Prețul gazelor naturale continuă să scadă pe măsură ce țările europene își intensifică măsurile anticriză

Prețul gazelor naturale continuă să scadă pe măsură ce țările europene își intensifică măsurile anticriză
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 sep 2022

Prețul gazelor naturale în Europa a scăzut luni, până la cel mai ridicat nivel din ultimele două luni, pe măsură ce țările își intensifică măsurile pentru a contracara criza energetică la mai puțin de două săptămâni de debutul sezonului de termoficare, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Luni dimineața, la hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc prețurile de referință pentru gazul natural în Europa, cotațiile pentru luna viitoare au scăzut cu până la 8,3%, continuând o tendință de scădere care a început săptămâna trecută. Germania, Marea Britanie și alte state europene intenționează să cheltuie mai multe miliarde de euro pentru a-și reduce dependența de importurile rusești, salvând companiile energetice locale și plafonând prețurile pentru a reduce povara pentru firme și gospodării, scrie Agerpres.

ULTIMA ORĂ Berlinul ia în administrare operațiunile germane ale gigantului petrolier rus Rosneft, care asigură 12% din capacitatea de rafinare a țării. Se apropie embargoul CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Berlinul ia în administrare operațiunile germane ale gigantului petrolier rus Rosneft, care asigură 12% din capacitatea de rafinare a țării. Se apropie embargoul

În jurul orei 8:53 a.m. la Amsterdam, cotația la gaze naturale se situa la 175 de euro pentru un Megawatt-oră, în scădere cu 6,8% față de prețul înregistrat la închiderea ședinței precedente, cel mai redus nivel de după 25 iulie.

Discuțiile cu privire la propunerile Comisiei Europene destinate să reducă impactul crizei energetice continuă și trebuie aprobate și de statele membre. Planul include strângerea a 140 de miliarde de euro de la companiile energetice, precum și ținte obligatorii pentru reducerea consumului de electricitate și oferirea de lichiditate.

Guvernul german a decis vineri să preia controlul asupra unei rafinării deținute de grupul petrolier rus Rosneft PJSC, acesta fiind primul pas într-un proces de restructurare la finalul căreia Berlinul ar urma să preia o mare parte din sectorul energetic al celei mai mari economii europene. Potrivit unor surse din apropierea discuțiilor, Guvernul german poartă de asemenea discuții cu privire la naționalizarea celor mai mari importatori din Germania, Uniper SE și VNG AG.

Chiar dacă au mai scăzut în ultimele săptămâni, prețurile la gaze sunt în continuare de șapte ori peste media pentru această perioadă a anului, accelerând inflația și punând economiile în pragul recesiunii. Cererea este așteptată să crească gradual înainte de sezonul de termoficare, care începe la 1 octombrie. 

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze naturale
pret