O nouă sinecură? Agenția pentru Investiții Străine din subordinea lui Ciucă va avea peste 250 de angajați, din care 76 în străinătate, și 125 de mașini la dispoziție. Ministerul Antreprenoriatului, ciuntit

O nouă sinecură? Agenția pentru Investiții Străine din subordinea lui Ciucă va avea peste 250 de angajați, din care 76 în străinătate, și 125 de mașini la dispoziție. Ministerul Antreprenoriatului, ciuntit
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 11 dec 2022

Organigrama viitoarei Agenții Române pentru Investiții Străine și Promovarea Exporturilor, care va funcționa în subordinea Guvernului şi coordonarea prim-ministrului, prevede 250 posturi, exclusiv demnitarii și posturile aferente cabinetelor demnitarilor. Din numărul maxim de posturi, 76 vor fi destinate rețelei de reprezentare economică externă iar acestor angajați li se vor acorda, pe perioada trimiterii în străinătate, grade diplomatice. Agenția va avea un sediu pe 3 etaje în nordul Capitalei și va dispune de 125 de autovehicule, prevede actul de înființare a noii instituții, analizat de Profit.ro. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

De ce este important: Premierul Ciucă s-a implicat în înființarea acestei agenții, anunțând încă din primăvară, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții investitorilor străini, că la nivelul Guvernului va fi înființată o agenție care va fi ”punctul central de comunicare cu companiile străine interesate să investească în România”. Mai mult,  în septembrie, Ciucă i-a anunțat pe investitorii străini că noua agenție pentru investiții străine va funcționa în subordinea sa directă.

"Vom lansa o agenție operațională și eficientă dedicată investițiilor străine, care să fie punctul central de comunicare cu companiile interesate să investească în România. Această agenție va funcționa la Guvern în subordinea nemijlocită a primului ministru și urmează ca în perioada imediat următoare să intre la aprobare pe masa Guvernului și ulterior să fie operaționalizată.”, a spus premierul din nou luna trecută.

Mai este interesant: Guvernul a stabilit că investițiile străine directe - din afara Uniunii Europene - vor fi avizate de o nouă insituție, respectiv de Comisia pentru examinarea investițiilor străine directe (CEISD), care va funcționa chiar în subordinea Guvernului. În cadrul CEISD vor fi numiți reprezentanți ai mai multor ministere, dar și reprezentanți ai Serviciului Român de Informații și ai Serviciului de Informații Externe, care vor avea calitatea de invitați permanenți. La solicitarea CEISD, Serviciul Român de Informații și Serviciul de Informații Externe vor aviza investițiile respective.

ULTIMA ORĂ Primăriile, obligate și ele să nu mai ceară copii legalizate sau copii după acte emise de administrație. Dosarul cu șină - interzis complet. Formulare electronice și xerox gratuit, în orice serviciu public CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Primăriile, obligate și ele să nu mai ceară copii legalizate sau copii după acte emise de administrație. Dosarul cu șină - interzis complet. Formulare electronice și xerox gratuit, în orice serviciu public

Actul pregătit acum la nivelul Guvernului pentru înființarea noii instituții prevede că: ”Agenţia se subrogă în toate drepturile și obligațiile decurgând din actele normative, contractele, convențiile, înțelegerile, protocoalele, memorandumurile, acordurile și litigiile aferente activității de atragere a investițiilor străine, comerţului exterior şi urmăririi investiţiilor româneşti în străinătate, exercitate de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului”.

În prezent, în organigrama Ministerului Antprenoriatului și Turismului există o Direcție Investiții Străine și un Departament de Comerț Exterior, organizat tot la nivel de direcție generală. Totodată, numărul de posturi al ministerului este de 589, exclusiv demnitarii și personalul de la cabinetele acestora, din care 83 în rețeaua de reprezentare externă.

În actul pregătit mai este prevăzut că: ”Încadrarea personalului în structura organizatorică a Agenției se face cu respectarea procedurii și regimului juridic aplicabil fiecărei categorii de personal, cu menținerea drepturilor salariale la data preluării”.

Prin urmare, logic ar fi ca Agenția să preia de la Minsterul Antreprenoriatului cele două direcții, de investiții străine și de comerț exterior, de vreme ce practic și legal preia atribuțiile ministerului în aceste domenii, iar în organigrama noii instituții sunt prevăzute: Departamentul de Comerț Exterior și Direcția Investiții Străine, pe lângă Direcția Promovarea Exportului și Direcția Strategie.    

Documentul citat nu prevede însă explicit o astfel de preluare de personal de la minister și stabilește în schimb că: ”Statul de funcții, structura organizatorică detaliată, repartizarea posturilor pe compartimente pentru aparatul propriu al Agenţiei, precum și încadrarea personalului se aprobă prin ordin al preşedintelui Agenţiei”.

EXCLUSIV Guvernul dă din nou liber la angajări CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul dă din nou liber la angajări

În ce privește conducerea și organigrama, Agenția Română pentru Investiții Străine și Promovarea Exporturilor va fi condusă de un președinte, cu rang de secretar de stat, numit și eliberat din funcţie prin decizie a prim-ministrului. Președintele va avea în subordine un vicepreşedinte cu rang de subsecretar de stat, numit și eliberat din funcţie tot prin decizie a prim-ministrului. Agenția va mai avea și un secretar general, înalt funcționar public.

Personalul Agenţiei va fi compus din demnitari, înalţi funcţionari publici, funcționari publici, personal diplomatic şi contractual.

Numărul maxim de posturi aprobat pentru aparatul propriu al Agenţiei este de 250 posturi, exclusiv demnitarii și posturile aferente cabinetelor demnitarilor. Din numărul maxim de posturi, 76 de posturi sunt destinate rețelei de reprezentare economică externă. Reprezentanţilor din reţeaua de reprezentare externă li se acordă, pe perioada trimiterii în misiune în străinătate, grade diplomatice, în condiţiile legii.

Numirea personalului din birourile care constituie reţeaua de reprezentare externă se face de către președintele Agenției, cu avizul Ministerului Afacerilor Externe. 

În trecut, presa a relatat că pe unele astfel de funcții de reprezentare la misiuni în străinătate ar fi fost numiți apropiați și chiar rude ale unor oameni politici importanți.

În actul pregătit, guvernanții s-au asigurat că pot angaja personal suplimentar, pentru proiecte ”europene”, astfel că: ”Pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene, Agenția poate înfiinţa echipe de proiect, unităţi de implementare sau de management al proiectelor şi cu personal angajat în afara organigramei în conformitate cu dispoziţiile art. 16 alin. (10) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare”.

La cererea lui Iohannis, investitorii străini scapă de o taxă introdusă de Parlament, dar nu și de avizele SRI și SIE pentru investiții CITEȘTE ȘI La cererea lui Iohannis, investitorii străini scapă de o taxă introdusă de Parlament, dar nu și de avizele SRI și SIE pentru investiții

De asemenea, Agenţia va avea în dotare ”un parc auto de 125 autovehicule, din care 110 autovehicule preluate pe baza protocolului de predare-primire încheiat cu Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului, care să asigure un nivel de reprezentare adecvat pentru desfăşurarea activităţii în centrala Agenţiei şi în reţeaua de reprezentare economică externă”.

Actul pregătit mai arată că Agenţia poate închiria spații pentru structurile şi personalul propriu din ţară şi din străinătate, în condițiile legii. 

Sediul Agenţiei Române pentru Investiţii şi Comerţ Exterior va fi la etajele 1,2,3 din clădirea situată în str. Promoroacă nr. 9-11, sector 1, București, imobil unde funcționează Direcția Generală Turism a Ministerului Antreprenoriatului și Turismului.

O nouă sinecură? Agenția pentru Investiții Străine din subordinea lui Ciucă va avea peste 250 de angajați, din care 76 în străinătate, și 125 de mașini la dispoziție. Ministerul Antreprenoriatului, ciuntit

 

viewscnt
Afla mai multe despre
iinvestitii
străine
agenție
guvern
ciuca
angajați
personal
250
strainatate
autovehicule
antreprenoriat
minister