OFICIAL Document care pune capăt ideilor: Niciun angajat nu poate fi obligat să se vaccineze!

OFICIAL Document care pune capăt ideilor: Niciun angajat nu poate fi obligat să se vaccineze!
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 12 aug 2021

Niciun angajat nu poate fi condiționat de către angajator să se vaccineze împotriva Covid-19, a transmis Ministerul Sănătății în mod oficial Avocatului Poporului, relevă documente analizate de Profit.ro. Totodată, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu cu privire la discuțiile guvernanților privind testarea periodică, din venituri proprii, a cadrelor sanitare.

De ce este important: Deși au încurajat permanent populația să se vaccineze, ca singura soluție pentru stoparea pandemiei de Covid-19, guvernanții au arătat totodată că vaccinarea este facultativă. În acest sens, reprezentanții coaliției de guvernământ au decis demararea unui proiect-pilot prin care persoanele care se vaccinează împotriva COVID să primească un voucher în valoare de 100 lei. Mai mult, în Parlament, puterea a decis să acorde zile libere plătite pentru vaccinare.

Urmărește-ne și pe Google News
Cîțu spune că este obligat să numească direct lideri politici în CA-urile companiilor de stat, deoarece miniștrii nu organizează concursuri de manageri profesioniști CITEȘTE ȘI Cîțu spune că este obligat să numească direct lideri politici în CA-urile companiilor de stat, deoarece miniștrii nu organizează concursuri de manageri profesioniști
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

De asemenea important: Ministrul Sănătății a declarat, însă, că personalul medical nevaccinat trebuie să suporte testarea periodică din propriul buzunar, având în vedere că statul român le pune la dispoziție vaccinul în mod gratuit și că există date științifice cu privire la siguranța vaccinării. Premierul Florin Cîțu a afirmat la rândul său, că este de acord cu propunerea privind testarea periodică pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2 a cadrelor medicale care nu s-au vaccinat.

În schimb, Federația Sanitas a transmis că 60,14% dintre angajații în Sănătate sunt, fie vaccinați, fie s-au infectat cu virusul SARS-C0V-2 în ultimele 6 luni și au anticorpii necesari, susțind astfel că decizia individuală de vaccinare - în cazul lor - poate fi amânată fără a pune pe nimeni în pericol.

VIDEO Lituania interzice accesul nevaccinaților în tramvaie și trenuri. Oamenii ies pe stradă CITEȘTE ȘI VIDEO Lituania interzice accesul nevaccinaților în tramvaie și trenuri. Oamenii ies pe stradă

Un document oficial, analizat de Profit.ro, arată însă că, în urma unor demersuri inițiate de Avocatul Poporului într-o speță privind o posibilă obligare a angajaților de către angajatori de a efectua vaccinul, Ministerul Sănătății a comunicat, printr-o adresă oficială, că vaccinarea rămâne voluntară și gratuită, iar angajații nu poti fi obligați de angajatori să se vaccineze împotriva Covid-19, o astfel de obligație fiind în afara legii.

Potrivit strategiei de vaccinare împotriva Covid-19, aprobată prin Hotărârea de Guvern numărul 103/2020, în România vaccinarea este voluntară (neobligatorie) și gratuită.

Referitor la aspectele prezentate în adresa dumneavoastră legate de obligarea angajaților de către angajatori de a efectua vaccinul, menționăm faptul că, potrivit dispozițiilor Legii nr. 53/2003 - Codul Muncii - accesul la locul de muncă a (sic! - n. red.) persoanei încadrate nu poate fi condiționat de vaccinarea împotriva Sars-Cov-2, persoana angajată are dreptul la egalitate de șanse și de tratament (art. 33 - lit. d), în cadrul relațiilor de muncă funcșionează principiul egalității de tratament față de toți salariații și angajatorii (art. 5 - alin. (1) ), iar angajatorul are dreptul să dea dispoziții cu caracter obligatoriu pentru salariat doar sub rezerva legalității lor (art.40 - lit. c)).

Așadar, niciun angajat nu poate fi condiționat de către angajator să se vaccineze împotriva Covid-19, vaccinarea este un act medical preventiv bazat pe consimțământul persoanei, iar impunerea vaccinării împotriva Covid-19de către angajator o apreciem în afara cadrului legal”, se arată în adresa transmisă Avocatului Poporului de către Ministerul Sănătății.

CONFIRMARE Guvernul dublează numărul muncitorilor străini admiși în România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Guvernul dublează numărul muncitorilor străini admiși în România

În același timp, conform documentelor citate, în data de 15 iulie, ”instituția Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu referitor la obligarea la testarea periodică, din venituri proprii ale lucrătorilor din sănătate, făcându-se demersuri în acest sens la Ministerul Sănătății”.

viewscnt
Afla mai multe despre
vaccinare
covid-19
obligat
angajat
angajator
avocatul poporului
ministerul sanatatii