România, la coada clasamentului UE în funcție de ponderea cheltuielilor pentru prevenirea îmbolnăvirilor. Cheltuielile anuale pentru prevenție, doar 8 euro pe cap de locuitor

România, la coada clasamentului UE în funcție de ponderea cheltuielilor pentru prevenirea îmbolnăvirilor. Cheltuielile anuale pentru prevenție, doar 8 euro pe cap de locuitor
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 18 ian 2021

Doar 1,4% din cheltuielile pentru sănătate din România sunt destinate măsurilor de prevenție, jumătate din procentul alocat la nivelul Uniunii Europene, relevă datele Eurostat. În ceea ce privește suma per capita alocată pentru aceste cheltuieli, România împarte cu Slovacia ultima poziție din clasamentul european.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Procentul cheltuielilor destinate prevenirii îmbolnăvirilor din România (din totalul cheltuielilor pentru sănătate) este printe cele mai mici din UE. Cel mai mic procent, de 0,8%, este consemnat în Slovacia. Penultima poziție din clasament este împărțită de Grecia, Cipru și Malta (fiecare cu1,3%), în timp ce pe antepenultimul loc se situează România.

În UE, ponderea cheltuielilor de prevenție în totalul cheltuielilor pentru sănătate este de 2,8%, adică dublu față de procentul din România. 

Ca valoare, în România, suma alocată pentru cheltuielile medicale de prevenție este de 8 euro pe cap de locuitor, cea mai mică din UE, la egalitate cu Slovacia.

Lumea clocotește. Ce șanse are programul noului Guvern să fie respectat? CITEȘTE ȘI Lumea clocotește. Ce șanse are programul noului Guvern să fie respectat?

Spre comparație, în Suedia, această sumă ajunde la 165 de euro pe cap de locuitor.

Datele din analiza biroului european de statistică, cele mai recente, sunt aferente anului 2018.

Cheltuielile pentru sănătate vizează produsele și serviciile din domeniul sănătății consumate de entitățile dintr-o țară indiferent unde are loc consumul și cine este plătitorul (sunt incluse atât cheltuielile publice, cât și cele private).

Ce este un Marketplace și cum poți să vinzi online CITEȘTE ȘI Ce este un Marketplace și cum poți să vinzi online

Chletuielile cu îngrijirea preventivă includ toate măsurile destinate reducerii numărului de accidente și îmbolnăviri.

Potrivit unui alt raport recent al Eurostat, România a alocat, în 2018, pentru sănătate, doar 580 de euro pe cap de locuitor, aceasta fiind cea mai mică sumă înregistrată în rândul satelor membre ale Uniunii Europene.

Și ca pondere în PIB, cheltuielile totale alocate în România pentru sănătate sunt printre cele mai mici din UE. Cheltuielile cu sănătatea din România au reprezentat, în 2018, 5,6% din PIB. Singura țară unde aceste cheltuieli au avut o pondere mai mică decât în România este Luxemburg (5,3%).

viewscnt
Afla mai multe despre
eurostat
preventie
prevenire imbolnaviri
cheltuieli preventie
cheltuieli sanatate
cheltuieli medicale
romania sanatate