VIDEO Fostul premier al Israelului: SUA și aliații săi au blocat negocierile de pace Ucraina-Rusia. A fost o decizie legitimă, dar am considerat-o greșită atunci

VIDEO Fostul premier al Israelului: SUA și aliații săi au blocat negocierile de pace Ucraina-Rusia. A fost o decizie legitimă, dar am considerat-o greșită atunci
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 7 feb 2023

Fostul premier israelian, Naftali Bennett, a declarat într-un interviu postat pe canalul său YouTube că Statele Unite și aliații săi occidentali i-au ″blocat″ demersurile de mediere între Rusia și Ucraina întreprinse la puțin timp după invazia din 24 februarie 2022, în vederea încheierii războiului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Bennett a relatat întâlnirea sa din 4 martie 2022 din Rusia cu președintele Vladimir Putin, precizând că, în medierea sa între liderul de la Kremlin și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, s-a coordonat cu SUA, Franța, Germania și Marea Britanie.

Românii nu se tem de cutremurele din Turcia și Siria - Numărul locuințelor asigurate urcă, dar sub nivelul bugetat. În România, un cutremur similar celui din 1977 ar crea pagube de 1,8 miliarde euro CITEȘTE ȘI Românii nu se tem de cutremurele din Turcia și Siria - Numărul locuințelor asigurate urcă, dar sub nivelul bugetat. În România, un cutremur similar celui din 1977 ar crea pagube de 1,8 miliarde euro

Potrivit fostului prim-ministru al Israelului, în timpul acelor negocieri, ambele părți au acceptat să facă compromisuri majore, rușii renunțând la ″denazificare″ drept condiție a încetării focului, adică la pretenția înlăturării lui Zelenski de la putere, Putin garantând că nu îl va ucide pe liderul de la Kiev.

O altă concesie a Rusiei ar fi fost renunțarea la pretenția dezarmării Ucrainei, în timp ce partea ucraineană ar fi abandonat ambiția ca țara să devină membră a NATO.

UDMR, pe aceeași voce cu PSD prvind taxa de solidaritate: Companiile au făcut profit pe consumul românilor CITEȘTE ȘI UDMR, pe aceeași voce cu PSD prvind taxa de solidaritate: Companiile au făcut profit pe consumul românilor

Naftali Bennett a relatat că premierul britanic de atunci, Boris Johnson, a avut o ″poziție agresivă″ față de eforturile sale de mediere, în timp ce liderii francez și german, Emmanuel Macron și Olaf Scholz, au fost mai ″pragmatici″. Potrivit lui Bennett, președintele SUA, Joe Biden, a oscilat între cele două atitudini. Însă în cele din urmă, liderii occidentali s-au opus demersurilor lui Bennett.

O spun în sens larg. Consider că decizia Occidentului de a continua să i se opună lui Putin și de a nu negocia a fost una legitimă″, a declarat Bennett.

FOTO Volvo Trucks a livrat primul camion electric în România, într-un cadru festiv găzduit de ambasada Suediei CITEȘTE ȘI FOTO Volvo Trucks a livrat primul camion electric în România, într-un cadru festiv găzduit de ambasada Suediei

Întrebat dacă puterile occidentale au ″blocat″ demersurile de mediere, Bennett a răspuns: ″În esență, da. Le-au blocat, iar la acel moment, am considerat că au greșit. Privind în urmă, e prea devreme să știm dacă a fost așa sau nu″.

Explicându-și decizia de a media, Bennett a spus că era în interesul Israelului să nu sprijine nici una dintre părțile aflate în conflict, dat fiind frecventele atacuri aeriene ale statului evreu în Siria și riscul ca artileria antiaeriană rusă de la fața locului să lovească avioanele de luptă israeliene.

viewscnt
Afla mai multe despre
razboi rusia ucraina
invazie rusia ucraina
negocieri rusia ucraina
mediere israel rusia ucraina
naftali bennett