Turcia va înregistra o creștere economică record în trimestrul doi din 2021

Turcia va înregistra o creștere economică record în trimestrul doi din 2021
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 sep 2021

Economia Turciei s-a redresat probabil semnificativ în trimestrul doi din 2021, după ce anul trecut a înregistrat un declin record, în urma crizei provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19), transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Analiștii se așteaptă pentru perioada aprilie-iunie 2021 la o creștere de 21%, comparativ cu trimestrul doi din 2020, și la un avans de 1% față de primele trei luni din acest an. Luna trecută, ministrul de Finanțe, Lutfi Elvan, estima că ritmul anual de creștere a PIB-ului Turciei în trimestrul doi din 2021 ar putea depăși 20%, ceea ce ar reprezenta cel mai ridicat nivel de la publicarea datelor, în 1999, scrie Agerpres.

Transformarea digitală, răspunsul industriei asigurărilor la provocările pandemiei. Emiterea și plata online a polițelor au crescut exponențial CITEȘTE ȘI Transformarea digitală, răspunsul industriei asigurărilor la provocările pandemiei. Emiterea și plata online a polițelor au crescut exponențial

Economia turcă ar urma să aibă o performanță mai bună decât majoritatea țărilor din G20, după ce anul trecut s-a contractat cu 10,3%. Guvernul a limitat în 2020 impactul pandemiei asupra economiei, utilizând o combinație între reducerea ratelor dobânzilor și măsuri de stimulare finanțate de Guvern, care au majorat consumul, dar au provocat deprecierea lirei turcești și creșterea ratei inflației.

"În prezent, creșterea vine ca urmare a producției industriale și a creditării, pe fondul cererii solide interne și externe. Activitatea economică va continua să crească în trimestrul trei din 2021, ceea ce ar putea limita așteptata reducere a inflației", a apreciat Can Ayan, economist la Aktifbank.

eMAG Seller Credit – finanțare cu dobândă zero pentru cei care vând prin eMAG Marketplace CITEȘTE ȘI eMAG Seller Credit – finanțare cu dobândă zero pentru cei care vând prin eMAG Marketplace

Datele BBVA arată "un nivel solid al consumului, dar cererea pentru investiții încetinește, ceea ce va afecta cererea internă".

"Ținând cont de recentele evoluții și de perspectivele mai bune ale economiei mondiale, evoluția economiei turce în 2021 ar putea fi chiar mai bună, putând depăși estimarea noastră de 9%", a declarat Seda Guler Mert, economist la Garanti BBVA, pentru Bloomberg.

"Problema Turciei nu este creșterea economiei ci inflația", a avertizat Alvaro Ortiz, de la BBVA Research.

Transilvania Residence: un proiect imobiliar exclusivist în Brașov CITEȘTE ȘI Transilvania Residence: un proiect imobiliar exclusivist în Brașov

Banca Centrală a Turciei a menținut rata dobânzii la 19%, pentru a cincea lună consecutiv, după ce rata inflației a accelerat în iulie la 18,95%. Lira turcească s-a depreciat cu peste 13% din martie, când a fost numit brusc actualul guvernator al Băncii Turciei, Sahap Kavcioglu.

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
economie