SUA și statele europene se gândesc să își vaccineze muncitorii expuși la gripa aviară

SUA și statele europene se gândesc să își vaccineze muncitorii expuși la gripa aviară
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 mai 2024

SUA și țările europene iau măsuri pentru a achiziționa sau produce vaccinuri împotriva virusului gripei aviare H5N1 care ar putea fi utilizate la protejarea lucrătorilor expuși riscului de infecție din sectoarele creșterii păsărilor și lactatelor, au declarat medici veterinari, tehnicieni de laborator și oficialii guvernamentali consultați de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

Aceste acțiuni vin după o răspândire explozivă a unei noi tulpini a virusului gripei aviare, care a apărut la finele lui 2020 și a provocat un număr fără precedent de decese în rândul păsărilor sălbatice și domestice și care a început să infecteze și numeroase specii de mamifere.

În luna martie, oficialii americani au anunțat prima descoperire a virsului gripei aviare în rândul vacilor de lapte, fiind infectate zeci de turme din nouă state și doi muncitori din industria lactatelor. Administrația americană pentru Alimente și Medicamente a estimat că 20% din producția americană de lapte arată simptome de infecție cu virsul grupei aviare, ceea ce sugerează că este posibilă o largă răspândire, scrie Agerpres.

Cercetătorul Dan C. Vodnar demontează 3 mituri culinare: Culoarea cojii de ou nu contează, legumele congelate sunt bune, zahărul brun nu este neapărat mai sănătos CITEȘTE ȘI Cercetătorul Dan C. Vodnar demontează 3 mituri culinare: Culoarea cojii de ou nu contează, legumele congelate sunt bune, zahărul brun nu este neapărat mai sănătos

Expunerea umană la virus în operațiunile de creștere a păsărilor și producție de lactate crește riscul ca virusul să sufere mutații și să dobândească capacitatea de a se răspândi ușor în rândul oamenilor.

„Toate eforturile noastre trebuie să se concentreze pe prevenirea acestor cazuri. Atunci când vom avea infecții pe scară largă în rândul oamenilor vom avea o mare problemă”, spune Matthew Miller, co-director la centrul canadian de pregătire împotriva pandemiilor de la Universitatea McMaster.

SUA au contracte cu firmele CSL și GSK pentru a testa vaccinuri de dinaintea pandemiei care se potrivesc mai bine cu virsul care circulă în prezent decât vaccinurile mai vechi împotriva H5N1 aflate în stoc. SUA au decis să meargă mai departe cu vaccinul CSL, a confirmat un oficial de la Departamentul american Sănătății.

În Europa, Autoritatea pentru Pregătire și Răspuns în caz de Urgență Sanitară (HERA) din cadrul Comisiei Europene lucrează la o schemă de achiziții comune de vaccinuri CSL Seqirus „pentru a preveni o pandemie” declanșată de indivizii expuși la păsările sau animalele infectate, a declarat purtătorul de cuvânt Stefan De Keersmaecker.

O purtătoarea de cuvânt de la CSL, companie care are contracte pentru vaccinuri împotriva pandemiei de gripă cu 30 de guverne, a spus că firma poartă discuții cu mai multe guverne în legătură cu achiziționarea de vaccinuri încă din 2022. Aceste solicitări s-au accelerat după descoperirea noilor focare în SUA.

Decizia cu privire la cum și când va fi utilizat vaccinul depinde de dovezile referitoare la o transmisie crescută, severitatea bolii, cazuri la oamenii care nu au legătură cu fermele de vaci și mutațiile virusului, a declarat directorul general adjunct de la Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, Nirav Shah.

La rândul său, virusologul olandez Ron Fouchier de la centrul Erasmus MC din Rotterdam, care a făcut experimente cu privire la schimbările necesare pentru ca gripa aviară să declanșeze o pandemie, spune că planul Europei este acela de a achiziționa vaccinuri de la CSL pentru oamenii a căror ocupație îi expune la virusul gripei aviare.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
vaccin
gripa aviara