ULTIMA ORĂ Guvernul s-a dus la Curtea Constituțională pentru a bloca redeschiderea piețelor

ULTIMA ORĂ Guvernul s-a dus la Curtea Constituțională pentru a bloca redeschiderea piețelor
scris 30 nov 2020

Guvernul a sesizat Curtea Constituțională față de proiectul de lege care prevede ca piețele să fie redeschise, a anunțat premierul Ludovic Orban, susținând că unul dintre argumentele sesizării arată că o lege nu poate modifica o hotărâre de guvern care se referă la starea de alertă.

Huawei AppGallery la un an de la lansare: Peste 1.000 de aplicații românești și zeci de mii de utilizatori activi CITEȘTE ȘI Huawei AppGallery la un an de la lansare: Peste 1.000 de aplicații românești și zeci de mii de utilizatori activi

În același timp, deși tocmai a admis că Guvernul s-a dus la CCR pentru a împiedica redeschiderea piețelor, prim-ministrul spune că "este analizată" redeschiderea piețelor din spații închise, dar în anumite condiții pe care nu le detaliază.

”Vă spun acum, dar să nu o dați încă ca o știre. Analizăm posibilitatea de a redeschide piețele care funcționeză în spații închise, cu atât mai mult cu cât a venit iarna și temperatura a coborât”, a afirmat Orban.

"Sigur, orice redeschidere a piețelor nu va fi posibilă decât cu respectarea strictă a normelor de protecție sanitară”, a adăugat Orban.

În urmă cu trei săptămâni, Parlamentul, prin votul final al Camerei Deputaților, a modificat o ordonanță de urgență cu o serie de prevederi privind domeniul agriculturii, stabilind, printr-un amendament, că, pe durata stării de alertă, piețele agroalimentare în spații închise, târgurile, bâlciurile, piețele mixte şi volante, talciocurile își vor putea continua activitatea.

Mai jos FOTO&VIDEO proteste în piețe

Țesăturile spectaculoase care te fac să călătorești în jurul lumii CITEȘTE ȘI Țesăturile spectaculoase care te fac să călătorești în jurul lumii

Pe durata stării de alertă, piețele agroalimentare în spații închise, târgurile, bâlciurile, piețele mixte şi volante, talciocurile, aşa cum sunt definite potrivit art. 7 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 348/2004 privind exercitarea comerțului cu produse şi servicii de piață în unele zone publice, cu modificările şi completările ulterioare, își vor putea continua activitatea, cu respectarea restricțiilor referitoare la distanțarea socială şi a măsurilor de protecție sanitară”, arată amendamentul, inițiat de președintele PSD, Marcel Ciolacu, și senatorul PSD Daniel Zamfir.

Transformările orașului: Noua tinerețe a fabricilor vechi sau cum devin acestea spații urbane moderne CITEȘTE ȘI Transformările orașului: Noua tinerețe a fabricilor vechi sau cum devin acestea spații urbane moderne

Profit.ro atenționa însă atunci că măsura nu va putea fi aplicată imediat, ci, conform procedurii legislative, după ce este promulgată de președinte, dacă nu este contestată la Curtea Constituțională.

CITEȘTE ȘI Avantaj Client 8.087 euro TVA inclus pentru Sprinter 314 CDI Furgon, 11 mc, cu tracțiune față. Îndreaptă-te spre reușită!

A fost susținut că adoptarea amendamentului ridică probleme de neconstituționalitate. Procedural, prevederea ar fi trebuit votată și de Senat, întrucât nu a fost inclusă în forma dezbătută de senatori, iar în cazul unei eventuale sesizări de încălcare a bicameralismului, proiectul ar risca să fie declarat neconstituțional de către Curtea Constituțională. 

SensoDays propune pentru Black Friday 2020 o ofertă Home & Deco practică și adaptată CITEȘTE ȘI SensoDays propune pentru Black Friday 2020 o ofertă Home & Deco practică și adaptată

Recent au fost proteste în piețe - AICI FOTO&VIDEO

Deputații liberali, care s-au opus modificării, au arătat că o problemă de constituționalitate a amendamentului ar reprezenta-o și introducerea în lege a unei norme cu caracter administrativ, care este reglementată prin hotărâre de guvern sau a administrației locale. Liberalii nu au anunțat însă atunci că vor ataca proiectul la Curtea Constituțională.

În același timp, liderul deputaților USR, Cătălin Drulă, a subliniat că, prin acest amendament, talciocurile și bâlciurile, care nu au legătură cu serviciile esențiale, nu vor putea fi închise niciodată.

Amendamentul a fost adoptat, în cele din urmă, cu votul PSD, UDMR, Pro România, în timp ce PNL și USR s-au abținut. De altfel, a fost exprimat doar 1 vot împotriva proiectului.

DECIZIE Pragul cifrei de afaceri pentru care este aplicată scutirea de impozit pe profit a cooperativelor agricole - majorat de peste 3 ori CITEȘTE ȘI DECIZIE Pragul cifrei de afaceri pentru care este aplicată scutirea de impozit pe profit a cooperativelor agricole - majorat de peste 3 ori

Premierul Ludovic Orban a discutat atunci cu prefecți și cu primari, inclusiv cu primarul Capitalei, Nicușor Dan, ca urmare a deciziei de suspendare a activității piețelor care funcționează în spații închise, solicitându-le să ia măsuri ca producătorii autohtoni să aibă o „posibilitate alternativă” de a-și vinde marfa.

Premierul a propus, subliniind că propunerea sa se referă la producătorii autohtoni, ca aceștia să poată vinde fie în spații exterioare amenajate în zona piețelor, fie în piețe volante, vinerea, sâmbăta și duminica.

Ulterior, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat că administrația din București va identifica spații în aer liber în care micii producători agricoli să continue să își vândă produsele, decizia fiind luată în urma unei discuții pe acest subiect cu premierul Ludovic Orban. 

Guvernul amână noua lege și menține condițiile actuale de vânzare a terenurilor agricole până anul viitor CITEȘTE ȘI Guvernul amână noua lege și menține condițiile actuale de vânzare a terenurilor agricole până anul viitor

Comercianții din Piața Crângași din București au protestat, recent, din cauză că piața va fi închisă, urmare a deciziilor luate de Guvern pentru a limita răspândirea epidemiei de Covid. Proteste spontane au avut loc și în Timișoara, la Piatra Neamț și Pitești.

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
piete
parlament
targ
tacioc
psd
pnl