Elevii din clasele primare și preșcolarii, inclusiv din sistemul privat, vor primi lunar, din 2019, câte un borcan de miere. Producătorii selectați trebuie să fie locali

Elevii din clasele primare și preșcolarii, inclusiv din sistemul privat, vor primi lunar, din 2019, câte un borcan de miere. Producătorii selectați trebuie să fie locali
scris 10 mar 2018

Preșcolarii și elevii claselor I-IV vor primi în fiecare lună, începând de anul viitor, câte un borcan de miere polifloră de 250 ml. Mierea va fi ambalată în borcane cu capac verde și va trebui să provină de la producători locali, prevede un proiect de lege care vrea să asigure fondurile bugetare pentru aplicarea unui program suspendat din 2015. 

Proiectul a fost depus de către majoritatea parlamentară anul trecut, iar acum senatorii din comisia de specialitate i-au întocmit un raport de adoptare și i-au adus modificări privind proveniența mierii și termenul de aplicare. 

Programul privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preșcolari și elevii din clasele I-IV din învățământul de stat și confesional a fost aprobat la finele anului 2006. Autorii proiectului arată că inițial programul era finanțat din fondurile Ministerului Educației, dar ulterior, din 2008, Guvernul a stabilit ca aceste chetuieli să fie suportate de autoritățile locale, din sumele defalcate care le revin din unele venituri ale bugetului de stat cu această destinație.

Din 2015 însă nu au mai fost alocate fonduri pentru acest program.

CONFIRMARE Parlamentul a introdus noi obligații pentru vânzătorii din piețe: Trebuie să afișeze o etichetă specială CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Parlamentul a introdus noi obligații pentru vânzătorii din piețe: Trebuie să afișeze o etichetă specială

Mierea va fi asigurată de la buget și pentru școlile private, iar producătorii vor fi locali

Programul actual stabilește că mierea se acordă gratuit doar pentru preșcolarii și pentru elevii din învățământul primar de stat și confesional,  cu program de 4 ore, dar proiectul de lege include în program și grădinițele sau școlile private.

Totodată, mierea de albine va fi asigurată în limita unei cantități de 350 grame lunar, față de 60 grame pentru un copil pe săptămână.

Parlamentarii stabilesc, de asemenea, că ”mierea polifloră destinată consumului pentru preșcolarii și elevii din învățământul primar de stat, privat și confesional va fi ambalată în borcane de 250 ml, cu capac de culoare verde, și va proveni exclusiv din stupinele autorizate în conformitate cu prevderile legale în vigoare și achiziționată din lanțul scurt scurt de aprovizionare”.

Potrivit definiției utilizate în politica agricolă comună a Uniunii Europene, lanțul alimentar scurt este “un lanț de aprovizionare care implică un număr limitat de operatori economici angajați în activități de cooperare și de dezvoltare locală, precum și relații geografice și sociale strânse între producători și consumatori”.

Culturile de levănțică, propuse pentru a fi neimpozabile în limita unei suprafețe CITEȘTE ȘI Culturile de levănțică, propuse pentru a fi neimpozabile în limita unei suprafețe

Conform ultimelor modificări aduse de senatori, achiziționarea mierii poliflore, transportul și distribuția acestei în grădinițe și școli pot fi contractate și de către consiliile județene su locale, cu asistența direcțiilor pentru agricultură.

De altfel, resursele financiare necesare implementării programului vor fi asigurate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii, prevede proiectul de lege avizat.

Senatorii din comisii au stabilit începerea programului, astfel modificat, de la 1 ianuarie 2019.

Pentru a intra în vigoare, după votul din Senat, proiectul trebuie aprobat și de deputați și promulgat de președinte. 

Reprezentanții Ministerului Agriculturii au declarat anul trecut că așteaptă reglementarea prin lege a fondurilor, astfel încât programul să poată fi reluat.

viewscnt
Afla mai multe despre
miere
borcan
capac
verde
scoli
program
lege
parlament
producatori
lant
scurt
aprovizionare