Visul american generează câștiguri de miliarde de dolari pentru traficanții de migranți

Visul american generează câștiguri de miliarde de dolari pentru traficanții de migranți
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 apr 2021

Dincolo de drama umanitară, afluxul neîntrerupt de migranți care traversează Mexicul pentru a ajunge în SUA scoate la iveală traficul de persoane care generează miliarde de dolari, comentează France Presse într-o amplă analiză.

Unii dintre ei ajung pe jos, alții în camioane sau cu trenul, după ce depășesc numeroase obstacole de-a lungul traseului lung.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Evergent Investments, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
Cum să reîmprospătezi online aerul și...cifra de afaceri CITEȘTE ȘI Cum să reîmprospătezi online aerul și...cifra de afaceri

Potrivit ONU, sute de mii de persoane trec ilegal frontiera ce se întinde pe 3.200 km între Mexic și Statele Unite ale Americii.

Este un "comerț" profitabil, luând în calcul câștigurile anuale ale celor cunoscuți drept "coioți", care se cifrează la aproximativ 4,2 miliarde de dolari, potrivit datelor ONU colectate în 2018. În 2010, Națiunile Unite au estimat această activitate la 6,6 miliarde de dolari.

Viața angajaților și a companiilor în pandemie: O experiență povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (II) CITEȘTE ȘI Viața angajaților și a companiilor în pandemie: O experiență povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (II)

În respectiva regiune, această activitate lucrativă este controlată în totalitate de puternicele organizații de trafic de droguri, chiar dacă cel numit 'enganchador' ("cârligul", cel care "agață" victimele - n.r.), prima verigă din lanțul migrației, este adeseori doar un vecin dintr-un sat izolat din America Centrală.

Un hondurian de 35 de ani, Juan Macias, foarte sărac, a trebuit să plătească 7.000 de dolari în luna martie uneia dintre aceste rețele, sumă pe care a putut să o strângă împrumutându-se de la familie și apropiați.

Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer CITEȘTE ȘI Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer

"Totul trece prin organizații care contactează ghizi. Iar, apoi, la graniță apar cartelurile", explică Juan, găzduit într-un centru din Ciudad Juarez, în Mexic, de când a fost întors înapoi din SUA.

Din grupul său fac parte alți 30 de migranți. În cursul călătoriei lor, ei au trecut prin mâinile a opt persoane care le-au dat un cod de identificare. "Ei nu spun decât 'iată codul. Urmați-mă'", mărturisește Juan, îngropat în datorii.

Dar Juan și camarazii săi de suferință nu vor să renunțe, sperând să treacă frontiera indiferent de mijloace, fie și cu o scară, chiar dacă președintele american Joe Biden a anunțat amânarea planului său de creștere a numărului de refugiați admiși în Statele Unite. De fapt, Biden a decis să mențină plafonul istoric scăzut al predecesorului său în funcție, Donald Trump, provocând un protest inedit în rândul democraților.

Traficanții găsiseră în discursul lui Joe Biden la sosirea sa la Casa Albă "un pretext pentru a trafica mai multe persoane", în special femei și copii, declară Oscar Hernandez, expert la Northern Border College. Numărul minorilor neînsoțiți s-a dublat luna trecută, ajungând la aproape 19.000.

Potrivit statisticilor publicate la 8 aprilie în SUA, peste 172.000 de persoane au fost reținute în martie de către grănicerii americani între Mexic și Statele Unite, adică cu 71% mai mult decât în luna februarie, un record în ultimii 15 ani.

Vivre Deco a atras de pe bursă 7 milioane euro. „În următorii ani vom fi cel mai important marketplace pe categoria și în regiunea din care facem parte.” CITEȘTE ȘI Vivre Deco a atras de pe bursă 7 milioane euro. „În următorii ani vom fi cel mai important marketplace pe categoria și în regiunea din care facem parte.”

Inițial, între 1942 și 1964, acest trafic era controlat de mexicani care îi ajutau pe migranți să muncească în SUA, pe căi ilegale de traversare.

De-a lungul timpului însă, aceștia au fost înlocuiți de organizații criminale specializate care au înființat "un lanț întreg care pornește din America Centrală și ajunge până în Statele Unite", explică Oscar Hernandez.

În cursul periplului lor lung și chinuitor, migranții - adevărate mărfuri vii - sunt "marcați" prin brățări colorate cu numele lor și inscripționări, precum "livrări" sau "sosiri", potrivit ONU.

Osmerin Sarmiento, o femeie din Honduras în vârstă de 24 de ani, și fiica ei de un an au primit o brățară violet pentru "călătorie specială". Ajungând în Reynosa, la granița cu statul american Texas, Osmerin a fost în cele din urmă expulzată la 12 aprilie împreună cu alte 156 de mame și copiii lor.

Cartelurile de droguri au preluat controlul asupra traficului cu migranți în 2009, în timpul operațiunii militare antidrog lansate de președintele mexican Felipe Calderon (2006-2012).

FOTO Fostul Palat al Fabricii Letea, operă a arhitectului Paul Smărăndescu, este de vânzare la 3,5 milioane de euro CITEȘTE ȘI FOTO Fostul Palat al Fabricii Letea, operă a arhitectului Paul Smărăndescu, este de vânzare la 3,5 milioane de euro

"Este un comerț și, ca atare, funcționează pe baza ofertei și cererii", explică Javier Urbano, cadru universitar la Universitatea ibero-americană. Bandele îi jefuiesc pe migranți, îi estorchează sau îi constrâng să lucreze pentru ele, spune acesta, adăugând că au fost documentate chiar cazuri când migranți au fost uciși de traficanți.

În 2010, 72 de migranți au fost masacrați la San Fernando (Tamaulipas, est) aparent pentru că au refuzat să se înroleze în sângeroasa bandă Los Zetas, în timp ce 16 guatemalezi și trei mexicani au fost uciși în același stat în ianuarie, notează AFP. 

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
migranti