Economia a performat mai prost anul trecut decât în datele inițiale publicate de Institutul Național de Statistică. Investițiile au fost și mai slabe decât se credea, în timp ce consumul a duduit, alimentat de deficitul bugetar uriaș.
CNN arată că decizia bruscă a președintelui Donald Trump “de a pune pe pauză” pentru trei luni planul său de tarife pentru importuri i-a luat prin surprindere chiar și pe cei mai apropiați colaboratori ai săi. “Mulți oficiali de la Casa Albă au aflat decizia în același timp cu restul lumii, din postarea lui Trump de pe rețeaua sa socială. Audiat la acea oră în Congres, Jamieson Greer, înaltul reprezentant al SUA pentru comerț nu pomenise nimic de acest lucru, când un parlamentar democrat din Nevada a văzut postarea lui Trump și, în plină audiere i-a spus – Se pare că șeful tău tocmai ți-a tras preșul de sub picioare și a întrerupt tarifele”, scrie CNN.
Din cele aproximativ 900.000 de autovehicule pe care le-a exportat în 2024 industria auto europeană în SUA, anul acesta ar mai putea rămâne doar o parte, estimată de primele analize la un nivel de 75 – 77 de procente, dacă tarifele vamale introduse de președintele SUA vor fi menținute până la finalul anului.
Președintele SUA a decis să amâne cu 90 de zile taxele vamale mărite peste noul prag de 10% pentru țările care nu au luat măsuri de retorsiune în ultima săptămână. Excepția este China, pentru care tarifele au fost majorate la 125%. Carsten Brzeski, responsabilul cu cercetarea macro la ING, califică situația drept o nebunie și îndeamnă la precauție cu privire la așteptările privind politicile tarifare ale Washingtonului.
Statul a construit mai multe clase fără să țină cont de faptul că nu mai sunt elevi. În loc să adapteze investițiile la realitatea demografică, a pompat bani în infrastructură chiar și în județe unde populația școlară s-a prăbușit.
O analiză detaliată a pieței auto din România în primul trimestrul al acestui an relevă ce se întâmplă în segmentul electric, care a frânat vertiginos din cauza situației neclare a Programului Rabla.
Rusia a acuzat SUA că încalcă normele comerțului internațional prin impunerea unor taxe de 104% asupra importurilor din China, în timp ce Beijingul a transmis Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) un punct de vedere în care afirmă că decizia Statelor Unite de a impune ceea ce a numit „tarife reciproce” amenință să destabilizeze în continuare comerțul mondial, relatează BBC și Reuters.
Secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, transmite că tarifele de retorsiune de 84% ale Chinei sunt „regretabile”.
Piețele europene, care se aflau deja pe un trend în cădere, au scăzut și mai mult acum, după anunțul Chinei privind tarifele de 84% asupra importurilor din SUA.
China a promis măsuri „ferme și viguroase” pentru a-și apăra interesele după intrarea în vigoare a noilor tarife vamale americane asupra produselor chinezești.