LEGE Pragul cifrei de afaceri pentru care este aplicată scutirea de impozit pe profit a cooperativelor agricole - majorat de peste 3 ori

LEGE Pragul cifrei de afaceri pentru care este aplicată scutirea de impozit pe profit a cooperativelor agricole - majorat de peste 3 ori
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 20 nov 2020

Pragul cifrei de afaceri pentru care se aplică scutirea cooperativelor agricole de la plata impozitului pe profit a fost majorat de la 3 milioane, cât prevedea până acum legislația în vigoare, la 10 milioane euro, conform unui proiect de lege promulgat de președintele Iohannis. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De ce este important: Legea cooperației agricole prevedea până acum scutirea de la plata impozitului pe profit, timp de 5 ani, în cazul mai multor tipuri de cooperative, deja înființate, care au o cifră de afaceri anuală netă de până la 3 milioane de euro. Acest prag a fost majorat de la 2 milioane de euro, la finele anului 2018 tot de Parlament, printr-un proiect de lege promulgat de șeful statului în ianuarie 2019, după cum a relatat atunci Profit.ro.

ULTIMA ORĂ PSD impune în Parlament redeschiderea tuturor piețelor, târgurilor și talciocurilor CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ PSD impune în Parlament redeschiderea tuturor piețelor, târgurilor și talciocurilor

Proiectul devenit cum lege a fost inițiat anul trecut de senatorul PSD Lucian Trufin, în scopul de a aduce noi clarificări Legii cooperației agricole, dar a fost modificat în comisia de specialitate a deputaților astfel încât să prevadă modificarea substanțială a pragului actual pentru care se aplică scutirea de impozit pe profit în cazul cooperativelor agricole.  

Proiectul nu prevedea inițial vreo astfel de majorare și nici nu a fost adoptat cu această modificare de către Senat în luna octombrie. În Camera Deputaților, comisia de agricultură i-a întocmit inițial proiectului, în luna iulie, un raport de adoptare, dar fără a modifica pragul pentru scutirea de impozit.

La 1 octombrie, comisia a întocmit un raport de înlocuire, dar care nu se regăsește publicat la fișa proiectului de lege de pe site-ul Camerei Deputaților nici măcar după promulgare.

Chiar și în lipsa publicării pe site a raportului, plenul Camerei Deputaților a adoptat la finele lunii trecute proiectul, prin votul majorității partidelor, cu excepția USR, care s-a abținut. 

Astfel, deși primul raport nu prevede un astfel de amendament, iar cel final nu este public, în forma trimisă la promulgare se regăsește majorarea pragului cifrei de afaceri pentru care se aplică scutirea de impozit pe profit în cazul cooperativelor agricole.

Guvernul, forțat să permită suspendarea ratelor fermierilor afectați de secetă. Liberalii au contestat la CCR două proiecte similare CITEȘTE ȘI Guvernul, forțat să permită suspendarea ratelor fermierilor afectați de secetă. Liberalii au contestat la CCR două proiecte similare

Conform noii legi, scutirea de la plata impozitului pe profit se va aplica pentru o perioadă de 5 ani în a cooperativelor agricole deja înființate dacă ”au realizat la data de 31 decembrie a anului calendaristic precedent o cifră de afaceri anuală netă de până la 10.000.000 euro, cursul de schimb fiind cel valabil la încheierea exerciţiului financiar în care s-a realizat cifra de afaceri”.

Conform legii, este vorba de următoarele tipuri de cooperative: cooperative agricole de achiziții și vânzări, care organizează atât cumpărările de materiale și de mijloace tehnice necesare producției agricole, cât și vânzările produselor agricole; cooperative agricole de procesare a produselor agricole, care asigură produse tipice, de marcă, cu prezență permanentă; cooperative agricole manufacturiere și de mica  industrie în agricultură; cooperative agricole de exploatare și gestionare a terenurilor agricole, silvice, piscicole și a efectivelor de animale; cooperative agricole care pot desfășura, în comun, activitățile prevăzute lnterior și care pot organiza integrarea, în condițiile legii, a producției agricole primare rezultate din exploatațiile membrilor cu procesarea și/sau cu comercializarea, precum și utilizarea în comun a utilajelor și construcțiilor care aparțin cooperativelor agricole.

FORMA PENTRU PROMULGARE A PROIECTULUI POATE FI CONSULTATĂ AICI

viewscnt
Afla mai multe despre
coperative
agricol
scutire
impozit
profit
cifra
afaceri
plafon
prag
parlament
putere