Doiceștiul mai atrage un proiect energetic, după SMR-urile americane. Proprietarul Veranda Mall, Enevo și încă 2 parteneri vor stocare de curent cofinanțată prin PNRR

Doiceștiul mai atrage un proiect energetic, după SMR-urile americane. Proprietarul Veranda Mall, Enevo și încă 2 parteneri vor stocare de curent cofinanțată prin PNRR
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 12 iun 2024

Localitatea Doicești din județul Dâmbovița a mai atras un proiect energetic, după deja celebrele reactoare modulare mici (SMR), concepute și dezvoltate de americanii de la NuScale, cu care RoPower Nuclear SA, joint-venture-ul dintre Nuclearelectrica și Nova Power&Gas, vrea să construiască o centrală nucleară de 462 MW pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de acolo.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Este vorba de proiectul unei instalații de stocare de energie electrică de peste 20 MW.

Solicitările de autorizații 5G ale unui gigant IT polonez, pe masa CSAT CITEȘTE ȘI Solicitările de autorizații 5G ale unui gigant IT polonez, pe masa CSAT

Dezvoltatorul este firma Solar PV EVO FRV SRL, la care cei mai mari asociați sunt antreprenorul Andrei Pogonaru (34% din capital), proprietarul Veranda Mall, și compania de inginerie, automatizări și digitalizare în domeniu Enevo Energie SA (tot 34%), deținută de Daniel Pârvulescu și Radu Brașoveanu.

Participații de câte 16% la firmă mai au Diana și Filip Radu.

Consiliul Concurenței analizează preluarea Resity Technologies din Serbia de către grupul german Messer, activ și în România în industria gazelor CITEȘTE ȘI Consiliul Concurenței analizează preluarea Resity Technologies din Serbia de către grupul german Messer, activ și în România în industria gazelor

Valoarea totală a investiției, pentru care a fost realizat deja studiul de fezabilitate, este estimată la 40,2 milioane lei cu tot cu TVA, potrivit unui document oficial analizat de Profit.ro.

Dezvoltatorul a depus proiectul pentru finanțare nerambursabilă europeană prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), solicitând un grant de circa 4,87 milioane lei, restul de bani urmând a fi asigurat din surse proprii și bancare.

Toyota a pierdut peste 15 miliarde de dolari din valoarea sa de piață, săptămâna trecută, după ce a fost prinsă falsificând teste de calitate ale vehiculelor CITEȘTE ȘI Toyota a pierdut peste 15 miliarde de dolari din valoarea sa de piață, săptămâna trecută, după ce a fost prinsă falsificând teste de calitate ale vehiculelor

Instalația de stocare va fi construită pe un teren din extravilanul Doiceștiului, de pe Aleea Sinaia (DN 71). Pe Aleea Sinaia își are sediul și RoPower Nuclear SA.

Andrei Pogonaru, fiul omului de afaceri Florin Pogonaru,  a fost membru al Consiliului de Supraveghere al Transelectrica, operatorul sistemului energetic național, în perioada 2013-2015, și s-a ocupat de prima emisiune de obligațiuni a companiei de stat.

Andrei Pogonaru anunța anterior, la Profit News TV, că, pentru a reduce dependența de energie și costurile, vrea să monteze panouri fotovoltaice pe centrul comercial. Dacă prețurile la energie continuă să crească, iar situația legislativă nu se clarifică, acesta anticipează chiar întreruperi de electricitate în lunile de iarnă în cadrul mall-ului.

„Noi avem un avantaj în sensul că mall-ul este construit foarte eficient. Parte semnificativă din suprafața noastră comercială este construită în subteran. Astfel, costurile cu energia sunt relativ mai mici. Dar, nici noi, ca centru comercial, nu am reușit să securizăm contracte pe termen lung pentru furnizarea electricități, fie ele la orice preț. În momentul de față, după luna decembrie, există o imprevizibilitate completă în piață și acest lucru ne îngrijorează”, spune, la PROFIT NEWS TV, Andrei Pogonaru, adăugând că majoritatea furnizorilor de energie în momentul actual nu ofertează.

PROFIT NEWS TV Dan Tarcea, viceprimarul Clujului: Nu suntem în pericol de a face frigul. Ne-am propus ca până în 2030 să atragem 200 de milioane de euro să investim în sistemul nostru de termoficare CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Dan Tarcea, viceprimarul Clujului: Nu suntem în pericol de a face frigul. Ne-am propus ca până în 2030 să atragem 200 de milioane de euro să investim în sistemul nostru de termoficare

„Chiar acum lucrăm pentru a pune panouri fotovoltaice pe centrul comercial. Există acea limitare în care peste 0,4 MW trebuie obținută licență de furnizor. E mult mai complicat birocratic. Dar, pentru acei 0,4 MW, care acoperă cam 20-30% din necesarul centrului comercial, o să facem panouri fotovoltaice în așa fel încât să ne putem auto-susține o parte din consum. Investiția poate ajunge chiar la 800.000 de euro pentru un astfel de proiect.

La nivel general, nu știu vreunul dintre centrele comerciale care nu intenționează să facă același lucru sau nu l-a făcut deja. Toți retailerii și proprietarii de centre comerciale lucrează pentru a-și acoperi măcar o parte din consumul de energie”, adauga atunci acesta el.

viewscnt
Afla mai multe despre
andrei pogonaru
veranda mall
panouri fotovoltaice
preturi energie