Care vor fi facturile din această iarnă la încălzirea centralizată, electrică, pe gaze, pe peleți, lemn sau cu pompă termică?

Care vor fi facturile din această iarnă la încălzirea centralizată, electrică, pe gaze, pe peleți, lemn sau cu pompă termică?
Parteneri Profit.ro
Parteneri Profit.ro
scris 2 nov 2022

Explozia prețurilor tuturor surselor utilizate pentru încălzire, dar și diferitele subvenționări, plafonări și compensări au transformat calculele pe care o gospodărie și le face pentru plata facturii într-un adevărat coșmar.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Potrivit unor calcule efectuate de Profit.ro, pe baza unui model Romstal, de cele mai ieftine facturi la încălzire în această iarnă vor beneficia cei care și-au instalat pompe termice, iar cele mai scumpe vor fi achitate de cei care se încălzesc electric, fie prin centrale, fie cu convectoare, chiar dacă au semnat contract cu cel mai prietenos furnizor de pe piață, Hidroelectrica.

De exemplu, o locuință bine izolată de 100 m², cu înălțime de nivel 2,5 m, în care locuiesc 4 persoane, în zona climatică II (București -15⁰C temperatură exterioară și 20⁰C temperatură interioară de confort), are nevoie de un necesar de căldură de 6,25 KW. La o estimare 1.500 de ore de funcționare la putere maximă a instalației, indiferent de sursă, rezultă un necesar de energie termică pentru încălzire: 6,25 kW x 1.500 h = 9.375 kWh/sezon.

În cazul în care proprietar nu este conectat nici la încălzirea centralizată și nici racordat la gaze și se încălzește electric (prin centrală sau convectoare), costul facturilor pentru această iarnă va fi unul prohibitiv, de 6.375 lei, chiar dacă are semnat contract cu Hidroelectrica, la aproximativ 0,68 lei/KWh. Dacă are contract semnat cu alți furnizori, prețul, chiar dacă plafonat cel puțin pentru o parte din consum, va fi și mai ridicat.

Dacă locuința este racordată la rețeaua de gaze, proprietarul său va beneficia de prețul plafonat de 0,31 lei/KWh și va achita o factură de 2.906 lei.

În cazul în care locuința este încălzită centralizat și se află în București, în urma majorării prețului gigacaloriei (în continuare puternic subvenționată de primărie) la 346,5 lei (330 lei + TVA redus de 5%), factura pentru această iarnă va fi de 2.772 lei. Dacă prețul nu ar fi subvenționat de primărie (subvenția s-a majorat de a 550 la 800 lei/Gcal), facturile s-ar fi ridicat la 9.200 lei, cu o treime aproape peste cea achitată de un proprietar care se încălzește exclusiv electric.

Cum să îți reduci factura la energie CITEȘTE ȘI Cum să îți reduci factura la energie

Încălzirea cu o centrală pe peleți s-ar ridica la aproximativ 4.000 de lei, însă numai în cazul fericit în care îi puteți furniza la prețul plafonat de guvern la 2 lei/Kg. Ca și în cazul lemnelor de foc, în urma plafonării impuse, se pare că există o penurie pe piață.

Sobele și centralele pe lemne sunt în continuare competitive, însă numai la prețul plafonat de guvern, de aproximativ un leu/kg. Calculele în ceea ce privește încălzirea pe lemne sunt mai complicate, depinzând de puterea calorică a acestuia, determinată de calitatea sa (de esență tare sau moale) și de umiditatea sa. În plus, controlul temperaturii este mult mai dificil, ceea ce majorează consumul. De acea o factură pentru această iarnă pentru acest tip de locuință poate varia între 2400 și 4000 de lei, asta în condițiile în care lemnul la prețul plafonat va fi disponibil pe piață.

Încălzirea cu o pompă de căldură este cea mai profitabilă, mai ales dacă proprietarul are semnat un contract cu Hidroelectrica, la aproximativ 0,68 lei/KWh, dat fiind coeficientul de performață (COP) mediu al acesteia, de 3,4.

Factura finală n-ar trebui să depășească 1.875 lei.

O campanie Profit.ro și CEC Bank

viewscnt
Afla mai multe despre
reducere
consum
eficienta
energie
pompa termică
incalzire centralizata
peleti
lemne
electric
gaz