Apetitul de tequila al Europei agravează o criză de agave

Apetitul de tequila al Europei agravează o criză de agave
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 feb 2023

Shubham Walavalker, un barman de 24 de ani dintr-un bar londonez nu poate turna suficient de repede tequila pentru a ține pasul cu apetitul clienților pentru această băutură, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

"Cu siguranță epuizăm stocurile în fiecare weekend", spune Shubham Walavalker.

Cererea de tequila, o băutură spirtoasă obținută din sucul agavelor crescute în anumite zone din Mexic, a explodat în Europa. Volumul exporturilor spre Spania a crescut cu 90% anul trecut, spre Franța cu 73%, spre Marea Britanie cu 68% și spre Germania cu 60%, potrivit Consiliului reprezentativ al tequilei din Mexic, depășind cu mult ritmul de creștere la nivel mondial, de 23%, scrie Agerpres.

FOTO Tranzacție agri-business: Afacerea de familie Safir, furnizor KFC, preia 3 ferme și își crește semnificativ capacitatea de producție CITEȘTE ȘI FOTO Tranzacție agri-business: Afacerea de familie Safir, furnizor KFC, preia 3 ferme și își crește semnificativ capacitatea de producție

Chiar dacă este încă departe de a ataca serios poziția dominantă ocupată în Europa de whisky, rom sau gin, tequila a reușit totuși să cucerească un cap de pod important și este băutura spirtoasă cu cel mai puternic ritm de creștere, potrivit lui Jose Cuervo, comerciant la Proximo Spirits.

Însă această creștere explozivă are și consecințe nedorite. Cererea din Europa a agravat o criză de agave, o plantă nativă din regiunea Jalisco din Mexic din care este produsă tequila. Pentru o mare parte din ultimele două decenii, costul unui kilogram de agave a evoluat între 5 și 7 pesos mexicani (0,27-0,37 dolari), însă în ultimii ani a explodat și la finele lui 2022 a atins un maxim de 31 de pesos, susține firma de cercetare Bernstein.

Prognozele actuale pentru finalul anului 2023 sunt de 28 de pesos pentru un kilogram, însă analistul Trevor Stirling a avertizat că cererea a continuat, în mod suprinzător, să crească. "Este o problemă de cerere și ofertă. Există un deficit semnificativ de agave în industria de tequila", spune Trevor Stirling.

Consumatorii din Europa au plătit un preț cu aproape 16% mai mare pentru tequila în magazine în luna decembrie 2022 comparativ cu aceeași lună din 2021, în timp ce prețurile la whisky au crescut cu 6%, iar cele la votcă au crescut cu 5%, potrivit firmei de cercetare de piață NielsenIQ. Prețurile la gin au rămas nemodificate.

"Plantele s-au scumpit, la fel ca și aducerea lor din Mexic", spune Robyn Evans, manager la Hacha agaveria, un bar din estul Londrei specializat în tequila și mezcal.

Cererea europeană de tequila în anul 2022 nu este un fenomen excepțional, susțin unii analiști care subliniază că această băutură a câștigat elan treptat de-a lungul anilor și a impulsionat de izolarea la domiciliu în timpul pandemiei. Exporturile spre Marea Britanie, Germania, Franța și Spania au crescut, în medie, cu 60% în 2021, chiar înainte de saltul mai mare de 73% înregistrat anul trecut, potrivit Consiliului reprezentativ al tequilei din Mexic.

Michael Merolli, director pentru afacerile cu tequila la grupul Pernod Ricard, precizează că sunt mult mai puține mărci de tequila în Europa decât în SUA, unde piața este mult mai matură și mai competitivă, și noi mărci apar în fiecare săptămână. Potrivit lui Merolli, "premiumizarea", o strategie în cadrul căreia mărcile pun accent pe calitate și exclusivitate, a contribuit și ea la majorarea prețurilor.

Unii jucători din industrie cred că abia peste câțiva ani va fi rezolvată criza de agave, o plantă care are nevoie de aproximativ șapte ani pentru a se maturiza înainte de a putea fi recoltată. Agavele care au fost plantate în urmă cu câțiva ani vor fi gata de recoltare, spune Luis Fernando Felix, director pentru SUA și Canada la Proximo Spirits, subsidiara grupului mexican Becle, care se ocupă de distribuția mărcii Jose Cuervo. "Peste aproximativ doi ani, prețul agavelor va scădea pentru că oferta va fi mai mare decât cererea", a adăugat Luis Fernando Felix.

viewscnt
Afla mai multe despre
tequila
agave