UE introduce pedepse de până la 10 ani de închisoare pentru infracțiunile de mediu

UE introduce pedepse de până la 10 ani de închisoare pentru infracțiunile de mediu
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 feb 2024

Uniunea Europeană a devenit primul organism internațional care incriminează cele mai grave cazuri de daune aduse mediului, „comparabile cu ecocidul”, transmite Euronews.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Distrugerea ecosistemelor, inclusiv pierderea habitatelor și exploatarea forestieră ilegală, va fi pedepsită cu sancțiuni și pedepse cu închisoarea mai aspre în temeiul directivei actualizate a UE privind infracțiunile împotriva mediului, scrie G4Media.ro

Inspectorii antifraudă vor avea dreptul să poarte arme CITEȘTE ȘI Inspectorii antifraudă vor avea dreptul să poarte arme

Parlamentul European urmează să voteze astăzi (27 februarie) această lege mai strictă, după ce țările au ajuns la un acord în noiembrie. Statele membre vor avea apoi la dispoziție doi ani pentru a o transpune în legislația națională.

Potrivit lui Marie Toussaint, avocat francez și europarlamentar al grupului Verzilor/Alianța Liberă Europeană, UE „adoptă una dintre cele mai ambițioase legislații din lume”.

„Noua directivă deschide o nouă pagină în istoria Europei, protejând împotriva celor care dăunează ecosistemelor și, prin intermediul lor, sănătății umane. Aceasta înseamnă să punem capăt impunității în materie de mediu în Europa, ceea ce este crucial și urgent”, mai spune ea.

Susținătorii ideii de a face din ecocid o a cincea crimă internațională la Curtea Penală Internațională susțin că directiva actualizată incriminează efectiv ecocidul. Chiar dacă directiva nu include direct acest cuvânt, în preambulul său, aceasta face referire la „cazuri comparabile cu ecocidul”.

Ecocidul este definit ca fiind „acte ilegale sau necugetate comise știind că există o probabilitate substanțială ca aceste acte să provoace daune grave și fie pe scară largă, fie pe termen lung asupra mediului”.

Captarea apei, reciclarea și poluarea navelor, introducerea și răspândirea speciilor străine invazive și distrugerea ozonului sunt toate identificate ca activități de mediu în noua directivă.

FOTO TikTok a câștigat bătălia atenției în România. 2024 - primul an când TikTok va depăși Facebook în România CITEȘTE ȘI FOTO TikTok a câștigat bătălia atenției în România. 2024 - primul an când TikTok va depăși Facebook în România

Cu toate acestea, directiva nu menționează pescuitul, exportul de deșeuri toxice în țările în curs de dezvoltare sau frauda pe piața carbonului.

În cazul persoanelor fizice – cum ar fi directorii executivi și membrii consiliilor de administrație – consecințele pentru comiterea de infracțiuni de mediu pot fi pedepsite cu închisoarea de până la opt ani, care pot ajunge la zece ani dacă acestea cauzează moartea unei persoane.

viewscnt
Afla mai multe despre
infracțiuni de mediu
daune