Prețul uleiului de măsline a crescut puternic în ultimul an. România a avut, totuși, cea mai modestă scumpire din UE

Prețul uleiului de măsline a crescut puternic în ultimul an. România a avut, totuși, cea mai modestă scumpire din UE
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 27 feb 2024
În ianuarie 2024, prețul uleiului de măsline în UE era cu 50% mai mare decât în ianuarie 2023, creșterea prețului depășind cu mult rata generală a inflației. Totuși, România a avut cea mai mică scumpire a uleiului de măsline din blocul comunitar, de 16%, arată datele Eurostat.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.
 
Prețul uleiului de măsline a crescut vertiginos în a doua jumătate a anului 2023,  fiind cu 37% mai mare în august decât în aceeași lună din 2022. Această tendință s-a accelerat în septembrie (+44%) și octombrie (+50%). Vârful ratei anuale de variație a avut loc în noiembrie 2023 (+51% față de noiembrie 2022). În decembrie, s-a înregistrat o mică încetinire, prețurile fiind cu 47% mai mari (comparativ cu decembrie 2022). 
INTERVIU Ambasadorul Italiei la București: Comunitatea românilor contribuie cu până la 2% la PIB-ul Italiei. Unde vor să investească italienii și unde se caută locuri de muncă în Italia. Atracția din Capitală pentru turiștii italieni CITEȘTE ȘI INTERVIU Ambasadorul Italiei la București: Comunitatea românilor contribuie cu până la 2% la PIB-ul Italiei. Unde vor să investească italienii și unde se caută locuri de muncă în Italia. Atracția din Capitală pentru turiștii italieni

În ianuarie 2024, toate țările UE au raportat o creștere a inflației anuale pentru uleiul de măsline. Cea mai mare creștere a prețului a fost înregistrată în Portugalia (+69% față de ianuarie 2023), urmată de Grecia (+67%) și Spania (+63%). În schimb, cele mai mici creșteri de prețuri au fost înregistrate în România (+13%), Irlanda (+16%) și Olanda (+18%).

 
viewscnt
Afla mai multe despre
ulei masline
ulei
inflatie
pret ulei
scumpire ulei
eurostat