Eurostat: Femeile cu funcții de conducere din România câștigă cu 5% mai puțin decât bărbații, cel mai mic decalaj din UE

Eurostat: Femeile cu funcții de conducere din România câștigă cu 5% mai puțin decât bărbații, cel mai mic decalaj din UE
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 mar 2017

Diferența de salariu dintre femeile și bărbații în funcții de conducere din România este de 5%, de departe cel mai scăzut decalaj din statele membre ale Uniunii Europene, în condițiile în care în statul clasat pe locul secund, Slovenia, diferența este de 12,4%, arată datele Eurostat, publicate luni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

La polul opus, cele mai mari diferențe între salariile femeilor și bărbaților cu funcții de conducere sunt în Ungaria (33,7%), Italia (33,5%) și Republica Cehă (29,7%), scrie News.ro.

Diferențele salariale depășesc 25% în Slovacia (28,3%), Polonia (27,7%), Austria (26,9%), Germania (26,8%), Portugalia (25,9%), Estonia (25,6%) și Regatul Unit (25,1%).

Potrivit Eurostat, cea mai mare pondere a femeilor în funcții de conducere se înregistrează în Letonia, singurul stat membru în care femeile reprezintă mai mult de jumătate (53%) la această categorie.

După Letonia, țările cu cea mai mare pondere a femeilor aflate în funcții de conducere sunt Bulgaria și Polonia (ambele 44%), Irlanda (43%), Estonia (42%), Lituania, Ungaria și România (41%), Franța și Suedia (40%).

La polul opus, femeile reprezintă mai puțin de un sfert dintre managerii din Germania, Italia și Cipru (22%), Belgia și Austria (23%), precum și Luxemburg (24%).

La nivelul UE, aproape 7,3 milioane de persoane dețin funcții de conducere în firmele cu 10 angajați sau mai mulți, din care 4,7 milioane de persoane sunt bărbați (65% din totalul managerilor) și 2,6 milioane sunt femei (35%).

Astfel, deși reprezintă aproximativ jumătate din totalul persoanelor angajate în UE, femeile continuă să fie slab reprezentate printre manageri, se mai arată în raportul Eurostat.

În plus, femeile în funcții de conducere din UE câștigă, în medie, cu 23,4% mai puțin decât bărbații, ceea ce înseamnă că managerii de sex feminin câștigă, în medie, 77 de cenți pentru fiecare euro pe care un manager de sex masculin îl câștigă pe oră.

viewscnt
Afla mai multe despre
femei conducere
uniunea europeana
salarii