Boeing va livra 80 de avioane de pasageri Iranului, în baza primului acord de acest fel din ultimii 37 de ani

Boeing va livra 80 de avioane de pasageri Iranului, în baza primului acord de acest fel din ultimii 37 de ani
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 11 dec 2016

Iranul a semnat un acord cu compania americană Boeing pentru achiziționarea a 80 de avioane de pasageri în schimbul a 16,6 miliarde de dolari, cel mai mare acord comercial încheiat între cele două țări în ultimii 37 de ani, a anunțat agenția iraniană de știri IRNA, citată de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Acordul a fost încheiat pe o perioadă de 10 ani și prevede livrarea către IranAir a 50 aeronave Boeing 737 și 30 aeronave Boeing 777.

Este primul contract comercial de o asemenea anvergură încheiat de Iran cu o companie americană de la Revoluția Iraniană din 1979. Totodată, este primul acord între cele două țări de la alegerile prezidențiale din SUA, câștigate de Donald Trump, un opozant deschis al politicilor administrației Obama vis-a-vis de programul nuclear al Iranului.

Acțiunile Boeing scad cu 1% după ce Trump a scris pe Twitter că o comandă pentru un nou Air Force One ar trebui anulată CITEȘTE ȘI Acțiunile Boeing scad cu 1% după ce Trump a scris pe Twitter că o comandă pentru un nou Air Force One ar trebui anulată

Potrivit unui comunicat Boeing, acordul a fost semnat în baza unei licențe emisă de Trezoreria SUA, ca urmare a unei înțelegeri preliminare dintre compania americană și IranAir dezvăluită în luna iunie.

Camera Reprezentanților din Congresul SUA a aprobat, luna trecută, un proiect de lege menit să blocheze vânzarea avioanelor comerciale produse de americani către Iran. Proiectul urmează să fie votat și în Senat.

Acordul cu Boeing face parte din strategia guvernului de la Teheran privind modernizarea flotei aeriene civile, plan care include achiziționarea a peste 580 de aeronave până în 2026. În ianuarie, la câteva săptămâni de la ridicarea sancțiunilor internaționale, IranAir a încheiat un contract cu Airbus pentru achiziția a 114 avioane de pasageri, cu o valoare de catalog de peste 10 miliarde de dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
boeing
iran
acord
avioane pasageri