Sondaj Bloomberg: BCE ar putea începe să reducă dobânzile din iulie

Sondaj Bloomberg: BCE ar putea începe să reducă dobânzile din iulie
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 16 ian 2023
Lupta Băncii Centrale Europene (BCE) cu inflația s-ar putea încheia în jumătate de an, deoarece factorii de decizie ar putea începe să inverseze majorările de dobândă încă din luna iulie, potrivit economiștilor chestionați de Bloomberg.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
 
Rata la depozite va fi majorată până la un vârf de 3,25% - de la nivelul actual de 2%, în trei etape, conform sondajului. Sondajul indică două majorări de jumătate de punct procentual la ședințele din februarie și martie, urmate de o creștere de 25 de puncte de bază în mai sau iunie. Predicția mediană a analiștilor prevede apoi reducerea ratei la 3% la începutul celui de-al treilea trimestru.
Bulgaria a pregătit terenul pentru a prelua controlul la rafinăria Lukoil, dacă va fi nevoie CITEȘTE ȘI Bulgaria a pregătit terenul pentru a prelua controlul la rafinăria Lukoil, dacă va fi nevoie

Totuși, până acum, oficialii BCE nu au indicat că au în plan reduceri de dobânzi prea curând. Cei mai mulți văd ratele rămânând pentru o vreme la nivelul care va fi atins după ultima majorare.

Deși creșterile de prețuri din zona euro se atenuează, iar consumatorii sunt mai puțin îngrijorați, factorii de decizie și-au propus să reducă inflația de bază (CORE), care a atins un nivel record luna trecută, în condițiile în care costurile mai mari ale energiei și salariile își fac simțit efectul cu întârziere.
viewscnt
Afla mai multe despre
bce
dobanda
dobanzi