentru un nou indice futures pentru canabis, deoarece S&P 500 sau orice alt indice de capital propriu ar fi un instrument neadecvat de acoperire.

Înțelegere de peste 340 milioane dolari pentru unul dintre cei mai mari producători de marijuana din Canada

Factorii de risc idiosincrasici cu care se confruntă industria de canabis includ nivelurile ridicate ale datoriei în rândul unor companii și noile reglementări ce decurg în urma creșterii utilizării recreative. De asemenea, deprecierea fondului comercial și evaluări foarte ridicate ale capitalului propriu pot genera scăderi abrupte ale prețurilor acțiunilor în timpul comunicării câștigurilor, ceea ce ajută la explicarea nivelurilor ridicate de volatilitate care fac ca investițiile pe termen lung să fie dificile. 

viewscnt
Afla mai multe despre
canabis
saxo bank