Reducerea livrărilor de către Gazprom în timp ce cererea crește, un “comportament rar” – Oficial UE

Reducerea livrărilor de către Gazprom în timp ce cererea crește, un “comportament rar” – Oficial UE
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 20 ian 2022

Gazprom dă dovadă de un “comportament rar” restricționând livrările de gaze naturale în Europa într-un moment în care cererea crește, potrivit comisarului UE pentru concurență.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv al Comisiei, responsabilă cu politica în domeniul concurenței, spune că așteaptă “cu nerăbdare” răspunsurile companiei ruse de stat la întrebările UE privind deficitul de aprovizionare, scrie Bloomberg.

Legislatorii și politicienii UE au cerut deschiderea unei anchete antitrust pentru a stabili dacă Gazprom abuzează de poziția sa prin limitarea livrărilor de gaze în Europa.

ANALIZĂ Cum a intrat Europa ca un somnambul într-o criză energetică ce poate ține mulți ani CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Cum a intrat Europa ca un somnambul într-o criză energetică ce poate ține mulți ani

"Este un subiect de reflecție faptul că o companie, în fața creșterii cererii, limitează oferta. Este un comportament destul de rar pe piață", a declarat Vestager într-o conferință de presă joi.

Vestager a adăugat că problema prețurilor la energie constituie o “prioritate ridicată” pentru Comisie.

Prețurile gazelor naturale în Europa au crescut la maxime record în ultimele săptămâni, în condițiile în care livrările rusești au încetinit în mijlocul iernii.

Luna trecută, Ucraina a depus o plângere împotriva Gazprom la UE, acuzând compania că a redus intenționat livrările și că a împiedicat alte companii să furnizeze volume suplimentare. Acuzațiile vin în contextul în care Rusia a strâns mii de tancuri și trupe în apropierea graniței cu Ucraina, alimentând temerile occidentale privind o eventuală invazie.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Gazprom respectă acordurile de furnizare a gazelor pe termen lung și că oprirea recentă a livrărilor pe o rută-cheie a fost determinată de lipsa comenzilor din partea clienților europeni.

viewscnt
Afla mai multe despre
gazprom
livrari gaze gazprom
preturi gaze naturale europa
margrethe vestager
comisia europeana