Prețurile europene la gaze și electricitate au scăzut după ce Putin a ordonat Gazprom să majoreze livrările

Prețurile europene la gaze și electricitate au scăzut după ce Putin a ordonat Gazprom să majoreze livrările
scris 28 oct 2021

Prețurile de referință în Europa la gaze naturale și energie electrică au scăzut, joi, după ce președintele Vladimir Putin a semnalat că Rusia va trimite cantități suplimentare către continentul european, începând de luna viitoare, transmite Bloomberg.

Liderul de la Kremlin a ordonat miercuri grupului Gazprom să se concentreze pe umplerea depozitelor sale din Europa, începând cu data de 8 noiembrie, la o zi după ce va termina procesul de umplere a depozitelor din Rusia. Această măsură "va crea o situație mai

Platforme de comerț electronic pe care poți să-ți construiești afacerea online CITEȘTE ȘI Platforme de comerț electronic pe care poți să-ți construiești afacerea online

Ca reacție la aceste declarații, joi, la ora 10:44 a.m., la bursa de la Amsterdam, cotațiile futures la gaze cu livrare în luna următoare erau în scădere cu 9%, până la 79,10 euro, pentru un Megawatt oră. Separat, pe piața din Germania prețurile la energie electrică cu livrare în luna următoare precum și în primul trimestru al anului următor erau, ambele, în scădere cu 10%, atingând cel mai redus nivel de la finele lunii septembrie. De asemenea, au scăzut și prețurile certificatelor emisiilor de carbon, ceea ce îmbunătățește marjele pentru companiile care produc energie electrică din combustibili fosili, scrie Agerpres.

Declarația de miercuri este ultima intervenție pe piață a lui Putin în încercarea de a calma prețurile, chiar dacă unii oficiali europeni îl suspectează pe liderul de la Kremlin că a limitat livrările rusești de gaze pentru ca Europa să aprobe gazoductul Nord Stream 2. Însă, potrivit unor oficiali citați de Bloomberg, Rusia este îngrijorată de posibilitatea ca prețul record al gazelor naturale să afecteze cererea de gaze pe principala sa piață de export și ar dori ca prețurile să scadă cu aproximativ 60% față de nivelul actual.

Cele mai mari amenințări informatice pentru companii CITEȘTE ȘI Cele mai mari amenințări informatice pentru companii

Tom Marzec-Manser, analist la firma ICIS, a apreciat că momentul în care Putin a făcut comentariile sale privind umplerea depozitelor Gazprom din Germania și Austria ar putea să aibă legătură cu anunțul de marți al Ministerului Economiei din Germania, conform căruia certificarea conductei Nord Stream 2 nu reprezintă niciun risc la adresa securității aprovizionării. Acest anunț "a fost primit în mod pozitiv la Moscova, deoarece aduce noua conductă cu un pas mai aproape de intrarea în funcțiune", a spus Marzec-Manser. Cu toate acestea, analistul a subliniat că încă nu știm ce cantitate suplimentară de gaze va ajunge în Europa după data de 8 noiembrie, ca răspuns la ordinele lui Putin, și de aceea rămâne un anumit risc până când se va modifica profilul livrărilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
putin
gaze
energie