Egiptul, cel mai mare importator de grâu din lume, blochează încă, de o lună, un transport din România, anchetat de procurori

Egiptul, cel mai mare importator de grâu din lume, blochează încă, de o lună, un transport din România, anchetat de procurori
scris 17 sep 2017

Două nave cu grâu din România și Franța, respinse de Autoritatea pentru carantină din Egipt pe motiv că ar conține semințe de mac, sunt încă în custodia procuraturii și nu au fost eliberate, au anunțat sâmbătă oficialii de la Cairo, transmite Reuters.

Egiptul, cel mai mare cumpărător mondial de grâu, a provocat îngrijorări în rândul traderilor în ultimele săptămâni după ce a refuzat intrarea în tară a două nave cu grâu pe motiv că conțin semințe de mac. Autoritatea pentru carantină din Egipt a deferit cazul procurorilor, care nu au luat încă o decizie finală dacă grâul va trebui re-exportat. Una din aceste nave, care a fost oprită luna trecută, transporta 63.000 de tone de grâu din România, de la firma Cerealcom Dolj, arată Agerpres.

În urmă cu aproape o lună, Egiptul a anunțat că analizează respingerea importului a 63.000 de tone de grâu românesc sosit în portul Safaga, în care au fost găsite semințe de mac, potrivit unui document de carantină agricolă văzut luni de Reuters, informație care readuce temerile legate de o revenire a restricțiilor stricte la importuri, care au blocat anul trecut comerțul cu cereale al țării.

Fermieri din întreaga lume își depozitează recoltele record pe câmp, în baze militare dezafectate sau parcări CITEȘTE ȘI Fermieri din întreaga lume își depozitează recoltele record pe câmp, în baze militare dezafectate sau parcări

Dacă va fi re-exportată, cantitatea de grâu cumpărată din România de agenția de stat GASC ar fi prima refuzată de un port egiptean după ce un transport de grâu francez vândut de compania Bunge a fost respins din cauza conținului unei ciuperci, la sfârșitul anului 2015.

Evenimentul de atunci a declanșat un conflict lung de un an, referitor la condițiile impuse la importuri, când autoritățile de carantină agricolă au interzis achizițiile de cereale care conțin ciuperca cornul secarei.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
egipt
agricol
fermieri