Soarele, marea și exporturile dau motive sudului Europei să se uite de sus la vecinii din nord

Soarele, marea și exporturile dau motive sudului Europei să se uite de sus la vecinii din nord
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 apr 2024

După ce mult timp au fost luate în derâdere de vecinii mai bogați din nord, economiile din sudul Europei au făcut schimb de locuri pe măsură ce și-au consolidat rolul de motoare de creștere în zona euro, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Anchetele de conjunctură publicate săptămâna aceasta de S&P Global arată că Spania și Italia au înregistrat în luna martie o creștere peste estimările economiștilor. O evoluție similară a fost înregistrată cu privire la evoluția sectorului manufacturier din Grecia. Asta a ajutat ca indicatorul privind încrederea mediului de afaceri din zona euro să iasă din contracție pentru prima dată după 10 luni, arată Agerpres.

CITEȘTE ȘI Paul de România nu va fi extrădat în România. Decizia instanței franceze este definitivă

"Spania și Italia au oferit cele mai importante impulsuri, în condițiile în care ritmurile lor de creștere au accelerat la cel mai puternic nivel din aproape un an", susțin analiștii de la Hamburg Commercial Bank. Asta a ajutat la contrabalansarea contracțiilor economice care au început la mijlocul anului trecut în Germania și Franța.

Explozia turismului după pandemie, boom-ul exporturilor și prețurilor mai mici la energie grație regenerabilelor și dependenței limitate de gazele rusești dau așa-numitelor țări de la periferia zonei euro o poziție avantajoasă în zona euro.

După pandemie "turismul evoluează foarte bine în sudul Europei", a spus sâmbătă guvernatorul Băncii centrale a Greciei, Yannis Stournaras. Însă creșterea economică solidă înregistrată de regiune se datorează în principal faptului că, după mai mulți ani, țările din sudul Europei "și-au corectat dezechilibrele, așa că acum se dezvoltă într-un ritm sănătos, fără dezechilibre macroeconomice", a spus Stournaras.

În urmă cu un deceniu aceleași țări, care erau privite de sus de vecinii din nord ca fiind mai risipitoare și mai puțin productive, erau în centrul unei crize a datoriile care a pus sub semnul întrebării supraviețuirea monedei euro.

În acest an, Spania, Portugalia și Grecia ar urma să se numere printre cele mai performante economii din zona euro, potrivit Băncii Centrale Europene. În contrast, guvernul francez și-a redus ținta de creștere pe 2024 și separat a anunțat că deficitul bugetar pe 2023 a depășit estimările, ceea ce înseamnă reduceri de cheltuieli de ordinul zecilor de miliarde de euro. Germania este probabil pe ultima fază a unei recesiuni modeste, afectată de reticențele consumatorilor, cererea externă slabă și costurile mari cu împrumuturile.

VIDEO Nou incident cu un avion Boeing CITEȘTE ȘI VIDEO Nou incident cu un avion Boeing

O serie de investitori, inclusiv fondurile Vanguard Asset Management, JPMorgan Asset Management și Neuberger Berman, au început să cumpere obligațiuni emise de statele din sudul Europei, ceea ce a dus la reducerea spread-urilor între randamentele pentru obligațiunile germane și franceze și cele pentru obligațiunile țărilor sudice.

Economia spaniolă se evidențiază în mod deosebit cu o creștere a exporturilor în multe sectoare, de la servicii financiare și până la sectorul manufacturier, tendință care s-a accelerat după pandemie.

"Nu va fi un nou Eldorado, dar este o țară care va continua să atragă investitori", susține Jesus Castillo, economist la banca Natixis. Acesta este de părere că, pe lângă expunerea mai redusă la creșterea prețurilor la combustibili fosili, Spania are și alte avantaje precum costuri mai mici cu mâna de lucru, comparativ cu cele din Franța, Germania și Italia, o mână de lucru calificată și un sistem medical funcțional.

"Ne place foarte mult Spania. Credem că fundamentele acestei țări continuă să nu fie luate în calcul în mod corect de către piață. Toate lucrurile arată foarte bine în cazul Spaniei", spune Ales Koutny, analist la Vanguard.

În țara vecină Portugalia, turismul a adus în 2023 venituri record de 25 de miliarde de euro. În plus, țara a înregistrat o creștere constantă a exporturilor, care în mod tradițional includ textilele, precum și automobile și componente auto. Începând din 2019, Portugalia este cel mai mare producător european de biciclete. De asemenea, Portugalia a devenit un magnet pentru cumpărătorii străini de imobiliare. în ultimii ani, investitorii bogați au cumpărat foarte multe proprietăți comerciale, hoteluri și proprietăți rezidențiale.

Grecia, care și-a redobândit anul trecut ratingul din categoria investment grade, a văzut și ea cum veniturile din turism stabilesc record după record în fiecare an de după pandemie. Sectorul este responsabil pentru un sfert din economia Greciei și în 2023 a generat cu 15,7% mai multe venituri. Construcțiile sunt un alt motor important de creștere, numărul autorizațiilor de construire eliberate anul trecut fiind cu 56% mai mare decât în 2019.

O altă dovadă că Grecia a lăsat în urmă problemele cu datoriile este că vânzarea unui pachet de 30% din acțiunile aeroportului internațional din Atena, în urmă cu două luni, a reprezentat cel mai mare IPO derulat în ultimele două decenii.

viewscnt
Afla mai multe despre
europa
grecia
economie