India, cel mai mare producător mondial de zahăr, va interzice exporturile pentru prima dată în șapte ani

India, cel mai mare producător mondial de zahăr, va interzice exporturile pentru prima dată în șapte ani
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 aug 2023

Prețul zahărului ar urma să crească semnificativ, după ce au apărut informații conform cărora India, cel mai mare producător mondial de zahăr, va interzice exporturile de zahăr. Decizia vine pe fondul unei producții insuficiente, cauzată de secetele acute cu care s-a confruntat țara.  

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

India va interzice exporturile de zahăr pentru sezonul următor. Această decizie, determinată de o scădere semnificativă a randamentului trestiei de zahăr din cauza ploilor musonice insuficiente, marchează prima dată în șapte ani când țara își oprește livrările de zahăr, scrie Adevarul.

Canicula aduce o veste bună pentru iubitorii vinurilor franceze CITEȘTE ȘI Canicula aduce o veste bună pentru iubitorii vinurilor franceze

Implicațiile acestei decizii sunt de anvergură. Odată cu retragerea Indiei de pe piața mondială a zahărului, prețurile de referință din marile centre de tranzacționare, precum New York și Londra, sunt pe cale să crească, scrie Reuters. Acest lucru ar putea exacerba îngrijorările deja sporite legate de inflația alimentară mondială.

O persoană din interiorul guvernului indian, care a vorbit sub protecția anonimatului, a declarat: "Obiectivul nostru principal este de a satisface cererea internă de zahăr și de a canaliza surplusul de trestie de zahăr pentru producția de etanol. Având în vedere circumstanțele actuale, nu vom avea o rezervă de zahăr adecvată pentru exporturi."

O imagine sumbră

Datele recente conturează o imagine sumbră. Ploile musonice, cruciale pentru cultivarea trestiei de zahăr în statele producătoare primare Maharashtra și Karnataka, au fost înregistrate cu aproape 50% sub medie. Acest lucru nu numai că amenință producția de zahăr pentru sezonul 2023/24, dar aruncă o umbră asupra perspectivelor de plantare pentru anul următor.

Piețele locale au resimțit deja efectele, prețurile zahărului crescând vertiginos, atingând un maxim al ultimilor aproape doi ani. Această creștere, împreună cu recenta creștere bruscă a ratelor inflației în comerțul cu amănuntul și în sectorul alimentar, a făcut ca posibilitatea exporturilor să devină nesustenabilă.

DOCUMENT Ministerul Educației vine cu norme tranzitorii - Șefii din instituții care nu au master, vor avea la dispoziție 3 ani pentru a-și completa studiile, astfel încât să nu-și piardă funcțiile CITEȘTE ȘI DOCUMENT Ministerul Educației vine cu norme tranzitorii - Șefii din instituții care nu au master, vor avea la dispoziție 3 ani pentru a-și completa studiile, astfel încât să nu-și piardă funcțiile

Deși India a fost generoasă cu exporturile sale de zahăr în trecut, scenariul actual necesită o recalibrare. "Deși am facilitat exporturi semnificative de zahăr în ultimii doi ani, este imperativ să asigurăm o aprovizionare internă amplă și stabilitatea prețurilor", a remarcat o altă sursă guvernamentală.

Această măsură urmează interdicțiilor recente ale Indiei privind exporturile de orez alb non-basmati și impunerea unei taxe mari la exporturile de ceapă, toate acestea în încercarea de a stabiliza prețurile în creștere ale alimentelor, mai ales în contextul în care se apropie alegerile statale.

În timp ce piețele globale se confruntă cu această evoluție, este clar că marii producători de zahăr, cum ar fi Brazilia, se vor confrunta cu o presiune imensă pentru a acoperi deficitul de aprovizionare.

viewscnt
Afla mai multe despre
zahar
india
export