O fostă directoare pentru diversitate a Facebook și Nike, condamnată la 5 ani de închisoare pentru fraudă

O fostă directoare pentru diversitate a Facebook și Nike, condamnată la 5 ani de închisoare pentru fraudă
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 mai 2024

O fostă directoare pentru diversitate a Facebook și Nike a fost condamnată la cinci ani și trei luni de închisoare pentru că a furat peste 5 milioane de dolari de la companiile respective, care fuseseră alocate inițiativelor DEI (diversitate, echitate, incluziune), au declarat procurorii federali, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

Barbara Furlow-Smiles, din statul american Georgia, care a pledat vinovată de fraudă electronică în acest caz în decembrie, a furat peste 4,9 milioane de dolari de la Facebook ”folosind o schemă care implică vânzători frauduloși, facturi false și plăți ilegale”, a declarat procurorul american Ryan Buchanan din Atlanta, scrie News.ro.

Cafenelele din Europa s-au săturat de nomazii digitali CITEȘTE ȘI Cafenelele din Europa s-au săturat de nomazii digitali

”După ce a fost concediată de la Facebook, ea a continuat frauda ca director pentru DEI la Nike, unde a furat încă o sumă de șase cifre din programul lor pentru diversitate”, a spus Buchanan.

Furlow-Smiles, în vârstă de 38 de ani, a folosit banii furați ”pentru a finanța un stil de viață de lux în California, Georgia și Oregon”, potrivit biroului lui Buchanan, care a cerut unui judecător să o condamne la 6 ani și jumătate de închisoare.

Ea a fost un strateg principal și șef global al grupurilor de resurse pentru angajați și al implicării în diversitate la Facebook, subsidiară a Meta.

Ea nu a fost director executiv al Facebook pentru eforturile de diversitate, echitate și incluziune.

Procurorii au spus că, în timp ce se afla pe Facebook, ea a conectat conturile PayPal, Venmo și Cash App la cardurile ei de credit de la Facebook și apoi a folosit acele conturi pentru a-și plăti prietenii, rudele și alte persoane pentru pretinse bunuri și servicii pentru companie care nu au fost niciodată livrate.

DECIZIE Românii vor putea sesiza deep fake de pe Facebook, Google, TikTok CITEȘTE ȘI DECIZIE Românii vor putea sesiza deep fake de pe Facebook, Google, TikTok

”Marea majoritate a banilor” care s-au dus la acești oameni au fost returnați către Furlow-Smiles, au spus procurorii.

Procurorii au spus că Meta a stabilit că Furlow-Smiles a început schema în câteva luni de la alăturarea companiei în 2017 și că o investigație a constatat că ”a manipulat persoane care erau apropiate de ea și aveau încredere în ea, inclusiv foștii stagiari”, care au considerat-o un mentor.

După ce a fost concediată de pe Facebook la jumătatea anului 2021, Furlow-Smiles a lucrat pentru Nike din noiembrie a acelui an până în februarie 2023, ca director senior pentru diversitate, echitate și incluziune.

Pe când era acolo, ea a executat o schemă de furt similară cu cea pe care a făcut-o la Facebook, au spus procurorii.

Furlow-Smiles, care locuiește în orașul Marietta și are o fiică de 8 ani împreună cu soțul ei, a fost condamnată luni, la tribunalul federal din Atlanta.

Judecătorul districtual Steven Grimberg i-a mai ordonat să restituie 4,98 milioane de dolari către Facebook și încă 121.000 de dolari către Nike.

Meta a declarat anterior, pentru CNBC, că a cooperat cu forțele de ordine în anchetarea lui Furlow-Smiles, care trebuie să se prezinte la închisoare până pe 22 iulie.

Procurorii au spus, în nota de condamnare că, pe lângă banii furați de Furlow-Smiles de la companie, Meta a pierdut mai mult de 4,5 milioane de dolari, ”pe lângă alte cheltuieli, cum ar fi onorariile avocaților, care au fost suportate ca urmare a faptului că Meta a trebuit să descopere și investigheze schema ei de fraudă.”

”Așa cum menționează Meta, prejudiciul cauzat de conduita criminală [Furlow-Smiles”] nu poate fi măsurat pur în termeni financiari. Infracțiunile ei au dus, de asemenea, la angoasă în rândul acelor angajați care au lucrat îndeaproape cu ea”, au spus procurorii în nota lor.

Nike le-a spus procurorilor că ”a fost numită ca lider al companiei, că va întruchipa valoarea ”Doing the Right Thing”, care este una dintre maximele cheie ale NIKE”, potrivit procurorilor.

După cum explică Nike, ”a spune că doamna Furlow-Smiles ne-a încălcat încrederea ar fi un eufemism. Frauda comisă ”de doamna Furlow-Smiles a încălcat încrederea și a devastat angajații care au condus-o și au lucrat cu ea.”

Nike le-a spus, de asemenea, procurorilor că ”lipsa ei completă de responsabilitate sau remușcări a fost incredibil de dezamăgitoare”, potrivit memoriului.

Lance Clarke, un avocat al Furlow-Smiles, a spus: ”Este o mamă grozavă și o persoană bună. Când stai în instanță, citești acuzațiile, dar de multe ori acuzațiile nu constituie totalitatea unei ființe umane”, a spus Clarke.

Un purtător de cuvânt al Meta a refuzat să comenteze și a transmis CNBC la comunicatul de presă emis în caz de procurori. Nike nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

viewscnt
Afla mai multe despre
facebook
fraudă
nike