Londra promite 45.000 de vize sezoniere în agricultură, neavând mână de lucru după Brexit

Londra promite 45.000 de vize sezoniere în agricultură, neavând mână de lucru după Brexit
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 mai 2023

Guvernul britanic a promis să acorde anul viitor 45.000 de vize sezoniere în agricultură, confruntată cu o penurie de mână de lucru după Brexit, în pofida presiunilor venite din rândul conservatorilor de a reduce imigrația ilegală, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După scăderea din timpul pandemiei, imigrația a înregistrat un reviriment și va atinge probabil cifre record în acest an, conform media britanice. Statisticile oficiale sunt așteptate cât de curând, scrie Agerpres.

România a importat 30.200 tone de lapte brut în primul trimestru al acestui an CITEȘTE ȘI România a importat 30.200 tone de lapte brut în primul trimestru al acestui an

Luni, ministrul de interne Suella Braverman a asigurat, în cadrul unei conferințe organizate de think tank-ul National Conservatism, că "nu există niciun motiv rațional pentru care Marea Britanie să nu-și poată forma propriii tractoriști și culegători de fructe, pentru a face să scadă imigrația".

Totuși, Downing Street și-a subliniat decizia de a acorda din nou vize sezoniere, anunțată cu ocazia unei reuniuni privind sectorul agro-alimentar, desfășurată marți.

"Regulile actuale aduc flexibilitate sistemului, în funcție de necesități", a explicat un purtător de cuvânt al premierului Rishi Sunak, insistând asupra faptului că Regatul Unit cunoaște o rată a șomajului "istoric scăzută", de 3,9% între ianuarie și martie.

Sectorul agricol britanic suferă de pe urma creșterii costurilor, care accentuează concurența produselor de import. În plus, consecință a Brexitului, a devenit mai complicată venirea lucrătorilor europeni, angajați de obicei pe scară largă la muncile câmpului, notează AFP.

Guvernul britanic a mai promis marți să protejeze în mai mare măsură sectorul agricol în viitoarele acorduri comerciale. Un astfel de acord încheiat la finele lui 2021 cu Australia a fost puternic criticat pentru acordarea de "concesii" unor produse alimentare australiene importate, precum și pentru lipsa protejării denumirilor unor cunoscute produse britanice.

"Agricultura britanică și produsele britanice nu pot trece în planul al doilea. Știu că unii au avut această impresie în trecut", a insistat marți Rishi Sunak într-o scrisoare deschisă adresată profesioniștilor din acest sector.

Dănescu, ARB, despre amenzile ANPC pentru calcularea ratelor la credite: E o eroare gravă! Produce un deficit de imagine costisitor întregii industrii bancare din România CITEȘTE ȘI Dănescu, ARB, despre amenzile ANPC pentru calcularea ratelor la credite: E o eroare gravă! Produce un deficit de imagine costisitor întregii industrii bancare din România

Guvernul său mai prevede mobilizarea a milioane de lire sterline pentru a-i ajuta pe exportatorii de produse agricole și piscicole.

În februarie, executivul de la Londra a anunțat subvenții pentru "stimularea inovației, susținerea producției alimentare, îmbunătățirea sănătății și bunăstării animalelor și protejarea mediului", subvenții ce ar urma să fie acordate în paralel cu aplicarea programelor menite să înlocuiască ajutoarele europene, după Brexit.

viewscnt
Afla mai multe despre
londra
vize