Sectorul european al cărnii de porc este la cură din cauza standardelor ridicate care majorează costurile

Sectorul european al cărnii de porc este la cură din cauza standardelor ridicate care majorează costurile
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 iun 2023

Prețurile record la carnea de porc i-au stimulat pe fermieri să își extindă efectivele însă reglementările costisitoare cu privire la bunăstarea animalelor, diminuarea cererii și epidemia de pestă porcină arată în schimb spre un declin pe termen lung al acestui sector în Uniunea Europeană, cel mai mare exportator mondial de carne de porc, arată o analiză Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Zburăm legați la ochi. Am dori să investim dar nu știm încotro ne îndreptăm", spune fermierul francez Carole Joliff.

Prețurile la carnea de porc au explodat anul trecut în Europa, pe măsură ce producția a fost redusă de fermele afectate de costurile mari la nutreț și energie. Spre deosebire însă de ciclurile precedente, crescătorii europeni de porcine nu se grăbesc să relanseze producția în pofida prețurilor record din acest an care au restabilit marjele pentru multe ferme. Potrivit analiștilor, producția de carne de porc a UE ar urma să scadă pentru al doilea an la rând în 2023, ducând declinul cumulat la aproximativ 10%, și este posibil ca producția să continue să scadă și în următorii ani, scrie Agerpres.

Câștigul salarial mediu net pe economie a crescut cu 10 lei CITEȘTE ȘI Câștigul salarial mediu net pe economie a crescut cu 10 lei

"Este o schimbare structurală. Este o de-intensificare a producției europene", subliniază Jean-Paul Simier analist la firma franceză de consultanță pe materii prime Cyclope.

Fermierii sunt îngrijorați de revizuirea reglementărilor UE cu privire la animalele de fermă, care ar putea duce la eliminarea boxelor și la extinderea limitelor de poluare industrială la și mai multe ferme, ceea ce va costa miliarde de euro și va face ca prețul cărnii de porc din UE să nu mai fie accesibil la export sau pe piețele interne. Deocamdată, impactul potențial al acestor modificări, ce urmează a fi finalizate anul următor, este neclar pe măsură ce statele membre UE negociază cu Executivul comunitar interesat de progrese în atingerea obiectivelor de sustenabilitate.

Într-un studiu pentru organizația fermierilor Copa-Cogeca, Institutul german de studii agricole EuroCARE și omologul ungar AKI au estimat că o eliminare rapidă, până în 2025, a boxelor pentru scroafe ar duce la diminuarea cu aproape un sfert a producției de carne de porc și la majorarea, cu aproape jumătate, a prețurilor, comparativ cu o creștere de 8%, respectiv 11%, în cazul unei tranziții mai îndelungate, până în 2035.

Indiferent de forma finală a noilor reglementări, analiștii se așteaptă ca industria cărnii de porc să reflecte un accent mai mare al societății cu privire la bunăstarea animalelor și protecția mediului.

"Continuăm să adăugăm costuri de-a lungul lanțului de producție a cărnii de porc. Este rezonabil să vedem un declin al volumelor în următorii 5-10 ani", spune Justin Sherrard, analist la banca Rabobank.

Sectorul cărnii de porc din Germania s-a redus deja, afectat de pesta porcină africană care a diominuat exporturile comparativ cu 2020, pe măsură ce piețe cheie precum China și Japonia și-au închis porțile. Potrivit cifrelor oficiale, producția de carne de porc a Germaniei a scăzut cu aproape 10% anul trecut, accelerând o tendință de scădere care a început în 2016 și care a dus declinul total la aproape 20%.

Alte mari țări producătoare din UE nu au fost afectate de pesta porcină până acum dar înregistrează și ele un declin al producției. De exemplu, în Danemarca, efectivele de porcine sunt la cel mai redus nivel din ultimii 25 de ani, spune Klaus Kaiser, analist la institutul de cercetare Seges, adăugând că profitabilitatea fermelor nu și-a revenit încă. În Țările de Jos, efectivele de porci au scăzut cu 9% în ultimii cinci ani pe măsură ce Guvernul vrea să reducă emisiile de azot de la fermele de animale. Producția în Spania a fost mai puțin afectată, profitând parțial de diminuarea exporturilor Germaniei. Dar creșterea costurilor și impactul altei maladii în rândul porcilor a dus și aici la diminuarea producției comparativ cu anul trecut.

Pe piețele de export, prețurile necompetitive și producția mai mică din UE lasă mai mult loc pentru furnizorii din Brazilia și SUA pentru a profita de cererea din China. Asta înseamnă că exporturile de carne de porc ale UE au depășit deja nivelul de vârf. "Europa se va concentra mai puțin pe piețele globale de export", susține Justin Sherrard.

Însă contextul de inflație ar putea să îi facă pe consumatori mai puțini dispuși să accepte prețuri mai mari la carnea de porc și ar putea agrava tranziția spre carnea de pui, ca o opțiune mai ieftină. "Perspectiva pentru creșterea porcilor în Germania și în general în UE nu este una bună", spune Tim Koch, analist la firma germană de consultanță AMI. 

viewscnt
Afla mai multe despre
carne
costuri
porc