Prețurile record la oțel reprezintă o gură de oxigen pentru industria siderurgică în suferință

Prețurile record la oțel reprezintă o gură de oxigen pentru industria siderurgică în suferință
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 iul 2021

Companiile din industria siderurgică traversează în prezent o perioadă favorabilă, prețurile au crescut la nivel mondial în acest an grație unei cereri industriale solide, astfel că oțelăriile au dificultăți în a face față cererii după ce au fost închise în perioada pandemiei, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În plus, producători precum China și Rusia limitează exporturile pentru a ajuta industriile locale, scrie Agerpres.

"Dacă în urmă cu șase luni cineva m-ar fi întrebat care este cel mai optimist scenariu al meu pentru prima jumătate a lui 2021, nu cred că m-aș fi apropiat de realitate", spune Carlo Beltrame, responsabil pentru România și Franța la firma AFV Beltrame. Recent această companie a anunțat că intenționează să investească 250 de milioane de euro pentru a construi în România o oțelărie cu o capacitate de producție de 600.000 de tone pe an.

Digitalizarea a devenit o prioritate și pe piața imobiliară. Sectorul proptech este propulsat de pandemie CITEȘTE ȘI Digitalizarea a devenit o prioritate și pe piața imobiliară. Sectorul proptech este propulsat de pandemie

Acest gen de optimism este foarte diferit de situația din ultimul deceniu, când producătorii occidentali au închis oțelării și au concediat muncitori în condițiile în care fabricile lor funcționau sub capacitate din cauza cererii reduse. Numai anul trecut au fost închis 72 de furnale, susțin analiștii de la UBS Group AG.

În acest an însă președintele SUA, Joe Biden, vrea un program de investiții în infrastructură, iar Uniunea Europeană vrea să cheltuie sute de miliarde de euro pentru a ajunge la neutralitatea emisiilor de carbon. În aceste condiții producători de oțel precum Nucor Corp., Steel Corp. și SSAB AB ar putea deveni mașini de făcut profit. De asemenea, ArcelorMittal SA, cel mai mare producător mondial de oțel, ar urma să câștige mai mult decât McDonald's Corp.sau PepsiCo Inc., estimează analiștii.

"Industria siderurgică din afara Chinei ar putea să intre într-o perioadă de renaștere. Am putea vedea o poveste de relansare pentru că aceste economii pur și simplu au nevoie de oțel", susține Tom Price, analist la firma Liberum Capital Ltd. din Londra.

Însă pentru ca actuala tendință să persiste vor fi cruciale evoluțiile din China, având în vedre că această țară produce mai mult de jumătate din oțelul mondial, în principal în furnale pe bază de cărbune. Guvernul de la Beijing a avertizat că nu mai este dispus să suporte povara mare asupra mediului generată de industria siderurgică, astfel încât încearcă să limiteze producția prin diferite măsuri.

2021, anul prevenției în business. Ce soluții au companiile în dificultate pentru redresare? CITEȘTE ȘI 2021, anul prevenției în business. Ce soluții au companiile în dificultate pentru redresare?

"Cu siguranță vor fi introduse restricții. Producătorii de oțel de peste hotare pot dormi puțin mai liniștiți", crede Tomas Gutierrez, responsabil pentru Asia la Kallanish Commodities Ltd.

Un alt motiv de optimism sunt programele de stimulare și de infrastructură din SUA și Europa. Președintele Biden este decis să construiască noi drumuri, poduri, căi ferate și locuințe în primul său mandat iar Uniunea Europeană pune accentul pe energia verde în cadrul programului său de redresare. Toate acestea înseamnă foarte mult oțel. De exemplu, planul de infrastructură al președintelui Biden ar însemna o creștere a cererii anuale de oțel cu aproximativ cinci milioane de tone, numai în primii cinci ani, estimează analiștii de la firma de consultanță CRU Group. În schimb, noi capacități de producție în valoare de doar 4,6 milioane tone ar urma să intre în funcție în SUA până la finele lui 2022.

Pe fondul creșterii cererii, producătorii occidentali de oțel sunt interesați să își extindă capacitățile. De exemplu, directorul general de la U.S. Steel, David Burritt le-a spus acționarilor că firma intenționează să repornească două furnale care au fost închise anul trecut.

Alte state ar putea să se grăbească și ele pentru a acoperi golul lăsat de măsurile restrictive din China. De exemplu, India ar urma să își majoreze capacitățile de producție, iar JSW Group, cel mai mare producător de oțel din India, a anunțat că își va atinge obiectivul privind majorarea producției, până la 45 milioane de tone pe an, înainte de 2030. Alte state din Asia, inclusiv Malayezia și Indonezia, intenționează și ele să își majoreze producția cu 60 milioane de tone până la finele deceniului, susține firma de consultanță Wood Mackenzie.

În cazul AFV Beltrame, compania ar putea demara producția noului său combinat din România încă din acest an. Viitoarea fabrică va fi una eco-inteligentă și va produce oțel-beton și sârmă laminată. "Sper că acest super-ciclu va mai dura câteva luni. Avem nevoie de cărămizi, de ciment și de oțel. Iar noi în calitate de antreprenori trebuie să răspundem la provocarea de a transforma această industrie", a spus Carlo Beltrame, Country Manager AFV Beltrame în Franța și România. 

viewscnt
Afla mai multe despre
otel
siderurgie