Intrarea Facebook pe piața criptomonedelor se lovește de opoziția imediată a Europei. Ministru francez: Libra nu poate și nu trebuie să devină o monedă fiduciară

Intrarea Facebook pe piața criptomonedelor se lovește de opoziția imediată a Europei. Ministru francez: Libra nu poate și nu trebuie să devină o monedă fiduciară
scris 18 iun 2019

Planul Facebook de a-și lansa propria monedă virtuală, dezvăluit oficial marți, a stârnit opoziție în rândul politicienilor europeni imediat după prezentare, mai mulți lideri politici solicitând reglementarea mai strictă a gigantului din social media.

Ministrul francez de Finanțe, Bruno Le Maire, a declarat, într-un interviu pentru postul de radio Europe 1, că viitoarea criptomonedă, denumită Libra, nu ar trebui privită ca un substitut pentru monedele fiduciare. 

“Nici nu se pune problema” ca Libra să devină “o monedă națională”, a spus Le Maire, citat de Bloomberg. “Acest lucru nu poate și nu trebuie să se întâmple”, a adăugat acesta.

Bitcoin s-a scumpit cu peste 1.000 dolari, după informații privind intrarea Facebook pe piața criptomonedelor CITEȘTE ȘI Bitcoin s-a scumpit cu peste 1.000 dolari, după informații privind intrarea Facebook pe piața criptomonedelor

Le Maire a solicitat guvernatorilor băncilor centrale din Grupul celor Șapte (G7) să pregătească un raport pe marginea proiectului anunțat de Facebook pentru viitoarea reuniune, programată în luna iulie.

Proiectul Libra, aflat în pregătire de mai mulți ani și prezentat oficial marți, presupune crearea unei monede virtuale omonime bazată pe blockchain, tehnologia din spatele bitcoin, precum și a unui sistem de plăți asociat, dezvoltat în parteneriat cu 27 de companii și organizații non-profit din întreaga lume, printre care Visa, Mastercard, Vodafone, Uber, eBay și PayPal.

Potrivit directorului general al Facebook, Mark Zuckerberg, utilizatorii rețelei de socializare vor avea la dispoziție și un portofel digital, denumit Calibra, pentru a putea efectua tranzacții direct în aplicațiile de mesagerie WhatsApp și Facebook Messenger.

Criptomoneda Libra și ecosistemul asociat ar urma să fie lansate anul viitor. Libra va fi legată de un coș de valute, printre care dolarul american, pentru a preveni volatilitatea excesivă.

Europarlamentarul german Markus Ferber a declarat că Facebook, cu cei aproape 2,4 miliarde de utilizatori activi lunar, ar putea deveni o “bancă din umbră”, iar autoritățile de reglementare trebuie să rămână vigilente.

FOTO Atenție pasageri Uber: Accesul la aplicație va putea fi pierdut! CITEȘTE ȘI FOTO Atenție pasageri Uber: Accesul la aplicație va putea fi pierdut!

“Corporațiile multinaționale precum Facebook nu trebuie să fie lăsate să opereze într-un paradis al reglementărilor atunci când introduc monede virtuale”, a subliniat el.

Intrarea Facebook și a Asociației Libra pe piața criptomonedelor se anunță a fi cel mai important pas spre adoptarea la scară largă a monedelor virtuale și a tehnologiei blockchain.

“În timp, sperăm să oferim mai multe servicii oamenilor și companiilor, cum ar fi plata facturilor prin apăsarea unui buton, cumpărarea unei cafele prin scanarea unui cod sau clătoriile cu transporturile publice fără a avea nevoie de cash sau de o cartelă de metrou”, potrivit lui Zuckerberg.

viewscnt
Afla mai multe despre
facebook
critptomoneda
libra
moneda virtuala
bruno le marie
asociatia libra