Scandal politic în Spania în urma unui apel în Germania la boicotarea căpșunilor spaniole

Scandal politic în Spania în urma unui apel în Germania la boicotarea căpșunilor spaniole
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 iun 2023

O campanie de boicotare a căpșunilor spaniole cultivate în provincia Huelva din Andaluzia, prima exportatoare în UE - lansată în Germania, în numele apărării mediului - înfurie agricultorii și dreapta spaniolă și obligă o delegație parlamentară, aflată în vizită în Spania, să-și suspende lucrările luni, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Acesta este ”un atac dur și nejustificat al sectorului agricol al țării noastre”, denunță într-un comunicat Sindicatul agricol Asaja, care deplânge o ”agresiune a mii de producători și a familiilor lor care muncesc din greu tot anul pentru a-și susține exploatațiile”, scrie News.ro.

Fostul vicepreședinte Mike Pence își depune oficial candidatura la fotoliul de la Casa Albă CITEȘTE ȘI Fostul vicepreședinte Mike Pence își depune oficial candidatura la fotoliul de la Casa Albă

Această campanie, care țintește căpșunile cultivate în provincia Huelva, în Andaluzia (sud), prima regiune exportatoare de fructe roșii în Uniunea Europeană (UE), ”aduce un prejudiciu întregului” sector, denunță, la rândul său, Asociația interprofesională a căpșunii spaniole, Interfresa.

În centrul acestei polemici se află un apel la boicot lansat de către organizația cetățenească germană Compact, semnat de peste 162.000 de persoane, care cere principalelor supermarketuri germane - ca de exemplu Lidl și Edeka - să retragă de la vânzare căpșuni produse în această provincie.

ONG-ul vrea să denunțe astfel un proiect de lege al Guvernului regional analuz - aflat pe mâna Partidului Popular (PP, dreapta) - în vederea unei regularizări a exploatațiilor ilegale de fructe roșii situate în apropierea Parcului Natural Doñana - un loc de refugiu a milioane de păsări migratoare.

Potrivit unor asociații de mediu, această inițiativă ar putea antrena legalizarea a 1.500 de hectare de culturi - majoritatea irigate cu ajutorul unor puțuri clandestine.

Acest lucru ar putea pune în pericol viitorul acestei rezervații embelmatice - clasată UNESCO -, în prezent amenințată de deșertificare.

”Dacă Guvernul regional andaluz își atinge scopul, se va folosi și mai multă apă la cultivarea căpșunilor”, ceea ce înseamnă o ”distrugere a acestui ecosistem fragil”, subliniază Compact, care-i îndeamnă pe consumatorii germani să nu mai cumpere aceste ”căpșuni ale secetei”.

”AMESTEC”

Această campanie a fost denunțată, săptămâna trecută, de către PP, care spune că vrea să repare o nedreptate provocată de către o lege precedentă, din 2014, care a permis regularizarea a 9.000 de hectare de culturi ilegale, dar a lăsat în afară sute de agricultori.

VIDEO&GALERIE FOTO Apple și-a prezentat prima cască de realitate mixtă, Apple Vision Pro CITEȘTE ȘI VIDEO&GALERIE FOTO Apple și-a prezentat prima cască de realitate mixtă, Apple Vision Pro

Căpșunile din Huelva sunt victime ale unor ”atacuri nedrepte”, motrivate de ”probleme ideologice”, deplângea Carmen Crespo, însărcinată cu probleme agricole în Guvernul regional andaluz, acuzând Guvernul central spaniol - condus de stânga - de susținerea Compact.

Luni, această polemică a crescut cu un nivel, din cauza unei vizite a unei delegații de nouă parlamentari germani de tote culorile politice pe tema consecințelor secetei și ”prelevării ilegale de apă” în regiunea Doñana.

Această ”vizită a unor deputați germani” care ”încearcă să controleze producția agricultorilor noștri (...) este absolut inaccptabilă. Acesta este un amestec pe care niciun Guvern decent nu ar trebui să-l tolereze”, și-a exprimat indignarea Santiago Abascal, liderul Partidului Vox (extremă dreapta), susținătorul ințiativei PP în Anadaluzia.

Acest discurs a fost răspândit de către Asaja, care-l acuză pe premierul socialist Pedro Sanchez de susținerea acestei ”campanii de denigrare” în scopuri politice, în contextul unei ”confruntări” exacerbate de campania electorală în vederea alegerilor legislative anticipate de la 23 iulie.

”NEGAȚIONISM”

Pedro Sanchez - care se opune regularizării fermelor ilegale - acuză în mod neîncetat PP și Vox de ”negaționism” cliamtic și a avertizat autoritățile andaluze cu privire la eventuale sancțiuni europene.

În acest context exploziv, delegația deputaților germani a anunțat luni că-și suspendă vizita - care urma să se încheie vineri -,. ”ținând cont de importanța politică” pe care  a luat-o această vizită ”în cadrul viitoarelor alegeri legislative” spabniole.

”Această călătorie ar trebui să servească drept schimb tehnic” în ”interesul țărilor noastre”, și-a exprimat regretul delegația germană într-un comunicat, exprimându-și speranța ”să continue acest schimb în viitor”.

UE îmbunătățește previziunile privind recolta de cereale în Franța și România CITEȘTE ȘI UE îmbunătățește previziunile privind recolta de cereale în Franța și România

Potrivit Interfresa, provincia Huelva produce 300.000 de tone de căpșuni pe an - adică peste 90% din producția spaniolă - și generează aproape 100.000 de locuri de muncă directe.

Germania este prima sa piață de export, cu o cifră de afaceri anuală estimată la 186 de milioane de euro.

La începutul lui 2022, aproximativ 20 de supermarketuri euroipene, inclusiv Lidl, Aldi sau Sainsbury's, au îndemnat Guvernul andaluz să renunțe la acest proiect.

viewscnt
Afla mai multe despre
spania
germania
capsuni