Producătorii auto din Europa fac din ce în ce mai multe afaceri cu companiile chineze, pentru a nu rămâne în urmă în ceea ce privește condusul autonom și software-ul.
Sancțiunile pentru unele abateri de la obligațiile privind utilizarea sistemului electronic de declarare e-Transport vor fi suspendate până la 31 decembrie 2025, după ce reprezentanții mediului de afaceri au solicitat mai mult timp pentru a implementa și testa complet sistemele interne în conformitate cu cerințele e-Transport, precum și pentru a adapta sistemele informatice și metodologiile de lucru la cerințele care privesc transferul datelor curente de poziționare a vehiculului de transport.
Inspectorii antifraudă au descoperit înca două societăți din București care desfășoară activitate de transport alternativ de persoane prin intermediul platformelor digitale și care au creat un prejudiciu la bugetul de stat de peste 2.5 milioane de lei.
Deficitul bugetar al României pentru 2024 în termeni ESA, standardul utilizat la nivelul UE, a fost calculat, la acest moment, la 9,28%, a anunțat anterior Profit.ro pe baza informațiilor proprii, obținute pe surse. Sursa diferenței față de deficitul în termeni cash (stadardul intern) de 8,6% din PIB, anunțat deja de către Ministerul Finanțelor, este generată de modul în care Eurostat (biroul de statistică al UE) înregistrează după regulile ESA costuri cu cupoanele obligațiunilor și datorii neachitate la Ministerul Dezvoltării (MDRAP).
În perioada iunie 2024 – decembrie 2024, inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) din cadrul ANAF au desfășurat o acțiune de control asupra unui operator economic ce activează în domeniul lucrărilor de construcții, cu sediul în municipiul București.
Consiliul Concurenței a formulat opt îngrijorări în tranzacția prin care Vodafone România intenționează să preia Telekom Romania Mobile Communications, iar Digi va prelua anumite active ale aceleiași companii așteaptă un răspuns în următoarele săptămâni.
Împrumuturile de la populație pot ajunge anul acesta la un nivel mult mai ridicat decât a fost planificat inițial, prin strategia de împrumuturi pentru 2025, având în vedere începutul de an în forță, cu sume record împrumutate de populație statului, a anunțat Ștefan Nanu, directorul general al Trezoreriei Statului, la Maratonul de Educație Financiară organizat de Profit.ro. TV.
Cazierul fiscal va fi modificat pentru a elimina mai rapid referiri la anumite situații care au dus la inactivarea fiscală a contribuabilului, prevede un proiect de lege analizat de Profit.ro. Astfel, dacă în prezent se elimină la reactivare din cazier doar nerespectarea obligațiilor declarative pe parcursul unui semestru (abatere care a dus la inactivare), în timp ce alte abateri sunt păstrate în cazier timp de trei luni, proiectul prevede ca această facilitate să fie extinsă și pentru alte trei situații care sunt considerate de o gravitate redusă.
Agenția Națională de Administrare Fiscală atenționează contribuabilii cu privire la o nouă campanie de e-mailuri false.
Numărul firmelor aflate în dificultate și care determină probleme pe lanțurile economice continuă să crească. Datele statistice arată că, după primul trimestru din 2025, una din patru companii din România a intrat în zona așa-numită „zombie”.