DECIZIE Zi liberă de la serviciu sau de la școală pentru vaccinare, inclusiv pentru însoțitor

DECIZIE Zi liberă de la serviciu sau de la școală pentru vaccinare, inclusiv pentru însoțitor
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 23 iul 2021

Președintele Iohanis a promulgat inițiativa legislativă prin care este acordată zi liberă plătită persoanelor care se vaccinează, inclusiv elevilor, studenților și militarilorProiectul prevede, de fapt, mai multe zile libere plătite - pentru prima doză, rapel și vaccinarea copilului - fără a le include în durata concediului de odlhnă, în cazul angajaților atât din sistemul public, cât și din sectorul privat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Parlamentul adoptase proiectul, prin votul final al Camerei Deputaților, la finele lunii iunie. Proiectul nu întrunise însă numărul necesar de voturi pentru a fi adoptat în plenul Senatului, fiind respins, dar pe foindul scăderii ratei de vaccinare, toate partidsele de la putere au susținut inițiativa.

Digitalizarea a devenit o prioritate și pe piața imobiliară. Sectorul proptech este propulsat de pandemie CITEȘTE ȘI Digitalizarea a devenit o prioritate și pe piața imobiliară. Sectorul proptech este propulsat de pandemie

De ce este important: După cum a relatat Profit.ro, în luna mai, Guvernul a adoptat cadrul legislativ pentru a vinde un surplus estimat de 36,78 milioane de vaccinuri anti-Covid, apreciind că, în ritmul actual, nici măcar jumătate din populația rezidentă nu va fi vaccinată până la finalul anului împotriva Covid-19.

Mai este interesant: Decizia majorității de guvernământ a fost luată deși premierul Cîțu, care până recent anunțase o țintă de 5 milioane de persoane vaccinate până la 1 iunie, susține acum, când numărul nu a fost atins, că ”ținta vaccinării este atinsă”, fără a mai  invoca acum vreun alt număr, ci lipsa cazurilor de infectare în Capitală. 

Evoluția Artesana: de la business de familie la unul dintre cei mai mari jucători independenți de pe piața lactatelor artizanale CITEȘTE ȘI Evoluția Artesana: de la business de familie la unul dintre cei mai mari jucători independenți de pe piața lactatelor artizanale

Potrivit proiectului, amendat în comisii de deputați, persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 vor beneficia de zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, în ziua vaccinării. Măsura este valabilă în cazul angajaților din sistemul public și privat.

În cazul în care angajatorul sau instituțiile publice organizează activitatea de vaccinare la sediul propriu nu mai este acordată zi liberă.

Orașul unde un metru cub de apă e mai scump decât benzina. „E bătaie de joc față de omul de rând, legea e pentru ei” CITEȘTE ȘI Orașul unde un metru cub de apă e mai scump decât benzina. „E bătaie de joc față de omul de rând, legea e pentru ei”

Ziua liberă va fi acordată pentru ziua vaccinării, pentru rapel și pentru vaccinarea copilului, respectiv pentru copiii sub 18 ani, precum și pentru vaccinarea persoanelor cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani.

Elevii și studenții vor beneficia de câte o zi de scutire de la frecventarea cursurilor pentru fiecare doză de vaccin efectuată.

De asemenea, cadrele militare în activitate, soldații și gradații profesioniști vor beneficia de câte o zi de permisie, pentru fiecare doză de vaccin efectuată.

Daniel Dines (UiPath), cel mai bogat român: Îmi plac hainele ieftine. La universitate am avut profesori comuniști, a fost groaznic și nu m-am mai dus. Am încercat să scriu un roman. Titlul de cel mai bogat om din România mi-a creat doar dezavantaje CITEȘTE ȘI Daniel Dines (UiPath), cel mai bogat român: Îmi plac hainele ieftine. La universitate am avut profesori comuniști, a fost groaznic și nu m-am mai dus. Am încercat să scriu un roman. Titlul de cel mai bogat om din România mi-a creat doar dezavantaje

Proiectul promulgat acum a fost inițiat de deputații USR PLUS Oana Țoiu și Radu Molnar și nu a fost susținut anterior în plenul Senatului de PNL și nici de UDMR și AUR. Proiectul a fost susținut în schimb de USR PLUS și PSD.

În Senat, PNL a votat împotrivă, iar liderul grupului liberal, Virgil Guran, a arătat că zilele libere ”nu avantajează economia”, fiecare zi liberă (la nivel național) însemnând o pierdere de 0,2-0,3% din PIB. Potrivit liberalilor, inițiativa s-ar fi justificat dacă statul ar fi avut bani să despăgubească salariile pentru ziua respectivă. 

Liderul PNL, Ludovic Orban, declarase anterior că PNL nu are nicio obligație să susțină proiectul USR PLUS, deoarece Inițiativa excede cadrul de vaccinare stabilit la nivel guvernamental.

La votul final din Camera Deputaților, cei care s-au opus zilelor libere au fost însă doar deputații AUR.

viewscnt
Afla mai multe despre
iohannis
parlament
decizie
zi libera
vaccinare
proiect
usr
pnl