Roubini: BCE și Banca Angliei trebuie să majoreze în continuare dobânzile, pentru a evita o stagflație

Roubini: BCE și Banca Angliei trebuie să majoreze în continuare dobânzile, pentru a evita o stagflație
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 19 sep 2023

Banca Centrală Europeană și Banca Angliei trebuie să continue să majoreze ratele dobânzilor pentru a îndepărta riscul unei stagflații, a avertizat cunoscutul economist Nouriel Roubini.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Nouriel Roubini, profesor emerit de economie la Stern School of Business a Universității din New York, este economist-șef la Atlas Capital Team, fiind poreclit și “Dr. Doom” (Doctorul Apocalipsei) datorită predicțiilor sale în majoritate sumbre - VEZI AICI OPINIILE SALE TRANSMISE PROFIT.RO

Într-un interviu acordat Bloomberg Television, Roubini a declarat că scumpirea țițeiului va menține inflația la un nivel ridicat și că orice discuție despre o relaxare a ratelor dobânzilor ar fi prematură.

Șeful Naspers și Prosus, acționarul majoritar al eMAG, demisionează CITEȘTE ȘI Șeful Naspers și Prosus, acționarul majoritar al eMAG, demisionează

Banca Centrală Europeană (BCE) și Banca Angliei (BOE) se confruntă cu o dilemă mai mare decât Rezerva Federală a SUA, deoarece prețurile continuă să crească rapid, iar creșterea economică încetinește, a spus el.

BOE "ar trebui să crească ratele tot drumul, până la 5,75%", potrivit lui Roubini. Rata-cheie a băncii centrale britanice se află în prezent la 5,25%, iar o nouă majorare de un sfert de punct procentual este așteptată în această săptămână.

Inflația în zona euro este, de asemenea, "mult peste țintă" și, în lipsa unor noi creșteri ale ratelor, "ar putea avea loc o dezancorare a inflației și o adevărată stagflație", a avertizat economistul american.

Stagflația este definită ca o perioadă de stagnare sau recesiune economică, combinată cu rate ridicate ale inflației și șomajului.

SUA se află într-o poziție mai puternică, după o serie de "vești bune", care indică faptul că nu va exista o "aterizare dură" a economiei, potrivit lui Roubini, care a subliniat că piețele greșesc dacă se așteaptă la reduceri de rate la începutul anului viitor.

În schimb, primele reduceri vor avea loc undeva la jumătatea anului, consideră Roubini.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
nouriel roubini
dr doom
doctorul apocalipsei
bce
banca centrala europeana
rate dobanzi zona euro
stagflatie
banca angliei