Condiții noi pentru pescarii comerciali din Deltă

Condiții noi pentru pescarii comerciali din Deltă
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 mai 2024

Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării din Tulcea a început săptămâna aceasta emiterea noilor permise de pescuit comercial pentru locuitorii din rezervație, actele incluzând obligativitatea acestora de a raporta capturile de scrumbie, una dintre cele mai valoroase din punct de vedere economic.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

Guvernatorul Rezervației, Bogdan Bulete, a amintit că începând din acest an pescarii nu mai au dreptul să-și ia un ajutor în barcă atunci când merg să prindă scrumbie și a precizat că obligativitatea impusă în noile permise este de a raporta capturile din această specie.

Ministrul Agriculturii anunță o nouă ordonanță de plafonare a prețurilor: Vor fi incluse toate alimentele produse în România CITEȘTE ȘI Ministrul Agriculturii anunță o nouă ordonanță de plafonare a prețurilor: Vor fi incluse toate alimentele produse în România

"De-a lungul timpului, am observat că, la specia scrumbie, figura un mare zero în dreptul capturii. (...) Începând din acest an, cota în total s-a menținut un pic crescută, dar vor avea o cotă separată din specia scrumbie. Nu mai acceptăm acest dublu limbaj în care noi pescuim și nu raportăm cantitățile extrase, pentru că e un lucru care se va întoarce împotriva lor", a menționat guvernatorul Rezervației.

Bulete a mai spus că există riscul de a stopa pescuitul unor specii, cât timp ele nu se regăsesc în capturile raportate de pescarii comerciali, scrie Agerpres.

"Faptul că aceste specii nu se regăsesc în raportările respective ne poate duce la ideea ce se află în declin sau în pericol și la un moment dat vom fi obligați să luăm măsuri restrictive. Este în interesul tuturor, și al nostru, al administratorilor, și al pescarilor, să fim corecți cu resursa, pentru că așa putem dimensiona măsurile de management al resursei piscicole", a subliniat guvernatorul Rezervației.

De altfel, captura totală admisibilă în Deltă la specii de pești are la bază inclusiv raportările pescarilor comerciali, actul emis anul acesta prevăzând o cantitate totală de circa 3.189 de tone de pește, cu circa 670 de tone mai mică decât cea alocată în anul 2021 și cu circa 850 de tone mai mică decât cea alocată în 2017.

Până la finele prohibiției pescuitului, valabilitatea actelor pescarilor comerciali din Deltă s-a prelungit conform unui ordin al guvernatorului Rezervației.

Prohibiția pescuitului în România se va încheia în apele de frontieră cu Bulgaria și Ucraina, inclusiv în golful Musura, pe data de 31 mai, în timp ce în celelalte ape de frontieră care constituie graniță a României prohibiția pescuitului va înceta pe data de 8 iunie. 

viewscnt
Afla mai multe despre
delta
pescari