Fost ministru al Comunicațiilor avertizează pentru Telekom: Fonduri legate de interese contrare României nu pot lua participații majoritare. E ca și cum am vinde un topor unui vecin care omoară oameni și îți darâmă gardul

Fost ministru al Comunicațiilor avertizează pentru Telekom: Fonduri legate de interese contrare României nu pot lua participații majoritare. E ca și cum am vinde un topor unui vecin care omoară oameni și îți darâmă gardul
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 nov 2019

Sectorul telecom este unul extrem de important pentru libertate, democrație și prezervarea suveranității unei țări pe termen lung, iar România poate dezvolta magistral sectorul de înaltă tehnologie, dar în parteneriat cu companiile telecom din țările occidentale, avertizează Marius Bostan, fost ministru al Comunicațiilor și membru în board-ul Telekom din partea statului, într-un context în care pentru preluarea activelor Telekom România au intrat în discuții fondul de investiții PPF Group și grupul de telecomunicații și media United Group, ambele având legături, directe sau indirecte, cu Rusia.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

El are și o poziție tranșantă, în contextul acestor informații legate de apropierea celor două fonduri de Rusia: "O astfel de tranzacție se poate face doar cu respectarea principiilor de securitate și parteneriatelor strategice existente. E ca și cum am vinde un topor unui vecin, deși noi știm că îl mai folosește din când în când să omoare oameni. Mai mult, poate într-o zi vine să-ți darâme gardul cu el. Nu poți face asta când știi că vecinul ți-a mai ocupat abuziv grădina și ți-a furat argintăria pe care ai lăsat-o la el la păstrare în timpul incendiului.."

Este o nouă avertizare după ce, recent, fostul ministru atenționa că o vânzare a operațiunilor Telekom România către o companie din Rusia sau cu legături cu Rusia este de neacceptat, deoarece vorbim de infrastructură ce ține de securitatea națională.

Viitoarea tranzacție și, mai ales, cine va prelua din afacerile telekom reprezintă elemente extrem de importante mai ales în perspectiva implicării operatorilor telecom din România în furnizarea serviciilor de telecomunicații 5G.

"Sectorul telecom este extrem de important pentru libertate, democrație și pentru prezervarea suveranității unei țări pe termen lung. Comunicațiile sunt suportul prin care informațiile ajung la cetățeni. Conținutul creat de televiziuni are un rol însemnat în educația civică și formarea opiniilor. Există operațiuni specifice războiului hibrid în desfășurare care ar trebui adresate urgent. România poate dezvolta magistral sectorul de înaltă tehnologie, în parteneriat cu companiile telecom din țările occidentale și cu ajutorul românilor inteligenți din toată lumea", transmite fostul ministru.

Într-un interviu acordat la solicitarea Profit.ro, el își dezvoltă ideile, adăugând și o poziție tranșantă: "O astfel de tranzacție se poate face doar cu respectare principiilor de securitate și parteneriatelor strategice existente. E ca și cum am vinde un topor unui vecin, deși noi știm că îl mai folosește din când în când să omoare oameni. Mai mult, poate într-o zi vine să-ți darâme gardul cu el. Nu poți face asta când știi că vecinul ți-a mai ocupat abuziv grădina și ți-a furat argintăria pe care ai lăsat-o la el la păstrare în timpul incendiului.."

Rep: Ultimele informatii relevă că pentru cumpărarea activelor Telekom Romania sunt interesate și grupurile PPF si United Group, alături de Orange și RCS&RDS. Ca fost ministru al Comunicațiilor și membru în board-ul Telekom din partea statului român, cum apreciați interesul celor două grupuri?

M.B.: Companiile Telekom România, fix și mobil, sunt companii solide cu organizații profesioniste și foarte valoroase. Ele au fost construite pe moștenirea Romtelecom și au fost făcute investiții de câteva miliarde de dolari până acum. Datorită competiției și investițiilor, piața românească este una foarte competitivă și avem șansa să avem servicii bune la un preț decent comparativ cu țările din întreaga lume.

Sunt surprins de intenția OTE/Deutsche Telekom de a vinde. În 2016 (când Marius Bostan era ministru al Comunicațiilor - n.r.) am fost asigurat de reprezentații lor, în mod oficial, că vor să fie implicați în România pe termen lung și sunt un partener de încredere pe termen lung. Acesta este și motivul pentru care s-a lucrat la integrarea companiilor fix și mobil și a dezvoltării parteneriatului cu Orange. A fost o strategie împărtășită de acționari și știrea exitului dorit de Deutsche Telekom din România a fost una care produce un disconfort. Noi, românii, ne dorim investiții, dezvoltare și un parteneriat corect cu țările occidentale.  Pentru mine este surprinzător că strategiile votate de acționari pe termen lung, plătite cu bani grei companiilor de consultanță, nu au fost puse în practică.

În plan strategic între Orange și Telekom sunt deja cooperări și chiar în ultimele zile se discută de o posibilă fuziune, așa cum a relatat și Profit.ro. Sunt convins că Statul Român va explora toate opțiunile strategice la îndemână și va lua cea mai bună decizie pentru România. Evident că se va ține cont de existența unor infrastructuri critice la Telekom, de toate elementele de risc strategic asociate unei astfel de tranzacții, de concurență și de interesul consumatorilor.

Rep: Aceleași informatii, publice, coroborate, relevă o apropiere accentuată a celor două grupuri, PPF și United Group, de interese rusești. Care este părerea dvs, având în vedere aceste informații, că cehii (PPF) și/sau sârbii (United Group) pot prelua controlul Telekom România?

M.B.: Din păcate, Rusia nu este o țară democratică acum și evoluțiile din ultimii ani arată că este un generator de noi riscuri în regiune. România este membru NATO și partener de încredere al Statelor Unite. Nu cred că grupuri de interese rusești pot achiziționa companii din zona strategică românească și nu cred că Deutsche Telekom  prin OTE ar vinde la oricine fără să se consulte cu partenerii români. Înțeleg interesele Orange și RCS&RDS de a consolida piața din România, dar este evident că cele două fonduri amintite vor avea un cost foarte mare de menținere a pieței existente și vor cheltui sume imense. De ce ar finanța/subvenționa aceste costuri? Ce strategie ar putea avea pentru a face profit? Vor avea licență de 5G ?

Rep: Cum credeți că ar trebui procedat în această vânzare având în vedere interesele strategice și de securitate ale statului român?

M.B.: Evident că o astfel de tranzacție se poate face doar cu respectarea principiilor de securitate și parteneriatelor strategice existente. E ca și cum am vinde un topor unui vecin deși noi știm că îl mai folosește din când în când să omoare oameni. Mai mult, poate într-o zi vine să-ți darâme gardul cu el. Nu poți face asta când știi că vecinul ți-a mai ocupat abuziv grădina și ți-a furat argintăria pe care ai lăsat-o la el la păstrare în timpul incendiului.

Sunt convins că fonduri legate de interese strategice contrare României nu pot achiziționa astfel de participații majoritare. Apoi mai este și interesul economic al Statului Român și sunt sigur că există opțiuni strategice care pot fi dezvoltate chiar pe termen scurt. Probabil cei care iau în calcul posibile vânzări către astfel de fonduri nu au analizat suficient.

Rep: Cum credeți că ar trebui să procedeze statul român, acționar la Telekom România, având în vedere aceste interese strategice?

M.B.: Pe primul plan stă respectarea principiilor fundamentale ale civilizației noastre în adevăr și libertate în interesul poporului român. Apoi tehnic, evaluarea tuturor opțiunilor strategice este urgentă și foarte necesară, precum și numirea unor reprezentanți profesioniști în board-urile de administrație. Ar trebui analizat cu atenție ce s-a întâmplat în ultimii 3 ani acolo de s-a ajuns la această situație și cum putem îndrepta lucrurile împreună cu OTE și DT. O tranzacție de această anvergură va dura și are nevoie de o deplină cooperare pentru a avea succes.

Eu cred că vremea celor care nu se pricep a trecut și am încredere că Ministrul Lucian Bode va face ceea ce trebuie făcut. Cooperarea bună între acționari poate aduce valoare suplimentară Telekom.

Pentru Telekom România, pe lângă Orange și RCS&RDS, o tentativă de preluare a fost inițial din partea omului de afaceri Spas Rusev, un personaj controversat care a fost refuzat. La începutul lunii noiembrie, însă, United Group a ajuns la un acord pentru preluarea Vivacom, cel mai mare operator telecom din Bulgaria, controlat chiar de Rusev.

Antreprenorul bulgar Spas Rusev, care locuiește la Londra din 1991 și a cărui companie Vivacom tocmai a fost cumpărată de United Group, grup interesat acum de Telekom România, este extrem de controversat din cauza legăturilor sale cu finanțatori și politicieni din Rusia și Bulgaria.

Potrivit presei bulgare, Rusev este cunoscut drept “oligarhul de dreapta” și a fost poreclit “eminența cenușie” în timpul guvernului condus de Simeon de Saxa-Coburg-Gotha. El este suspectat și că ar fi avut legături cu membri ai unor grupări infracționale bulgare, printre care Ivan “Doctorul” Todorov, condamnat pentru răpirea unui om de afaceri în 1994 și care a devenit celebru după ce a supraviețuit unui atentat asupra sa în 2003, și Vasil " Craniul "Bozhkov.

Și Rusev este în expansiune în regiune, semnând în ianuarie un acord de 50 milioane euro pentru preluarea subsidiarei din Albania a Deutsche Telekom, moment în care a anunțat că vrea și activele Telekom din România.

United Group este fondat în Serbia, dar are astăzi sediul la Amsterdam, Olanda.

EXCLUSIV ULTIMA ORĂ BRD și echipa Adelei Jansen, directorul de HR, autodenunț la Parchet pentru oferirea de cadouri unor funcționari din CNAS. Banca face verificări interne CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ULTIMA ORĂ BRD și echipa Adelei Jansen, directorul de HR, autodenunț la Parchet pentru oferirea de cadouri unor funcționari din CNAS. Banca face verificări interne

De partea cealaltă, fondul PPF este controlat de cel mai bogat om de afaceri din Cehia, miliardarul Petr Kellner (55 de ani), creditat la acest moment de Forbes cu o avere de 15,5 miliarde dolari.

La finele lunii octombrie, grupul de media Central European Media Enterprises (CME), proprietarul PRO TV, a semnat un acord final pentru vânzarea către PPF Group.

Anterior, însă, în primăvara anului trecut, cum a anunțat atunci Pofit.ro, PPF Group a cumpărat operațiunile de telefonie mobilă din Ungaria, Bulgaria, Muntenegru și Serbia ale gigantului norvegian din telecomunicații Telenor. PPF deținea deja peste 80% în O2, cea mai mare companie de telecomunicații din Cehia și cea de-a treia în Slovacia.

Petr Kellner are deja afaceri în România, prin intermediul PPF, în principal în domeniul imobiliar, el cumpărând sediul ING Bank și complexul Metropolis Center, ambele din București.

În paralel, Petr Kellner are legături extrem de strânse cu piața rusă, dar și cu China, potrivit presei locale și internaționale, citate recent de G4Media. Astfel, companiile controlate de Kellner prin intermediul fondului PPF au avut legături puternice de afaceri în Rusia, de la operațiuni de creditare (prin Home Credit), la comerț (prin lanțul de retail online Eldorado, vândut în 2016) și minerit (Polymetal).

Conform sursei citate, într-un studiu publicat în 2019 la editura Routledge despre influența Rusiei în Europa de Est, activistul bulgar pentru democrație Ognian Shentov, președintele Center for the Study of Democracy, arăta că Petr Kellner este un ”activ militant pentru reorientarea geopolitică a Cehiei spre Rusia, chiar și după anexarea ilegală a Crimeei și invazia din Estul Ucrainei”, dar și pentru ridicarea sancțiunilor economice impuse Moscovei de UE. Shentov arată în studiul citat că, potrivit unor surse din media, biografia lui Kellner este strâns legată de comerțul exterior al Cehoslovaciei comuniste, un domeniu dominat de fostele servicii secrete.

EXCLUSIV România va avea un rol mai important în structura British American Tobacco CITEȘTE ȘI EXCLUSIV România va avea un rol mai important în structura British American Tobacco

De asemenea, un articol de opinie publicat de Forbes în 2014 despre schimbarea de direcție geopolitică a Cehiei arăta că Petr Kellner este ”un avocat al unei cooperări mai adânci cu Rusia”.

De altfel, într-un interviu din 2012 în presa din Cehia, Kellner a spus că este în favoarea realegerii lui Vladimir Putin pentru un nou mandat de președinte al Rusiei. În același interviu, el spunea că gradul de corupție din Cehia (stat membru UE și NATO) este mai mare decât în Rusia, unde el avea afaceri cifrate la miliarde de dolari.

Studiul ”The Kremlin Playbook” publicat de think-tank-ul american Center for Strategic and International Studies (CSIS) în 2019 îl descrie pe Kellner drept un om de afaceri cu legături economice în Rusia care gravitează în jurul înaltelor cercuri politice din Cehia.

Simpatia lui Kellner pentru Rusia era cunoscută încă de la apariția Wikileaks – telegramele secrete ale Departamentului de Stat din SUA. Ambasadorul american la Praga nota într-o asemenea depeșă din 2008 că Petr Keller i-a transmis îngrijorarea că cetățenii cehi sunt văzuți din ce în ce mai mult de ruși drept interpuși ai SUA. Potrivit ambasadorului american, Keller i-a mai spus că aproape fiecare rus pe care-l întâlnește își exprimă dezamăgirea că guvernul Cehiei a decis să găzduiască un radar al armatei SUA și că rușii se simt trădați că ”frații slavi din Cehia” susțin o prezență americană în regiune.

Kellner este, potrivit presei locale, unul dintre apropiații președintelui Milos Zeman, un pro-rus convins și un militant pentru reorientarea Cehiei spre Rusia și China. În 2014, Kellner și Zeman au fost protagoniștii unui scandal politic major după ce presa locală a scris că președintele s-a întors dintr-o vizită de stat în China cu un avion privat închiriat de miliardar. Kellner participase la întâlnirea dintre președinții Zeman și Xi Jinping, dat fiind că el operează și pe piața din China afaceri în domeniul împrumuturilor nebancare (prin compania Home Credit), dar și în domeniul telecom, unde compania O2 are un parteneriat cu Huawei.

EXCLUSIV Culisele tranzacției America House. Morgan Stanley nu se oprește. Și o declarație surprinzătoare: Bucureștiul duce lipsă de clădiri emblematice! CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Culisele tranzacției America House. Morgan Stanley nu se oprește. Și o declarație surprinzătoare: Bucureștiul duce lipsă de clădiri emblematice!

Recent, fostul ministru al Comunicațiilor Marius Bostan atenționa însă că o vânzare a operațiunilor Telekom România către o companie din Rusia sau cu legături cu Rusia este de neacceptat, deoarece vorbim de infrastructură ce ține de securitatea națională.

"Cumpărătorul ar avea acces la date și informații secrete. O vânzare către Rusia sau către grupări legate de Rusia ar afecta în mod direct România", a atenționat Bostan.

EXCLUSIV Planul McDonald\'s: noi restaurante, servire direct la masă, servicii de livrare și programul „open doors” pentru clienți CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Planul McDonald's: noi restaurante, servire direct la masă, servicii de livrare și programul „open doors” pentru clienți

De altfel, într-o postare pe propria pagină de facebook, fostul ministru atenționează de asemenea asupra pericolului vânzării către Rusia: "Mă întreba cineva zilele trecute dacă influența rusească care pare să fie în spatele lui Spass Roussev a reușit să ajungă acolo sus la Bonn? E adevărat că Vâlcov a fost hotărâtor în această decizie de exit a germanilor și grecilor?

Nu spun decât atât: Dacă Deutsche Telekom și OTE vând la ruși, înseamnă că aceștia au mituit pe cineva acolo sus, unde nu se avântă decât vulturii. Pentru ca tranzacția să fie acceptată de români ar trebui să fie prea mulți trădători la masă. Dacă dorința partenerilor din Telekom e să vândă la cozile de topor ale regimului Putin, atunci e momentul ca un Stat Român responsabil să fie pregătit să facă o contra-ofertă și să ceară sprijin direct de la Partenerul Strategic. Direct și nemijlocit! Eu am mare încredere că el va veni".

Tranzacția de preluare de către BC Partners, de la fondul american de investiții KKR, a pachetului majoritar de acțiuni al United Group a fost finalizată în primăvara acestui an, moment din care a început și expansiunea grupului în regiune, în condițiile în care grupul a fost fondat în urmă cu 19 ani.

În vara acestui an, United Group a preluat postul de televiziune Tele2 Croația cu 220 milioane euro.

BC Partners are sediul în Londra și birouri la New York, Paris, Milano și Hamburg, având un portofoliu de active de peste 23 miliarde dolari. Fondul a fost și în cursa pentru preluarea lanțului de retail Profi, cumpărat în final de Mid Europa, tranzacție anunțată în premieră de Profit.ro. De asemenea, a fost și pe lista pe lista pețitorilor pentru portofoliul producătorului de bere SABMiller din România și ECE, iar în urmă cu doi ani a finalizat vânzarea producătorului de echipamente electrice Retrasib Sibiu către managerul american de capital privat One Equity Partners.

United Group, cu 4.459 angajați și operațiuni în 6 țări din sud-estul Europei, are însă venituri anuale de circa 700 milioane euro.

Comparativ, Telekom România are afaceri mai mari, de aproape 1 miliard de euro. United Group, cu afaceri de circa 700 milioane euro, ar veni astfel să preia o companie cu afaceri ce ating aproape 1 miliard de euro, scoțând de la masa negocierilor Orange, care a înregistrat anul trecut venituri de 1,125 miliarde de euro, de la 1,07 miliarde de euro în 2017, și operatorul de telecomunicații RCS&RDS, cu venituri doar în România de 697,8 milioane de euro în 2018, dar cu operațiuni - implicit venituri - și în alte țări (România, Ungaria, Spania și Italia). Astfel, în total, DIGI Communications, compania-mamă a RCS&RDS, a avut anul trecut venituri ce au depășit pragul de 1 miliard de euro.

EXCLUSIV FOTO One United a vândut un penthouse cu prețul record de 6,8 milioane euro. Apartament cu piscină în living CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO One United a vândut un penthouse cu prețul record de 6,8 milioane euro. Apartament cu piscină în living

La rândul său, fondatorul United Group, sârbul Dragan Solak, a rămas un jucător-cheie în companie după tranzacția cu BC Partners, fiind la acest moment responsabil de dezvoltarea strategică a companiei.

Pe acest fond, surse apropiate discuțiilor afirmă că negocierile pentru preluarea operațiunilor Telekom România de către Orange și RCS&RDS, care erau aproape foarte aproape de finalizare, cu preluarea operațiunilor aferente rețelelor fixe (Orange), respectiv a infrastructurii și abonaților de telefonie mobilă (RC&RDS), au intrat în stand-by.

Viitoarea tranzacție și, mai ales, cine va prelua din afacerile telekom reprezintă elemente extrem de importante mai ales în perspectiva implicării operatorilor telecom din România în furnizarea serviciilor de telecomunicații 5G. Mai mult, Statele Unite și România au semnat recent un memorandum privind tehnologia 5G, o mișcare îndreptată clar împotriva Chinei și a companiilor chinezești precum Huawei care sunt în competiție în întreaga lume pe această filieră tehnologică, acuzațiile fiind legate de siguranța sistemelor.

"Cred că trebuie să înțelegem că avem de-a face cu o ideologie asumată a Chinei. Intern caută să-și controleze populația până la ultimul individ - statul care controlează comportamentul fiecărui individ și dacă se conformă îl răsplătește cu o casă, un job, posibilitatea de a călători. Dacă nu se conformează este pedepsit. Folosirea tehnologiei de către regimul comunist pentru a controla populația este amețitoare", a afirmat într-un interviu pentru HotNews.ro generalul (r) James Jones, fost Consilier pe securitate națională al Președintelui SUA și fost Comandant Suprem al Forțelor Aliate în Europa (SACEUR) și al forțelor americane din Europa (EUCOM) între 2003 și 2006.

Potrivit acestuia, pe plan extern, China caută să înlocuiască practic SUA drept cea mai mare forță de pe planetă. "O fac prin a penetra alte economii prin tehnologile lor. Știm că în zona de 5G acea tehnologie nu e sigură, ci e făcută să acapareze proprietăți intelectuale, să invadeze viața privată, să captureze secrete de stat pe care să le transmită înapoi la Beijing. Prin această penetrare economică pot controla și afecta comportamentul guvernelor care sunt în vreun fel conectați la China. Este vorba de dominare și control, dar cred că lumea începe să înțeleagă. Știu că România înțelege. Nu înseamnă că nu poți avea schimburi comerciale cu China, dar trebuie să ai mare grijă de acest cal troian care ar putea să-ți vină în țară", spune Jones.

"Nu cred că putem discuta de clauze de protecție atunci când discutăm de Huawei. Avem de-a face cu o entitate subvenționată care "hrănește" regimul comunist din Beijing. Dacă te angajezi cu echipamente Huawei la nivel național sau la nivel de corporații trebuie să ai foarte mare grijă. Există companii care vor dori sisteme ieftine, nu le pasă dacă totul ajunge înapoi la Beijing, atâta timp cât funcționează. Pentru lucrurile cu adevărat importante - având în vedere actualul mod în care se prezintă tehnologia Huawei și ce face în lume - ar fi prostesc să îți asumi un astfel de risc", crede fostul consilier pe securitate națională al Președintelui SUA.

"Din ce discuții am avut până acum în România, cred că oficialii știu asta și fac ce trebuie. Cred că SUA vor angaja curând discuții cu aliații din NATO despre tehnologiile care vor veni și care vor spori securitatea națiunii, a alianței, a dreptuilor intelectuale, a vieții private. Toată lumea vorbește de 5G - e o tehnologie care vine și care ne va ajută să facem lucruri minunate, dar care ar putea să valoreze prea puțin dacă de fapt nu e sigură", este de părere generalul american.

viewscnt
Afla mai multe despre
telekom
ppf
bc partners
bostan