Comisia Europeană va sprijini fermierii afectați de importurile de cereale ieftine din Ucraina

Comisia Europeană va sprijini fermierii afectați de importurile de cereale ieftine din Ucraina
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 feb 2023

Comisia Europeană va sprijini fermierii afectați de importurile de cereale ieftine din Ucraina, a spus ministrul Agriculturii Petrea Daea, precizând că în România au intrat aproape 3 milioane de tone.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

"Acest conflict de la granița României a schimbat multe lucruri. Din nefericire, toate-n rău, dar nu ne așteptam ca în domeniul agriculturii să avem și motive de îngrijorare. De aceea, la ședința Consiliului de Miniștri din data de 30 ianuarie, împreună cu cinci state, cu cinci miniștri din Polonia, Bulgaria, Ungaria, Cehia, Slovacia și iată și noi, am prezentat o informare care detalia situația existentă în țările aflate în proximitatea conflictului și am ajuns cu toții la concluzia că este nevoie să se intervină din partea Comisiei Europene cu instrumentele necesare, în așa fel încât să-i susțină pe fermieri afectați. Sunt fermieri afectați din cauza faptului că, pe de o parte, n-au putut să-și exporte cantitățile de produse pe care le-au obținut, știindu-se că în bazinul Mării Negre sunt trei țări importante din punct de vedere al exportului și anume Rusia, Ucraina și România", a precizat Daea, potrivit Adevarul.

România vrea să importe gaze naturale din Egipt, inclusiv pentru Republica Moldova CITEȘTE ȘI România vrea să importe gaze naturale din Egipt, inclusiv pentru Republica Moldova

Pe de altă parte, ministrul a explicat că din cauza conflictului din Ucraina au fost blocate căile de comercializare, iar cereale au rămas în țară, în timp ce aproape 3 milioane de tone de cereale au ajuns în România, la prețuri mult mai mici, afectând astfel fermierii autohtoni.

"Au apărut aceste culoare de solidaritate, necesare zic eu, care au permis, pe de o parte, tranzitarea produselor pe teritoriul României, dar în același timp și descărcarea unor cantități importante în România, datorită faptului că prețurile au fost convenabile pentru cumpărători. Această cantitate se ridică din evidențele noastre și ale Comisiei Europene, la aproape 3 milioane de tone de cereale și plante oleaginoase. Și din acest punct de vedere intervenția pe care noi am solicitat-o devine necesară", a subliniat șeful MADR.

Petre Daea a transmis că a găsit înțelegere la CE precum și din partea comisarului european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, față de situația în care se află țările care se află în proximitatea conflictului.

"Spre bucuria noastră și în același timp spre aprecierea pe care am avut-o și o avem față de dialogul acesta al Consiliului cu reprezentanții Comisiei Europene, respectiv cu comisarul, în acest dialog am putut vedea înțelegere, am putut vedea apropierea comisarului față de situația în care se află țările de care vă spuneam și care se află în proximitatea conflictului. Comisarul, prin intervenția domniei sale, a spus clar că este nevoie să intervină pentru fermierii din aceste țări. Așteptăm răspunsul concret și sunt convins că el nu va întârzia să apară", a adăugat el.

Importurile masive de cereale ucrainene lovesc în fermierii români

Importurile masive de produse agricole ucrainene au un impact negativ dovedit asupra fermierilor români, care se confruntă cu prețuri scăzute și o concurență neloială pe piață, au informat fermierii.

„Clubul Fermierilor Români salută inițiativa ministrului agriculturii, dl. Petre DAEA, de a ridica problema importurilor de produse agricole ucrainene care afectează piața UE și, în special pe cea din România, în cadrul Consiliului Miniștrilor Agriculturii (AGRI-FISH) din 30 ianuarie, de la Bruxelles.

Șase țări est-europene au susținut demersul (România, Polinia, Ungaria, Bulgaria, Republica Cehă, Slovacia) și au solicitat Comisiei Europene soluții pentru a compensa fermierii pentru pierderile suferite și a putea astfel demara campania agricolă de primăvară. Comisarul European pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, a declarat în conferința de presă că își asumă să revină în fața Comisiei Europene și a Consiliului cu propuneri concrete pentru activarea mecanismului de compnsare din Fondul de Criză pentru Agricultură al UE”, au informat  fermierii.

Potrivit acestora, importurile masive de produse agricole ucrainene au un impact negativ dovedit asupra fermierilor români, care se confruntă cu prețuri scăzute și o concurență neloială pe piață.

Astfel, cu importuri de porumb, grâu, floarea-soarelui și rapiță din Ucraina care au totalizat în 2022 circa 3 milioane tone și la prețuri mai mici cu 40-100 euro/tonă, fermierii români nu au mai putut să-și comercializeze produsele, care sunt stocate și determină costuri suplimentare, iar în lipsa vânzării produselor, înregistrează dificultăți mari în finanțarea continuării activității agricole.

„Prin urmare, este esențial să se ia măsuri urgente pentru a proteja agricultorii români și pentru a asigura o piață corectă și echitabilă pentru produsele lor. România, ca principal exportator de cereale din bazinul Mării Negre al UE, a fost afectată puternic de conflictul din Ucraina, care a dus la schimbări semnificative în comerțul cu cereale și a permis ca volume importante de mărfuri să intre în țară fără controale fitosanitare”, susțin fermierii.

România s-a transformat astfel din exportator în importator

În anul 2022 față de anul 2021 s-au înregistrat următoarele importuri de cereale și plante tehnice din Ucraina: 1.020 mii tone porumb, 640 mii tone grâu, 650 mii tone floarea soarelui și 370 mii tone rapiță.

România s-a transformat astfel din exportator în importator de produse agroalimentare. Exporturile românești au fost extrem de reduse, grâul fiind la nivelul de 2,1 mil. tone, porumbul la nivelul de 0,38 mil. tone, rapița și semințele de floarea-soarelui la 0,1 mil. tone fiecare dintre ele.

Clubul Fermierilor Români a fost în strânsă colaborare cu autoritățile pe acest subiect și a susținut poziția Ministerului Agriculturii în luarea de măsuri pentru a proteja fermierii români.

Este important să se ia în considerare interesele agricultorilor și să se garanteze o piață echitabilă pentru produsele lor.

„Noi credem că este necesară o mai bună protecție a producătorilor interni, prin reintroducerea controlului fitosanitar aleator la frontieră, care să evite introducerea de boli și dăunători noi în România și menținerea unui mediu de afaceri stabil și previzibil pentru fermierii români. Am lucrat împreună cu Ministerul Agriculturii la elaborarea unor propuneri de măsuri de urgență pe care Comisia Europeană să le pună în aplicare. Fermierii au nevoie de sprijin pentru a-și putea continua activitatea”, a declarat Florian Ciolacu, Director Executiv al Clubului Fermierilor Români.

viewscnt
Afla mai multe despre
cereale
comisia europeană