Teren vândut cu 30.000 de euro/hectar în județul Arad. ”Sunt tot mai puține suprafețe mici și răsfirate, majoritatea celor care au vrut să vândă au făcut-o deja”

Teren vândut cu 30.000 de euro/hectar în județul Arad. ”Sunt tot mai puține suprafețe mici și răsfirate, majoritatea celor care au vrut să vândă au făcut-o deja”
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 ian 2024

Numărul tranzacțiilor cu terenuri agricole din județul Arad a scăzut cu 25% în ultimul an, în timp ce prețurile s-au menținut la o medie de aproximativ 7.000 de euro pe hectar, iar cel mai scump teren s-a vândut cu 30.000 de euro hectarul, în zona orașului Pecica.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Șeful Direcției pentru Agricultură a Județului (DAJ) Arad, Ioan Martin, a declarat luni, pentru Agerpres, că în 2023 au fost înregistrate la sediul instituției 3.932 de oferte de vânzare terenuri agricole. Spre comparație, în anul 2022 au fost înregistrate 5.147 de oferte de vânzare, ceea ce rezultă o scădere a vânzărilor cu aproximativ 25% de la un an la altul, scrie Agerpres.

Grecia majorează nivelul minim de investiții imobiliare pentru „vize de aur”. Piața imobiliară din Grecia, la kilometri distanță de România. Deosebirile dintre cele două țări CITEȘTE ȘI Grecia majorează nivelul minim de investiții imobiliare pentru „vize de aur”. Piața imobiliară din Grecia, la kilometri distanță de România. Deosebirile dintre cele două țări

Scăderea din 2023 vine după ce în anul 2022 se înregistrase o creștere de 75% a numărului ofertelor de vânzare față de 2021.

„Această scădere a numărului de tranzacții în 2023 era previzibilă și cred că va continua, pentru că în ultimii ani s-au vândut foarte multe terenuri. Ne referim mai ales la suprafețe deținute de mici fermieri, care au fost cumpărate de asociații agricole mari, iar acestea nu sunt interesate să vândă mai departe. Sunt tot mai puține suprafețe mici și răsfirate, majoritatea celor care au vrut să vândă au făcut-o deja”, a declarat Ioan Martin.

El a precizat că suprafața totală care a făcut obiectul ofertelor de vânzare anul trecut a fost de 3.190 de hectare.

În privința prețurilor, în 2023 acestea au rămas aproximativ la nivelul anului anterior, respectiv media a fost de 7.100 de euro la hectarul vândut.

„Aici trebuie să precizăm că terenurile din zonele fertile, cum ar fi Sântana, Curtici sau Chișineu-Criș, s-au vândut cu prețuri de 12.000 de euro hectarul, în timp ce terenurile neproductive, mai ales din zona de deal, s-au vândut cu 2.500 – 3.000 de euro hectarul”, a spus directorul DAJ Arad.

FOTO Prima femeie Country Manager Coca-Cola România, românca numită la șefia operațiunilor Coca-Cola din Europa Centrală, schimbă brusc domeniul: Recrutată de gigantul Mars pentru afacerea veterinară din Italia CITEȘTE ȘI FOTO Prima femeie Country Manager Coca-Cola România, românca numită la șefia operațiunilor Coca-Cola din Europa Centrală, schimbă brusc domeniul: Recrutată de gigantul Mars pentru afacerea veterinară din Italia

Cel mai scump teren tranzacționat a fost în zona orașului Pecica, lângă autostradă, prețul din oferta înregistrată la Direcția Agricolă fiind de 30.000 de euro pe hectar.

Directorul DAJ precizează că acest preț este rar și este oferit pentru terenuri pe care se ridică de obicei construcții, instituția nefiind informată cu privire la intențiile cumpărătorului.x

Județul Arad are o suprafață agricolă de 350.000 de hectare, conform datelor Direcției Agricole.

viewscnt
Afla mai multe despre
teren
pret
arad