ULTIMA ORĂ Deficitul bugetar de anul acesta va fi revizuit la peste 4%

ULTIMA ORĂ Deficitul bugetar de anul acesta va fi revizuit la peste 4%
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 25 nov 2019

Deficitul bugetar pentru anul acesta va fi revizuit de la 2,76%, cât a fost ținta asumată la începutul anului, la peste 4%, a anunțat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, într-un interviu acordat Bloomberg. Guvernul urmează să prezinte și să adopte săptămâna aceasta rectificarea bugetară, a anunțat anterior premierul Ludovic Orban, în declarații de presă separate de cele ale ministrului Finanțelor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Pentru anul următor, Guvernul va avea ca țintă coborârea deficitului bugetar înspre limita de 3% permisă în UE.

Cîțu a avertizat la mijloul lunii noiembrie că deficitul va trece de 4% anul acesta, dacă noul Guvern nu va reuși să remedieze într-un timp extrem de scurt deficiențele majore în ce privește colectarea veniturilor statului.

Pentru primele zece luni, deficitul bugetar pentru primele este de 2,84% din PIB, peste ținta anunțată de fostul guvern de 2,76% pentru tot anul.

TOP Cele mai mari pensii plătite în sistemul public în luna octombrie CITEȘTE ȘI TOP Cele mai mari pensii plătite în sistemul public în luna octombrie

Guvernul PNL, condus de Ludovic Orban, a preluat mandatul de la guvernul PSD demis, condus de Viorica Dăncilă, la începutul lunii noiembrie.

Premierul Ludovic Orban a declarat astăzi că, până la finele acestei săptămâni, Guvernul urmează să adopte a doua rectificare buegtară din acest an și, astfel, vor fi alocate resurse către bugetul asigurărilor sociale, în vederea plății pensiilor, cât și pentru plata facturilor restante la lucrările de investiții guevrnamentale și locale, pentru rambursarea TVA și pentru decontarea concediilor medicale către firme.

Orban a susținut că rectificarea este dificilă în condițiile în care: ”Ne-au lăsat ăștia un buget făcut praf, găurit”, cu referire la fostul guvern.

Acesta a precizat însă că ordonanța de urgență privind rectificarea bugetară va fi adoptată până la finalul acestei săptămâni.

Potrivit lui Orban, rectificarea va asigura resursele financiare pentru toate instituțiile publice și pentru toate autoritățile locale, în vederea bunei funcționări, plății salariilor sau diferitelor drepturi sociale.

Guvernul va prezenta săptămâna viitoare 3 variante de majorare a salariului minim: Va exista o creștere, în raport cu productivitatea muncii și inflația CITEȘTE ȘI Guvernul va prezenta săptămâna viitoare 3 variante de majorare a salariului minim: Va exista o creștere, în raport cu productivitatea muncii și inflația

”Va trebui să majorăm sumele de bani care reprezintă transferul de la bugetul de stat către fondul de pensii, pentru a asigura plata pensiilor, pentru că vechiul guvern nu a avut grijă să lase suficienți bani în bugetul statului ca transfer către bugetul de pensii și, ca atare, și acolo va trebui să suplimentăm suma de la bugetul de stat către bugetul Fondului de pensii”, a spus Orban.

El arată că vor fi alocate sume și pentru rambursarea TVA și decontarea concediilor medicale către companii.

viewscnt
Afla mai multe despre
deficit bugetar
buget
ministerul finantelor
guvern