Petre Daea: Supermarketurile au început să înțeleagă ce trebuie să pună pe galantare - produse românești, asta este dorința românului

Petre Daea: Supermarketurile au început să înțeleagă ce trebuie să pună pe galantare - produse românești, asta este dorința românului
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 ian 2023

Actele normative privind programul de sprijin pentru tomate au fost aprobate încă de la finele anului trecut, în așa fel încât fermierii au știut din timp cum să acționeze, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea, precizând că în anii trecuți normele juridice pentru această cultură se dădeau de Ziua Păcălelilor, atunci când "era și roșia înflorită" sau era deja "în galantar".

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Am stabilit exact. Este pentru prima dată în România, după câțiva ani de zile. Spre exemplu, la tomate, în 2020, actul prin care se stabileau normele juridice pentru această cultură s-au dat la 1 aprilie, de Ziua Păcălelilor. Atunci era și roșia înflorită și era și în solar, iar cu un an mai târziu au dat-o în iunie, roșiile erau pe galantar, deja se consumau roșii din producția românească. Anul acesta am dat actul normativ în data de 28 decembrie, l-am aprobat în Guvern. Fermierii știu cum să acționeze, cunosc conduita nouă pe care am stabilit-o (...)", a subliniat Petre Daea.

Primăria Capitalei: Mașini dotate cu camere vor verifica de săptămâna viitoare dacă parcarea a fost plătită CITEȘTE ȘI Primăria Capitalei: Mașini dotate cu camere vor verifica de săptămâna viitoare dacă parcarea a fost plătită

El a precizat că a fost prelungit în acest an termenul de valorificare, până la 30 iunie, la solicitarea fermierilor din diferite zone ale țării unde temperaturile sunt mai scăzute, iar producția se realizează mai târziu, scrie Agerpres.

"Fermieri din diferite zone ale țării au cerut acest lucru, această libertate de valorificare, pentru că acolo condițiile sunt mai vitrege, suma temperaturilor nu se realizează într-un interval de timp egal cu cel din sud, într-un cuvânt se fac mai târziu și atunci printr-o eșalonare a producției asigurăm și ritmicitatea cu legume, cu roșii proaspete. Prin extinderea acestei perioade pot să folosească și soiuri mai productive, deci o producție mai mare și ceea ce este foarte important: evităm acea dorință de a stimula coacerea pe care dumneavoastră ați interpretat-o în fel și chip și din acest punct de vedere toate măsurile sunt luate în așa fel încât programul să fie mai bine valorificat", a explicat șeful MADR.

Potrivit sursei citate, obiectivul acestui program este de a echilibra balanța comercială, chiar dacă nu a oferit date exacte în acest sens.

"Facem acest efort. Da, acesta este obiectivul. Duceți-vă în piețe și în magazine acum și spre cinstea fermierilor iată că au început și supermarketurile să înțeleagă ce trebuie să introducă pe galantare: produse românești, pentru că asta este dorința românului. Ei au politica aceasta comercială în interesul lor, dar iată că acest interes se îngemănează și cu interesul românilor. Dacă se duc în magazin trebuie să caute produse românești și așa vă îndemn, dragi români și dragi consumatori, să folosiți produsele românești, să le căutați acolo unde sunt, pentru că sunt. Și prin acest consum al dumneavoastră și prin valorificarea producției an de an crește și interesul fermierilor să facă și cât mai multe produse ca să le valorifice și să reducem și deficitul acesta de balanță comercială", a mai spus Petre Daea, care a participat vineri la conferința Caravana Cunoașterii PNS 2023-2027, eveniment organizat la Academia de Științe Agricole și Silvice "Gheorghe Ionescu-Șișești" din București.

În ședința Guvernului din 28 decembrie a fost aprobată Hotărârea care reglementează programul de susținere a producției de tomate în spații protejate în 2023. Cuantumul ajutorului de minimis va fi în valoare de 3.000 euro/1000 mp/beneficiar, iar plafonul maxim alocat în bugetul MADR pentru această schemă de sprijin este de 262,999 milioane de lei, respectiv echivalentul a 53,142 milioane de euro.

Potrivit actului normativ, cererile se vor depune până cel târziu la data de 1 aprilie 2023, iar valorificarea producției se va face până la data de 30 iunie 2023, inclusiv. Ultima zi de depunere a documentelor justificative (copia rapoartelor fiscale de închidere zilnică/factura/fila/filele din carnetul de comercializare) este 14 iulie 2023 inclusiv.

Ca element de noutate, pentru simplificarea aplicării programului, se va efectua o singură verificare, după notificările transmise de către potențialii beneficiari cu cel puțin 10 zile înainte de recoltare, care va viza identificarea suprafeței înființate, precum și evaluarea producției de tomate înainte de recoltare.

Schema de ajutor de minimis se aplică pe întreg teritoriul României în anul 2023, pentru susținerea producției de tomate în spații protejate, cultivate în Ciclul I de producție. 

viewscnt
Afla mai multe despre
petre daea
supermarketuri