Cele mai vândute mașini din lume. Dacia/Renault Sandero, în primele 10, la nivel global

Cele mai vândute mașini din lume. Dacia/Renault Sandero, în primele 10, la nivel global
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 2 iul 2022

Clasamentul celor mai vândute automobile din lume este destul de dificil de realizat, din cauza faptului că unele dintre mașini sunt vândute de producători sub diferite nume, pe diferite piețe. Chiar și așa, topul celor mai vândute mașini din lume aduce câteva noutăți importante, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Modelul Sandero, fabricat de Dacia și vândut sub cele două branduri ale grupului Renault, a reușit să se claseze între cele mai vândute mașini ale lumii, potrivit datelor analizate de Profit.ro, pe baza cifrelor colectate de analistul Felipe Munoz de pe piețele lumii (106 țări care oferă date statistice).

Conform cifrelor Car Industry Analysis, cel mai vândut model în 2021 a fost Toyota RAV4, care este vândut și sub numele de Wildlander pe anumite piețe. Datele însumate ajung la 1.132.000 de unități vândute. Modelul a reușit să depășească pentru prima dată Corolla, care a fost cel mai vândut automobil din lume pentru foarte mulți ani. În 2021, acesta a vândut 1,1 milioane de unități, o valoare aproximativ egală cu cea din anul anterior. Pe locul al treilea s-a clasat Honda CR-V, vândut și sub numele de Breeze, urmat de Nissan Sentra/Sylphy. Toyota Camry, Honda HR-V/Vezel, Ford F-150 și Toyota Hilux sunt următoarele clasate.

Top 10 al celor mai vândute conține o premieră absolută pentru industria auto: Tesla Model 3 s-a clasat pe locul 9 în lume, între cele mai vândute automobile. Cu cele 508.000 de unități vândute, cu o creștere de 40% față de anul anterior, Model 3 a devenit primul automobil electric din istoria omenirii care intră în acest clasament al vânzărilor.

În fine, pe locul 10 s-a clasat Honda Accord, un model vândut și sub numele Inspire.

Pe următoarele locuri ale clsamentului vânzărilor până la locul 100 se mai află o serie de modele demne de menționat, între acestea numărându-se un alt automobil Tesla, Model Y, care a ajuns pe locul 19.

VIDEO Prima mașină complet autonomă a fost testată în România CITEȘTE ȘI VIDEO Prima mașină complet autonomă a fost testată în România

Mărcile europene nu au avut o evoluție foarte bună în anul 2021, cel mai vândut model fiind VW Tiguan, care a luat locul popularului Golf. Însă un model al mărcii VW s-a aflat și mai sus în clasament. Este vorba despre Lavida, o mașină care însă nu este produsă și vândută în Europa, ci în America de Sud. VW T-Cross și BMW Serie 3 sunt alte două mașini europene, aflate în top pe locurile 27 și 28.

Dacia Sandero și Duster, cifrele reale

O mențiune importantă pentru Dacia Sandero, care în clasamentul realizat apare pe locul 68, cu un volum vândut de 221.000 de unități. Potrivit datelor oficiale Renault, analizate de Profit.ro, modelul Sandero s-a livrat la nivel global, în 2021, într-un volum total de 499.190 de unități, sub cele două mărci, Dacia și Sandero. Numărul conține atât generația 2, care încă s-a mai vândut pe anumite piețe (America de Sud, Rusia, Africa), cât și generația 3, produsă în România și în Maroc și vândută în special în Europa, Turcia și Maroc. Este vorba despre 111.464 de unități Sandero 2 și 387.726 unități Sandero 3. Sandero 3 s-a vândut exclusiv sub brandul Dacia, în timp ce Sandero 2 a avut un volum de 71.255 de unități vândute sub marca Renault. Cu cele aproape 500.000 de unități vândute, Sandero intră în Top 10 chiar pe locul 10, în urma Tesla Model 3 (508.000 unități).

O nouă scumpire pentru Dacia Spring: 3.300 de euro în plus, în doar un an. La cât a ajuns acum prețul pentru modelul lansat cu „sub 20.000 de euro”. CITEȘTE ȘI O nouă scumpire pentru Dacia Spring: 3.300 de euro în plus, în doar un an. La cât a ajuns acum prețul pentru modelul lansat cu „sub 20.000 de euro”.

Dacă luăm în calcul doar mașinile generației 3, Sandero se poziționează pe locul 21, depășind Mazda CX-5 la nivel global.

Aceeași situație este și în cazul SUV-ului Duster, care apare în clasament pe locul 99, cu 182.000 de untiăți. Datele oficiale Renault arată că mașina s-a vândut în 2021 în nu mai puțin de 446.285 de exemplare, atât generația 1, cât și generația 2, sub cele două mărci, Renault și Dacia, ceea ce plasează SUV-ul pe locul 14. Separate, mașinile din generația 1 au fost aproape în totalitate vândute cu brandul Renault (16.450 de unități), în timp ce generația a doua a fost vândută în 340.893 de unități, sub marca Dacia (mașina urcă astfel pe locul 26 în lume).

viewscnt
Afla mai multe despre
cele mai vandute masini din lume
dacia sandero vanzari 2021
duster vanzari 2021