Eticheta cărnii comercializate va indica obligatoriu prețul de achiziție. Carnea sintetică, interzisă. Noi interdicții de etichetare și comercializare

Eticheta cărnii comercializate va indica obligatoriu prețul de achiziție. Carnea sintetică, interzisă. Noi interdicții de etichetare și comercializare
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 23 oct 2023

Eticheta produselor de carne și a celor procesate pe bază de came va trebui să prezinte preţul de achiziţie al produselor atât din piaţa internă, cât şi din piaţa externă, potrivit un proiect adoptat prin vot în plenul Senatului. Proiectul, care va primi votul final la Camera Deputaților, interzice comercializarea pe piața internă a cărnii sintetice obţinută în laborator din celulele de la animale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Profit News TV aduce împreună, în Maratonul Agriculturii, programat pentru 25 octombrie, jucători relevanți de pe piețele de profil din România, reprezentanți ai autorităților, fermieri, experți în domeniul tehnologiilor pentru agricultură, marii jucatori din retail și din industria de produse alimentare, producători agricoli locali și reprezentanți din veriga logistică a sectorului agro alimentar

Inițiat de la PSD, inclusiv de ministrul Agriculturii, Florin Barbu, proiectul, prezentat anterior de Profit.ro, stabilește că operatorii economici din sectorul cărnii şi al produselor din carne vor avea obligaţia respectării principiilor generale ale informaţiilor referitoare la produsele alimentare, pe cele prevăzute de regulamentrele europene, dar și ”preţul la raft şi preţul de achiziţie al produselor atât din piaţa internă, cât şi din piaţa externă”.

În acest scop, ”Eticheta va cuprinde codul QR, cât şi preţul de achiziţie al produselor atât din piaţa internă, cât şi din piaţa externă”.

Finanțele își fac cadru pentru a putea întârzia legal compensațiile către furnizorii de energie și gaze pentru plafonare. Plus noi măsuri de reducere a cheltuielilor. Sunt permise petreceri de Crăciun și Revelion, dar cu măsură CITEȘTE ȘI Finanțele își fac cadru pentru a putea întârzia legal compensațiile către furnizorii de energie și gaze pentru plafonare. Plus noi măsuri de reducere a cheltuielilor. Sunt permise petreceri de Crăciun și Revelion, dar cu măsură

În plus, prin sintagma ”Produs românesc” din carne se va înţelege ”carnea şi produsele din came rezultate din carcasele provenite 100% din fermele din România”.

Vor fi interzise inscripţionarea pe eticheta produselor a sintagmei ”Produs românesc” și afișarea drapelului național dacă nu sunt respectate aceste prevederi.

Statul îi sancționează pe cei care respectă legea. Istoria unui proiect cu tot felul de prevederi aberante CITEȘTE ȘI Statul îi sancționează pe cei care respectă legea. Istoria unui proiect cu tot felul de prevederi aberante

Produsele de carne comercializate pe piaţa internă vor cuprinde obligatoriu procentul de carne din compoziţie.

Inițiatorii prevăd ca produsele din carne cu adaos de alte ingrediente să se comercializeze ”într-un spaţiu de prezentare şi vânzare bine delimitat, pe rafturi separate faţă de produsele din carne autentice” și de cele etichetate ”Produs românesc,” cu ”informare explicită către cumpărători a conţinutului acestor produse”.

Aceste prevederi se vor aplica şi în cazul ”meniurilor şi reţetelor mâncărurilor de pizzerie, de fast-food, al resturantelor şi al produselor culinare din alimentaţia publică la prepararea cărora s-au utilizat materii prime de bază din carne”.

Meniurile unităţilor de alimentaţie publică vor menţiona toate produsele din came cu adaos de ingrediente în produsul de bază.

Ministrul Sănătății despre eliminarea infecțiilor nosocomiale: Nu se poate! Și bacteriile trăiesc, nu putem să le împiedicăm să trăiască! CITEȘTE ȘI Ministrul Sănătății despre eliminarea infecțiilor nosocomiale: Nu se poate! Și bacteriile trăiesc, nu putem să le împiedicăm să trăiască!

Proiectul interzice comercializarea pe piața internă a cărnii sintetice obţinută în laborator din celulele de la animale.

Prevederea se aplică şi produselor culinare din alimentaţia publică la prepararea cărora s-a utilizat carnea sintetică.

Nerespectarea noilor prevederi va constitui contravenție, care va fi sanacționabilă cu amenzi între 100.000 și 300.000 lei, concomitent cu oprirea comercializării produselor și interzicerea desfăşurării activităţii operatorului economic sancționat.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
carne
pret
achizitie
eticheta
produs
romanesc
100%
interzice
sintetic
fast food
adaos
proiect
psd