Wells Fargo, a treia mare bancă americană, amendă-record. Case executate nejustificat, mașini preluate ilegal

Wells Fargo, a treia mare bancă americană, amendă-record. Case executate nejustificat, mașini preluate ilegal
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 21 dec 2022

Wells Fargo, a treia mare bancă americană după active, trebuie să plătească peste 3,7 miliarde de dolari în compensații către consumatori și penalități pentru "managementul defectuos la scară largă", care a dus la executarea nejustificată a unor case și la preluarea ilegală a unor vehicule.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit concluziei unei anchete a Biroului pentru Protecția Financiară a Consumatorilor (CFPB) din SUA, banca “a aplicat eronat plățile pentru împrumuturi în mod repetat, a executat silit locuințe în mod nejustificat și a preluat ilegal vehicule, a calculat în mod incorect comisioane și dobânzi, a perceput comisioane-surpriză pentru descoperirile de cont, alături de alte activități ilegale, care au afectat peste 16 milioane de conturi de clienți”.

CFPB a ordonat Wells Fargo să plătească despăgubiri de peste 2 miliarde de dolari clienților afectați și o amendă civilă de 1,7 miliarde de dolari, cea mai mare sancțiune financiară dispusă până în prezent de instituție.

Elveția: Exporturile de ceasuri au urcat la un nivel record, în urma majorării cererii din SUA și Qatar CITEȘTE ȘI Elveția: Exporturile de ceasuri au urcat la un nivel record, în urma majorării cererii din SUA și Qatar

"CFPB ordonă Wells Fargo să ramburseze miliarde de dolari consumatorilor din întreaga țară. Acesta este un prim pas important pentru responsabilizarea și reforma pe termen lung a acestui infractor recidivist", a declarat directorul CFPB, Rohit Chopra, citat de Bloomberg și MarketWatch.

Sub conducerea directorului general Charlie Scharf, Wells Fargo a încercat să rezolve o serie de scandaluri care au început în 2016, odată cu dezvăluirea faptului că banca a deschis milioane de conturi false. Probleme au apărut în toate liniile de afaceri, ceea ce a dus la destituirea a doi directori executivi și la o serie de sancțiuni costisitoare, inclusiv la decizia Rezervei Federale de a limita activele băncii.

Banca a pus deoparte 2 miliarde de dolari în al treilea trimestru pentru a acoperi costurile cu soluționarea unor litigii, inclusiv pentru a despăgubi clienții prejudiciați de practicile incorecte.

Într-un comunicat marți, Wells Fargo estimează cheltuieli operaționale de aproximativ 3,5 miliarde de dolari pentru ultimul trimestru.

Acțiunile băncii se apreciau cu circa 0,2% în debutul tranzacțiilor pe bursa newyorkeză, pe o piață în urcare ușoară.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
wells fargo amenda
despagubiri clienti
sanctiuni
protectia financiară a consumatorilor